HIRDETÉS

Marosludasi főhajtás Petőfi előtt

Krónika 2013. szeptember 01., 17:07

Az elmúlt évtizedben nem volt köztéri rendezvény Marosludason, az itt élő magyar közösség számára ezért is különösen fontos volt vasárnap, amikor a város terén felavatták Petőfi Sándor mellszobrát.

„A választásaink mindig meghatározzák cselekedeteinket, az, hogy kit és hogyan ünneplünk, nagyon sokat elmond rólunk. A magyar irodalom jeles alkotói közül nagyon sok személyiségnek lehet és kell szobrot állítani, ám Petőfi Sándor személye egy nagyon fontos és jelképes választás\" – kezdte ünneplő beszédét Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki szerint a Petőfi kultusz nagyon erős Erdélyben, amelynek a 21. században kiemelt jelentősége van.

„Petőfi Sándor a nemzet költője, a szabadság költője, aki forradalmasította a magyar költészetet, és forradalmárként a penna mellett kardot is ragadott a zsarnokság ellen. Ám az ő személyisége ennél sokkal több, ma, a 21. században. Petőfi évtizedek óta a magyar nemzet lelkiismerete. És aki a nemzet lelkiismeretére hallgat, az jó úton jár\" – hangsúlyozta a szövetségi elnök. Hozzátette: „nekünk ma ugyan nem karddal, de nap mint nap csatát kell vívnunk\". „Harcolunk anyanyelvi jogainkért, oktatásunkért, identitásunkért, szimbólumainkért. Mindezt erős talapzaton állva tesszük, így építjük Erdélyben a magyar jövőt mindenhol, ahol az elmúlt ezer esztendőben nyomainkat őrzi szülőföldünk\" – szögezte le Kelemen Hunor.

„Petőfi Sándor szellemiséget, lelkiséget ad a közösségnek. Az a sok száz Petőfi szobor, amely a magyar nyelvterületen van felállítva, mind ezt jelképezi. Ezért van helye itt, Marosludason is\" – hangsúlyozta eközben Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, aki külön köszönetét fejezte ki Simon Attila helyi szobrásznak a Petőfi mellszobor elkészítéséért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS