Kormányhatározattal vagy törvénnyel rendezné a PSD a vásárhelyi iskolaügyet

Krónika 2017. szeptember 25., 10:31 utolsó módosítás: 2017. szeptember 25., 12:19

Kormányhatározattal vagy törvénnyel hozná létre újra a tanévkezdés előtt megszüntetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot a Szociáldemokrata Párt (PSD).

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke erről egy tévéinterjúban beszélt, kijelentését az Agerpres hírügynökség idézte hétfőn.

Liviu Dragnea az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetését idézte, amelyről múlt szombaton Facebook-bejegyzésében már beszámolt. „Elmondtam neki, megoldjuk ezt a kérdést úgy, hogy a következő tanévtől az az iskola (a Római Katolikus Gimnázium) létrejöjjön.

Vagy kormányhatározatot fogadunk el, vagy törvényt a parlamentben, de mindent megteszünk azért, hogy ez az iskola megalakuljon”

– fogalmazott az MTI beszámolója szerint a politikus, aki a román képviselőház elnöki tisztségét is betölti. A politikus az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetés részleteire is kitért. Elmondta, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közvetítésével sikerült kapcsolatba lépnie Magyarország miniszterelnökével, akit „párbeszédre nyitott, intelligens, rendkívül pragmatikus és jó humorérzékű” politikusként ismert meg.

„Veszekedünk évek óta ahelyett, hogy együttműködnénk a gazdaságban, és erősebbek lennénk együtt, mert sok közös érdekünk van: gazdasági is, stratégiai is, illetve a közös EU-s munka terén is. Azt hiszem, jobb, ha megoldásokat keresünk arra, ami a jelenben és a jövőben érdekel bennünket. Elmondtam: teljesen jogosnak találom a kérést, hogy az az iskola működjön” – idézte a telefonbeszélgetést Liviu Dragnea.

A marosvásárhelyi iskolahelyzet megértetésére elmagyarázta, hogy a római katolikus egyház, miután visszakapta a marosvásárhelyi iskolaépületeit, nem tette ki azokból a román tannyelvű Unirea Főgimnáziumot, csak annyit kért, hogy cserében a kisebbik épületében jöjjön létre egy római katolikus iskola. „Erre a kérésre a román állam igent mondott” – fogalmazott a PSD elnöke. Liviu Dragnea arra is kitért, hogy az iskolaügy rendezésére tett ígéretéért cserébe Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy utasítja Magyarország külügyminiszterét: támogassa Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD). „Találkozókat kell még rögzítenünk, hogy megkeressük, melyek a legjobb utak ahhoz, hogy jó együttműködés alakuljon ki a két ország között” – fogalmazott Liviu Dragnea. A Dragnea-Orbán telefonbeszélgetést követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton közölte: Magyarország támogatja Románia felvételét az OECD-be.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tavaly októberben kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és múlt csütörtökön emelt vádat ez ügyben Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az ügyészségi vizsgálat, és egy az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat jogerős bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a szeptember 12-én kezdődött tanévtől megszűnt önálló intézményként működni a Római Katolikus Gimnázium. Diákjai és tanárai azonban az egyházi épületben kezdhették meg a tanévet a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium szervezeti keretében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat