HIRDETÉS

Kanyarójárvány: meghalt egy csecsemő Temesváron

Kőrössy Andrea 2017. január 10., 17:09 utolsó módosítás: 2017. január 10., 17:13

Alig nyolc hónapos kisbaba halt meg vélhetően kanyarófertőzés miatt Temesváron, a fertőző betegségeket kezelő kórházban, a halál pontos okát ugyanakkor ezután fogják megállapítani – nyilatkozta Virgil Musta, az intézmény szóvivője a News.ro hírügynökségnek. 

A csecsemőt három hete kezelték az egészségügyi intézmény intenzív osztályán, ahová légzéselégtelenség miatt került. A kisgyereket nem oltották be kanyaró ellen, viszont a fertőző betegség ellen is védő ROR-vakcinát csak 9 hónapos kortól adják be. A szóvivő azt is elmondta: a temesvári kórházban jelenleg mintegy 35 gyermeket kezelnek kanyaróval, év elején 30-an voltak beutalva a fertőző betegség miatt. A kicsik többségét nem oltották be, egy részük viszont, hasonlóan az elhunyt kisbabához, nem érte még el az immunizálási kort. Temes megyében 2016-ban két kisgyerek halt bele a kanyarófertőzésbe.

A Krassó-Szörény megyei közegészségügyi igazgatóság eközben arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában 14 új kanyarós esetet jeleztek a megyében. December közepén 400 megbetegedésről tudtak, ez a szám mostanra 534-re emelkedett. Daniel Botgros, az igazgatóság szóvivője azt is elmondta: több családorvos kifogyott az oltóanyagból, így az egészségügyi minisztérium javaslatára más megyékből kértek vakcinát, Dolj megye például 300 adag készítménnyel segített. „Eredetileg 500 adag vakcinát kaptunk, de az emberek, látva a helyzet súlyosságát, elkezdték egyre nagyobb számban kérni az oltást\" – idézte az Agerpres hírügynökség a szóvivőt.

Romániában 2016 elején ütött ki súlyos kanyarójárvány, tavaly 33 megyében 1969 megbetegedést regisztráltak, országos szinten pedig kilenc gyermek halálát okozta a kór, közülük hárman voltak egyévesnél nagyobbak. Az epidémia Arad, Krassó-Szörény, Temes, Maros és Beszterce-Naszód megyében a legaggasztóbb. A járvány miatt az egészségügyi minisztérium tavaly év végén új oltásstratégiát dolgozott ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
20 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS