Krónika Online
2017. március 26., vasárnap; Ma Emánuel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Marosludasi főhajtás Petőfi előtt

Krónika | 2013.09.01. [17:07]

Az elmúlt évtizedben nem volt köztéri rendezvény Marosludason, az itt élő magyar közösség számára ezért is különösen fontos volt vasárnap, amikor a város terén felavatták Petőfi Sándor mellszobrát.

ludas_petofi_szobor_b„A választásaink mindig meghatározzák cselekedeteinket, az, hogy kit és hogyan ünneplünk, nagyon sokat elmond rólunk. A magyar irodalom jeles alkotói közül nagyon sok személyiségnek lehet és kell szobrot állítani, ám Petőfi Sándor személye egy nagyon fontos és jelképes választás" – kezdte ünneplő beszédét Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki szerint a Petőfi kultusz nagyon erős Erdélyben, amelynek a 21. században kiemelt jelentősége van.

„Petőfi Sándor a nemzet költője, a szabadság költője, aki forradalmasította a magyar költészetet, és forradalmárként a penna mellett kardot is ragadott a zsarnokság ellen. Ám az ő személyisége ennél sokkal több, ma, a 21. században. Petőfi évtizedek óta a magyar nemzet lelkiismerete. És aki a nemzet lelkiismeretére hallgat, az jó úton jár" – hangsúlyozta a szövetségi elnök. Hozzátette: „nekünk ma ugyan nem karddal, de nap mint nap csatát kell vívnunk". „Harcolunk anyanyelvi jogainkért, oktatásunkért, identitásunkért, szimbólumainkért. Mindezt erős talapzaton állva tesszük, így építjük Erdélyben a magyar jövőt mindenhol, ahol az elmúlt ezer esztendőben nyomainkat őrzi szülőföldünk" – szögezte le Kelemen Hunor.

„Petőfi Sándor szellemiséget, lelkiséget ad a közösségnek. Az a sok száz Petőfi szobor, amely a magyar nyelvterületen van felállítva, mind ezt jelképezi. Ezért van helye itt, Marosludason is" – hangsúlyozta eközben Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, aki külön köszönetét fejezte ki Simon Attila helyi szobrásznak a Petőfi mellszobor elkészítéséért.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét