Ökológiai egység: Kalotaszentkirályon tartják a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozóját

MTI 2018. április 13., 20:54

A Kárpát-medence ökológiai egységét szemléltetve Magyarország határain kívül, a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon tartják a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 28. Országos Találkozóját.

Fotó: Facebook/Antal Géza

A találkozón csaknem száz környezet- és természetvédő szervezet mintegy ötszáz tagja tanácskozik 19 szekcióban, három szakmai fórumon, és terepi foglalkozásokon – közölték a szervezők a péntek délutáni megnyitón. V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára köszöntőjében

a levegőszennyezés csökkentését nevezte a jövő egyik nagy feladatának.

Hangoztatta: ahogy sikerült a dohányzást visszaszorítani, és ma már „barbárságnak” számít, ha valaki az asztalnál cigarettára gyújt, úgy meg lehet értetni az emberekkel azt is, hogy ne égessék el például a pillepalackot vagy az olajjal szennyezett vasúti talpfát. Az államtitkár rámutatott: a környezet megóvásához nem elég törvényeket hozni, hanem arra is kell figyelni, hogy ezeket a társadalom elfogadja.

Az államtitkár a legfontosabb feladatnak a biológiai sokféleség megőrzését nevezte. Az eredmények között említette, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban növekedett a ragadozómadár-populáció, és a 2000 lakosnál nagyobb települések közművesítése következtében tisztultak a vizek. Hozzátette, hogy négy – korábban kipusztultnak hitt – szitakötőfajta jelent meg újra a Duna és mellékfolyói térségében.

A magyar kormány programjai között szólt a folyamatban levő zártkerti revitalizációs programról, amelynek keretében az önkormányzatoknak támogatást adnak útépítésre, villanyvezeték kiépítésére, kútfúrásra, vadkerítés kiépítésére. Az államtitkár rendkívül fontosnak tartotta a most induló állami génmegőrző programot is. A magyar fajták génállományának a megőrzése állami feladat – jelentette ki.

A rendezvényt támogató Nemzetstratégiai Kutatóintézet főtanácsadója, Péti Márton arról beszélt, hogy

a környezeti erőforrásokkal számolniuk kell azoknak is, akik a nemzetstratégiával foglalkoznak, így a környezetvédelem az intézet számára is fontos terület.

Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke méltatta, hogy a megye legtisztábbnak nyilvánított településén rendezik a tanácskozást. Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere pedig megköszönte, hogy a rendezvény által a faluturizmusáról híres kalotaszegi település immár a konferenciaturizmus térképére is felkerül.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat