Közös, magyar és román nyelvű hírportálja van Debrecennek és Nagyváradnak

MTI 2018. május 10., 10:25 utolsó módosítás: 2018. május 10., 10:27

Ismét van közös sajtóterméke Debrecennek és Nagyváradnak: a denagy.hu hírportált szerdán mutatták be a cívisvárosban. A tájékoztató jellegű internetes újság magyar és román nyelven is közöl híreket.

Zatykó Gyula, Papp László, Tőkés László és Stanik István a debreceni sajtótájékoztatón Fotó: Tőkés László sajtóirodája

Az esemény előtt a résztvevők megkoszorúzták a Debreczen-Nagyváradi Értesítő egykori szerkesztőségének otthont adó, Dósa nádor tér 7. szám alatti épület falán elhelyezett emléktáblát.

A denagy.hu hírportál ugyanis Debrecen első magyar nyelvű újságja, a 175 éve megjelent értesítő szellemi utódjának tekinti magát - jelezte Stanik István projektigazgató.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hosszan sorolta, milyen fontos szálak kötik össze a két várost a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a személyes emberi kapcsolatok terén, hozzátéve, ez az intenzív együttműködés bővül most tovább a sajtó területén.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy Debrecen megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-ban címet, és ebben fontos szerepet szán a Nagyváraddal való együttműködésnek.

Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő, korábbi királyhágómelléki református püspök a két város közös egyházi múltját emelte ki, rámutatva arra, hogy az általa korábban vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület a trianoni békediktátum előtt a debreceni központú Tiszántúli Református Egyházkerület része volt. A denagy.hu hírportál indulását úgy értékelte Tőkés László, hogy "évtizedekig tartó folytonosságot sikerült helyreállítani" a két város között a sajtó területén.

Koszorúzás a Debreczen-Nagyváradi Értesítő egykori székhelyénél Fotó: Tőkés László sajtóirodája

A portált bemutató rendezvényen Fleisz János történész Debrecen és Nagyvárad párhuzamos történetéből szemezgetett, Bakó Endre irodalomtörténész pedig a Debreczen-Nagyváradi Értesítő történetéről tartott előadást.

A denagy.hu hírportált bemutató Stanik István kiemelte, hogy tájékoztató jellegű internetes újságot készítenek. A portál magyar és román nyelven közli a két város, illetve megye - Hajdú-Bihar és Bihar - kulturális, turisztikai programjait, legfontosabb eseményeit,

a szállodák, éttermek, különféle szolgáltatások elérhetőségeit, beszámol a két városban zajló beruházásokról. Tájékoztatják a két város polgárait az őket kölcsönösen érintő, számukra fontos közérdekű információkról, minden olyan helyi, megyei és régiós hírről, amely az életüket, egymáshoz fűződő kapcsolataikat befolyásolja vagy befolyásolhatja - mondta Stanik István. Hozzátette, hogy terveik szerint a jövőben Debrecenben és Nagyváradon is információs irodát nyit a denagy.hu hírportál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat