Nem engednek a bányászok, Hargita megyébe várják a bukaresti illetékeseket

Kőrössy Andrea 2018. február 26., 09:48

Hétvégén is sztrájkoltak a parajdi sóbánya alkalmazottai, akiknek képviselőit hétfőn délutánra Bukarestbe hívták, ők azonban visszautasították a kérést, ugyanis azt szeretnék, ha az illetékesek mennének el hozzájuk.

Fotó: Barabás Ákos

Hétvégén is folytatták a csütörtökön kirobbantott spontán sztrájkot a parajdi sóbányában: az alkalmazottak azt is visszautasították, hogy legalább a turistáknak lehetőséget biztosítsanak a bányalátogatásra.

Kelemen József szakszervezeti vezető szombaton azt nyilatkozta: az akciót hétfőn reggelig biztosan folytatják, az ígéretek szerint ugyanis hétfőn tárgyalhatnak a vállalat vezetőivel.

A tiltakozók a vállalat vezetőtanácsának elnökével, az Országos Sótársaság vezérigazgatójával, valamint a gazdasági minisztérium „döntéshozóival” akarnak egyeztetni. Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus az Agerpres hírügynökségnek elmondta: arra kérték a sztrájkolókat, hogy legalább a turisztikai tevékenységet engedélyezzék, de a bányászok ebbe sem voltak hajlandóak belemenni.

A kormánymegbízott kifejtette: egyeztettek a gazdasági és a munkaügyi minisztérium illetékeseivel, ennek nyomán a szakszervezeti vezetőket hétfőn 13 órára várták volna Bukarestbe tárgyalni.

Az alkalmazottak azonban ezt visszautasították, ezt Kelemen József is megerősítette. Leszögezte: elvárják, hogy az illetékes miniszterek küldjenek hozzájuk „döntéshozókat”, hiszen erre minden lehetőségük és hatalmuk megvan. „Hiába megyek én oda három munkatársammal, úgy fogok táncolni, ahogy ők fütyülnek. Ezt az akciót nem a szakszervezet szervezte, hanem az alkalmazottak spontán beszüntették a munkát, ez mindenkinek a saját döntése volt. Nem mehetek Bukarestbe 130 emberrel” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Kelemen szombaton azt is elmondta: mintegy hatvanan – az aktuális műszakban dolgozó bányászok – várakoznak a bánya bejáratánál, és mindenekelőtt hosszú távú, hatékony bérezési stratégiát követelnek, hiszen a vájárok 80 százaléka szinte létminimumon él.

A bányászok továbbá a parajdi bánya igazgatója, Seprődi Zoltán leváltását is kérik, aki Kelemen szerint egyáltalán nem viselkedik velük tisztességesen. A Hargita megyei létesítményben egyébként 135-en dolgoznak.

A parajdi sóbányában csütörtök reggel robbant ki spontán sztrájk, az 51 százalékban a gazdasági minisztérium, 49 százalékban a Proprietatea Alap tulajdonában levő vállalat alkalmazottai három pontban fogalmazták meg követeléseiket. A bányászok 20 százalékos béremelést, valamint a sóbánya vezetőségének lemondását követelik, továbbá azt is nehezményezik, hogy a tavalyi minimálbér-emelés miatt egyenlőtlenné vált a bérezés, ugyanis a szakképzetlen alkalmazottak majdnem ugyanannyit keresnek, mint szakképzett kollégáik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat