Ötven magyar civil szervezet az Apáczai mellett

Krónika 2017. január 19., 17:29

Ötven kolozsvári magyar civil szervezet fogalmazott meg közös állásfoglalást az Apáczai Csere János Elméleti Gimnázium művészeti tagozatának védelmében a Kincses Kolozsvár Egyesület kezdeményezésére. 

A szerkesztőségünkhöz csütörtökön eljuttatott közleményben az aláírók határozottan kiállnak a kolozsvári magyar nyelvű képzőművészeti szakoktatás mellett, amely szerintük a legmagasabb színvonalon biztosítja a gyermekek alkotó és önkifejező képességeinek fejlesztését, valamint művészeti-kulturális műveltségének megalapozását, immár tizenhat éve.

Az állásfoglalás aláírói továbbá arra hívják fel a figyelmet, hogy az anyanyelvi oktatás mind Románia alkotmánya, mind a nemzetközi szerződések értelmében alapvető jog, amelyet az oktatási törvény a képzőművészeti oktatás terén is szavatol. Ennek megfelelően kérik az oktatási minisztériumot és a Kolozs megyei tanfelügyelőséget, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a jövőben is biztosítsák a magyar nyelven történő képzőművészeti oktatást.

A Valentin Cuibus főtanfelügyelőnek, illetve Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettesnek címzett levelet január 19-én iktatták a Kolozs megyei tanfelügyelőségen, de elküldték az oktatási minisztériumba Király András kisebbségek oktatásáért felelős államtitkárnak is. Mint ismeretes, a képzőművészeti ötödik osztályt tavaly tanév közben szüntették meg, mivel a szaktárca nem adott írásbeli engedélyt működtetésére a szóbeli ígéret ellenére. Egyébként jövő szerdán derül ki, hogy jóváhagyják-e a kolozsvári Apáczai Csere János Gimnázium által igényelt vegyes profilú, egy idegen nyelv és egy képzőművészeti fél csoport összevonásából létrejövő ötödik osztály elindítását.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat