HIRDETÉS

Magunk mögött hagytuk a tél eddigi leghidegebb éjszakáját

Krónika 2017. január 10., 12:02 utolsó módosítás: 2017. január 10., 12:14

Mínusz 32 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála kedden reggel a bodzafordulói meteorológiai állomáson, ez eddig az idei tél legalacsonyabb hőmérséklete, az elmúlt éjszaka pedig a tél leghidegebb éjszakája az országban.

Fotó: Gecse Noémi

Viorica Ienea szolgálatos meteorológus szerint a legalacsonyabb hőmérsékletet reggel fél nyolc körül mérték a Kovászna megyei településen. „Fagyos éjszaka volt. A hőmérséklet mínusz 27 és 30,5 Celsius-fok között ingadozott. A legalacsonyabb értéket 7 óra 30 perckor érte el, ekkor mínusz 32 Celsius-fok volt, nyolc órára a hőmérő higanyszála 31,8 fokra emelkedett\" – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Viorica Ienea.

A meteorológusok szerint az idei az utóbbi évek egyik legkeményebb tele, mert hetek óta éjjel-nappal alacsony a hőmérséklet. Bodzafordulón újév előtt mínusz 24,2 Celsius-fokra hűlt a levegő hőmérséklete, és azóta nem mértek pozitív értéket. Hivatalosan az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékleti értékét, mínusz 35,8 Celsius-fokot 2005. február 8-án mérték Bodzafordulón, hasonlóra nem került sor 1939 óta.

A kedd hajnali, reggeli órákban Csíkszeredában, Brassóban és Fogarason is mínusz 29 fokig, Sepsiszentgyörgyön mínusz 28, Kézdivásárhelyen mínusz 27, Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfaluban mínusz 24 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete. A fagyos idő az egész országra kiterjedt. Kolozsváron mínusz 19, Bukarestben mínusz 18 Celsius-fokot mértek. Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere bejelentette, hogy jövő hétfőig szünetel a tanítás a fővárosi iskolákban.

Kedd reggel Csíkszeredában kihűlve találtak rá egy 39 éves nőre, akiről köztudott, hogy pszichikai problémákkal küzd, és az utcán él. Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelőség sajtószóvivője szerint 21,1 Celsius-fokos volt a testhőmérséklete, amikor rátaláltak, majd az elsősegélynyújtást követően 35,3 fokra emelkedett. A nő eszméleténél volt, amikor a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályára szállították. Egy 39 éves, székelyudvarhelyi férfira a csíkszeredai vasútállomáson találtak rá a járőrök, és bekísérték a hajléktalanszállóra.

Egyébként az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban enyhül a fagy, de újabb havazások, hóviharok következnek, amelyek elsősorban az ország délkeleti megyéit érintik. A hófúvások veszélyét másodfokú (narancs színű) figyelmeztetésben jelezte a szolgálat. A figyelmeztetés kedd estétől szerda délig van érvényben. Különben a valaha mért legalacsonyabb romániai hőmérséklet mínusz 38,5 Celsius-fok volt, ezt 1942. január 25-én mérték a Brassó megyei Botfaluban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS