Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Mégsem lesz Erdődön menekülttábor

Krónika | 2016.01.31. [13:47] | Utolsó módosítás: 2016.01.31. [14:58]

Úgy tűnik, mégsem nyílik menekülttábor a Szatmár megyei Erdőd településen, miután az intézkedést kezdeményező Fréres Egyesület a helyiek felháborodása nyomán lemondott az elképzelésről. 

menekultek ro-afr_b

Ovidiu Duma polgármester az Antena 3 hírtelevízió csütörtök esti adásában jelentette be: a nap folyamán szöveges üzenetet kapott a szervezet egyik tagjától, Iulian Budău jezsuita szerzetestől, aki a projekt lefújásáról tájékoztatta. Az elöljáró felolvasta az sms-t, amelyben a szerzetes közölte: a lakosok és a helyi önkormányzat heves ellenkezése nyomán úgy döntöttek, hogy lemondanak a tervről, „nem szállásolnak el senkit” az Erdődhöz tartozó Nagymadarászon. „Most kaptam a hírt Bukarestből” – írta az üzenetben a jezsuita szerzetes.

A Krónika múlt héten számolt be arról, hogy a Jean Magnan francia jezsuita lelkész által Szatmár megyében létrehozott Fréres Egyesület a Nagymadarászon működő árvaházban akarta elhelyezni el a menekülteket, a befogadóközpont kialakítását pedig uniós forrásokból oldotta volna meg. A Vocea Transilvaniei hírportál szerint kedden feszült hangulatú lakossági fórumot tartottak a témában Ovidiu Duma polgármester részvételével.

A helybéliek leszögezték, hallani sem akarnak arról, hogy a kisvároshoz tartozó Nagymadarászon menekülteket szállásoljanak el, és készen állnak akár erőszakkal „megvédeni" a települést. Az is kiderült a gyűlésen: az erdődiek úgy szereztek tudomást a Fréres Egyesület tervéről, hogy a szervezet álláshirdetést adott fel biztonsági őrök alkalmazása céljából. Az elöljáró szerdán petíciót adott át Eugeniu Avram Szatmár megyei prefektusnak, melyben arra kérik Petru Tobă belügyminisztert, hogy akadályozza meg a menekültközpont létrehozását.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét