Panaszkodnak az önkormányzati titkárnőknél és sofőröknél is kevesebbet kereső pedagógusok

Gyergyai Csaba 2018. január 15., 22:46

A romániai pedagógusok fizetése sokkal alacsonyabb, mint az önkormányzatoknál dolgozó titkárnőké vagy sofőröké, így egyre csökken az esélye annak, hogy Románia a jó életszínvonalat biztosító országok közé kerüljön, hiszen a pedagógusok készítik fel a jövő munkaerejét – hívja fel a figyelmet a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) közleménye.

Fotó: Veres Nándor

Az érdekvédelmi szervezet felháborítónak tartja, hogy manapság a közigazgatásban vagy közrendészetben dolgozók bére legalább 60 százalékkal magasabb, mint a tanároké, míg 1989-ig a pedagógusok bére megközelítette egy bírósági elnök fizetését. A szövetség arra is kitér, hogy

a fejlett országokban fordított a helyzet, vagyis a tanügyben magasabbak a bérek, mint az önkormányzatoknál.

Az érdekképviseleti szervezet közleménye rámutat, az állami alkalmazottak közül az oktatási rendszerben dolgozók bére a legalacsonyabb. A FSLI elnöke, Simion Hăncescu hangsúlyozza, az önkormányzatoknál a nettó átlagbér elérheti a 3850 lejt, míg a tanügyben mindössze 2350 lejre tehető. A FSLI adatai szerint egy kezdő tanárnak, akinek decemberben 1440 lejes nettó fizetése volt, január elsejétől csak 55 lejjel nő a bére.

„Ez a reális összeg, amelyet megkap egy pedagógus a 25 százalékos bruttó béremelést követően.
A valóságban a nettó bér csak 3,8 százalékkal növekedik, miután levonják a járulékokat.

Egy tanár, aki 40 évet dolgozott, 2018. január elsejétől 2887 lej nettó fizetést kap, ami 117 lejes, azaz 4,2 százalékos növekedést jelent.

Ismét emlékeztetjük a munkaügyi minisztert, Lia Olguţa Vasilescut, hogy a bértörvényt komoly tárgyalások nélkül dolgozták ki, a szakszervezeti szövetségek nem kapták kézhez a tervezetet, és nem volt lehetőségük elemezni azt” – áll még a közleményben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat