Pénzmosás a diákok ingyenvonatoztatása? – Tiltakoznak a „lemaradt” fuvarozók

2017. augusztus 25., 11:57

Illegális és diszkriminatív, hogy az egyetemisták csak vonattal utazhatnak ingyen – véli a fuvarozói egyesület, amely az elszámolási rendszer azonnali kivizsgálását kéri a pénzügyminisztériumtól.

Fotó: Barabás Ákos

Törvénytelennek tartja az egyetemisták ingyenes vonatozását a romániai közúti személy- és teherfuvarozókat tömörítő egyesület (COTAR), amely a pénzügyminisztériumtól kér felvilágosítást arra vonatkozóan, hogyan történik a diákok által ingyen megvásárolható jegyek elszámolása.

Az egyesület azt is kifogásolja, hogy az ingyenes utazás kizárólag a vasúti közlekedésre vonatkozik, a közúti és vízi szállításra nem, szerintük ez diszkriminatív,

ezért az ügy azonnali kivizsgálására, és az így szerzett információk nyilvánosságra hozására van szükség. A COTAR tagjai nyílt levelükben rámutatnak: nem helyes, hogy az ingyenes utazás csak a vasúti közlekedésre vonatkozzon, miközben az ország számos térségébe egyszerűen nem lehet eljutni vonattal.

Ennek nyomán úgy vélik: az év elején bevezetett intézkedésnek csakis politikai célja van, a döntéshozók ezzel „bizonyos fuvarozói kategóriáknak” akartak kedvezni, illetve „anyagi előnyökre akartak szert tenni közpénzből”. Azt is

felháborítónak tartják, hogy az állam rendszeresen támogatást és kedvezményt nyújt a vasúti szállítási szektornak függetlenül attól, hogy „a vagonok üresek vagy tele vannak”.

A COTAR tudni szeretné: az adócsalás elleni igazgatóság, az adóhatóság (ANAF), a Számvevőszék vagy más illetékes hatóság mikor tartott legutóbb ellenőrző akciót azoknál a vasúttársaságoknál, amelyek „jogtalanul részesülnek anyagi segítségben az állami költségvetésből”. A nyílt levélben felhívják a figyelmet arra, hogy a 450 ezer egyetemi hallgatónak kibocsátott ingyenes vonatjegyek útja nem ellenőrizhető, tehát nem lehet kideríteni, hogy az egyes jegyeladások valódiak vagy fiktívek.

Az egyesület szerint

Ionuţ Mişa pénzügyminiszternek kötelessége értesíteni az illetékes vádhatóságokat, amelyek majd megállapítják, „kik hagytak réseket és milyen céllal”

– ennek érdekében szerdán hivatalos beadvánnyal fordultak a pénzügyi tárcához az ügy tisztázása érdekében.

A romániai állami és magánegyetemek hallgatói február elsejétől utazhatnak ingyen az országban működő vasúttársaságok másodosztályán. A hallgatóknak ehhez nulla lejbe kerülő jegyet kell váltaniuk egyetemista igazolványuk felmutatásával – a diákok tetszőleges számú jegyet válthatnak a vakáció ideje alatt is. Az ingyenes vonatjegyeket az állam téríti meg a vasúttársaságoknak a központi költségvetésből.

Az akció meglehetősen sokba kerül az országnak: már az intézkedés bevezetése utáni első 20 napban 240 ezer ingyenjegyet és 3000 bérletet váltottak az állami vasúttársaságnál (CFR Călători), ez mintegy 11 millió lejbe került. A tapasztalatok szerint az utazókedv azóta sem lankadt, különösen az egyetemi városokat érintő vonatjáratokra jellemző a zsúfoltság.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat