Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Jelentés a prefektusok feljelentéseiről

Bíró Blanka | 2017.02.08. [18:02] | Utolsó módosítás: 2017.02.08. [18:10]

Az elmúlt négy évben 104 nyelv- és szimbólumhasználati ügyben léptek fel Kovászna megye önkormányzatai ellen a megye prefektusai. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke szerint inkább a megye ügyeivel kellene foglalkozniuk.

tamaspref_bTamás Sándor a szerdai sajtótájékoztatón

A Kovászna megyei prefektusok az elmúlt öt évben 104 esetben 96 eljárást kezdeményeztek anyanyelv- és szimbólumhasználat miatt a megye önkormányzatai ellen – hívta fel a figyelmet szerdai sajtótájékoztatóján Tamás Sándor. A Kovászna Megyei Tanács elnöke cáfolta Sebastian Cucu prefektus korábbi állítását, amely szerint csupán 38 ilyen pert indított az említett időszakban.

Rámutatott, összesen 96 iratcsomót sikerült azonosítani, amelyek 104 esetet tartalmaznak (olyan iratcsomók is vannak, amelyekben több esetet kifogásol a prefektus), de hozzátette: lehet, hogy nem teljes a lista. „Sebastian Cucu prefektus számtana páratlan, de nem hibátlan" – ironizált Tamás Sándor, majd idézte az egyik korábbi kormánymegbízottat, aki azt mondta, a mindenkori prefektusok feladata, hogy a helyi közigazgatás kézifékjeként működjenek a térségben.

„Mi tudjuk, hány perünk van, hiszen mi járunk a bíróságra” – jegyezte meg a tanácselnök. Rámutatott, három típusú eljárást kezdeményezett öt év alatt a tisztségben levő négy prefektus: összesen 96 iratcsomóról van szó, 2 büntetési jegyzőkönyvvel, 44 felszólítással, 50 bírósági üggyel. A felszólítások kapcsán a tanácselnök megjegyezte, ezeket az önkormányzatok vagy figyelembe vették, vagy megválaszolták, a válasz után pedig a prefektúrán elfelejtették az ügyet, vagy a bírósághoz fordultak.

Ehhez hozzáadódik még, hogy a hivatásos feljelentő, Dan Tanasă és egyesülete 190 levelet küldött a megyei tanácsnak. A pereket az önkormányzatok többnyire elveszítik – mondta Tamás Sándor. Hozzátette, ha igaza van a prefektusnak, azt elismerik, például idén azért kaptak felszólítást, mert a szociális pályázatuk melléklete kétnyelvű volt, nem csak román. „Nem vitatkoztunk, kijavítottuk" – szögezte le a politikus. 

Tamás Sándor szerint furcsa esetekből sem volt hiány a megyei önkormányzatnál. Példaként említette, hogy meglepő volt, amikor a Călăraşi megyei Sâmbureşti Gară településről érkezett feljelentés, hogy a Székely Nemzeti Múzeum által szervezett gombanapnak volt egy román és egy magyar plakátja, de nem volt kétnyelvű. Per indult még amiatt is, hogy a polgármesterek nem viselték a trikolór vállszalagot, vagy amiatt, mert Kézdivásárhelyen a román nemzeti ünnepen nem volt elég zászló kitűzve, vagy azért, mert a kökösi önkéntes tűzoltók egymás mellé tették a román és a magyar táblát, holott a román nyelvű tábla felül kellett volna kerüljön. Emlékeztetett: Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert személyesen tízezer lejre büntették, mert lassúnak találták a visszaszolgáltatás ütemét.

Tamás Sándor hangsúlyozta: azt szeretné, hogy a mindenkori prefektus hozzájáruljon a megye ügyeihez, ne legyen közömbös azokkal szemben: „Ahhoz képest, hogy több prefektusunk volt Kovászna városából, például az arrafelé vezető országút felújításáért egyikük sem lobbizott, holott ráférne a javítás.”

Sebastian Cucu kormánymegbízott bő egy hete sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a Kovászna megyei prefektúra a magyar közösség szimbólumai ellen, a kétnyelvűség, valamint az autonómiahatározat ügyében indított valamennyi pert megnyerte. 

Január végén Jean Adrian Andrei Hargita megyei prefektus is azzal büszkélkedett egy sajtótájékoztatón, hogy keresetei nyomán jogerősen érvénytelenítették a bíróságok valamennyi Hargita megyei önkormányzat autonómiapárti határozatát.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
16.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.11., szombat [15:55]
1) A székelyek erre sohasem fognak rájönni. A székely nem olyan fajta, amelyik bármire rá tudna jönni magától. Sőt, még akkor is képtelen bármire is rájönni, amikor arra mások felhívják (vagy felpróbálják hívni) a figyelmét.
2) Jó is lenne, ha a udmr a psd magyar változata lenne. Az a baj, hogy a udmr sokkal, de sokkal kártékonyabb a magyarság számára, mint a psd az ország számára. Ez a nagy baj!
3) Nekünk nem az az elsődleges bajunk, hogy ezt az országot kik lakják, hanem az, hogy ezt a "székelyföldet" miféle barmok lakják. Ez az, ami elsődlegesen érint minket.
15.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.11., szombat [15:41]
1) Nem vagyok a barátod. Ha választhatnék, akkor a nemzettársad se lennék.
2) Az olyanoknak, mint te, nem lehet érvelni. Nem értenek belőle. (Én vagyok a hülye, hogy meg-meg feledkezek magamról és próbálok érvelni az olyanoknak, mint te - is)
3) Lehet, hogy engem (is) minősít, ha azt mondom például reád, hogy "hülye agyad", DE azért neked se ártana magadba szállni - mert hátha nem ok nélkül mondják reád? Mondjuk.
4) A második bekezdésed, az egy nagy zagyvaság. Jól tükrözi, hogy mi lehet abba a "hülye fejedben". Meg, hogy "elvtársaim", meg "jól fizetnek"??? Jó is lenne, ha legalább fizetnének. Még, ha nem is jól, akkor is.
14.
Mowgli
2017.02.10., péntek [20:55]
Amíg a székelyek rá nem jönnek, hogy az rmdsz a psd magyar változata, senki ne várjon cirkuszon kívül mást. A lecsengőben levő február eleji cirkuszban is jól lehetett látni, pont olyanok mint a nagyon áhított zászló: arra fordulnak amerről a szél fúj.

Egy román barátom mondta egyszer: ezt az országot nem emberek lakják, hanem barmok akiknek tetszik, hogy mások gondolkoznak helyettük és saját maguknak nem kell ezzel a nehéz dologgal az idejüket fecsérelniük. Barmoknak pedig nem felsőfokú végzettségű vezető kell, hanem egy csobán, pásztor, kondás, stb... Nevezzétek ahogy akarjátok.
13.
Gyuloletkampanyok sajnos
2017.02.10., péntek [19:50]
Kedves ,, ótonómiát bunkisztánnak : Ha ervekrol beszelsz az jo, ervelj,azt itt megertjuk,De kedves baratom,ha ervek helyett az en vagy mas ,,hulye fejemrol,, beszelsz az nem minket,hanem teged minosit.

Sajnos ez van,ha valaki nem a sajat nemzete ellen beszel akkor az ilyen,meg olyan stb..... Kedves baratom,egy nemzet dolgait nem tudod magadenak vallani barmelyik nemzet fia is legyel ,az nem vallik a te nemzeted javara sajnos meg,ha fizetnek erte neked az elvtarsaid is erte.

Gyulolkodes helyett legyen egy szep napod. :))
12.
RezfaxuBagoly
2017.02.10., péntek [17:39]
Ezek szerint bereltel egy uj lakast a diplomak es elismeresek legyen ahol ferjenek.
Mert akinek ekkora pofaja van es igy fel van haborodva a sok bunkora azok mar mindent tudnak. Sot a minden ellenkezojet is.

Bizonyara rakas megoldassal rendelkezel a gazdasag fellenditesere. Megoldod akar egyedul azt amit egesz Keleteuropaban senkinek sem jott ossze.

Az en szavazatomra szamithatsz.
11.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.10., péntek [16:43]
A sorrenddel van a baj. A sorrenddel tévedsz.
Egy család életébe is fontos a gyűrű, de ha nincs megélhetés, akkor kénytelenek az a gyűrűt bagóért beadni a zállogházba. Így már eljut a hülye agyadig?

27.-ik éve egyéb sincs, mint szimbolum. Nehéz a feje a bunkisztáni baromnak.
10.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.10., péntek [16:37]
"Ha jol ertem a logikad akkor szerinted vagy a gazdasaggal foglalkozik a vezetoseg vagy a jelkepekkel. De mindkettovel nem lehet."
Rosszul értetted. Dehát, mit is várhatnék egy bunkisztánitól.

"Bizonyara meg vagy gyozodve, hogy a varoshaza pinceje tele van kalozkincsekkel, mindenfele arany es gyemant ameddig a szem ellat. Csak azok a mocskok nem akarnak semmit a varosra kolteni. Inkabb haborognak a szimbolumokert."
És bizonyára te egy félrebeszélő vadmarha vagy. De jól áll ez neked.

"Ezert kellett neked elmenni epret szedni. Mikor akar elmeleti fizikus is lehetett volna beloled ha az a mocskos autonomia torekves nincs. Az ba...tt el mindent. "
Nem. A hozzád hasonló sok-sok bunkisztáni vadmarha "ba...tt el mindent". És még most se hajlandó belátni az elba...ását.
9.
RezfaxuBagoly
2017.02.10., péntek [13:30]
Ha jol ertem a logikad akkor szerinted vagy a gazdasaggal foglalkozik a vezetoseg vagy a jelkepekkel. De mindkettovel nem lehet.

Bizonyara meg vagy gyozodve, hogy a varoshaza pinceje tele van kalozkincsekkel, mindenfele arany es gyemant ameddig a szem ellat. Csak azok a mocskok nem akarnak semmit a varosra kolteni. Inkabb haborognak a szimbolumokert.

Ezert kellett neked elmenni epret szedni. Mikor akar elmeleti fizikus is lehetett volna beloled ha az a mocskos autonomia torekves nincs. Az ba...tt el mindent.
8.
Gyuloletkampanyok sajnos
2017.02.10., péntek [10:40]
Kedves ,, ótonómiát bunkisztánnak!,, figyelmebe ajanlanam. :
A vilag nemcsak a kulfoldon valo kulimunkarol,es eperszedesrol szol. Ugy ahogyan egy ember eleteben fontosak a szimbolumok,hazassagi gyuru,vallasos szimbolumok...stb ugy egy nemzet eleteben is fontos Ez tesz egy kissebb -nagyobb tarsadalmat osszeforrott csoportta,nemzette,akinek multja jelene es jovoje is van,persze nagyon fontos a gazdasag is ahogyan irod.De nekem az a velemenyem,hogy nincs nemzet, nemzeti szimbolumok nelkul,ahhogyan egeszseg sincs e nelkul.....persze van liberalis gondolkodas ,ami egy ennel alacsonyabb szintu szervezodese a tarsadalmaknak Ugy nez ki ,hogy ,meg eddig senki sem tudta bizonyitani ennek az ellenkezojet.....bar komoly energiat forditanak globalisan erre.Az emberi szervezodesek mikro,vagy makrotarsadalmak eseteben egyszeruen nemzetek es efelekeppen mukodo tarsadalmak nelkul mind osszeomlasra voltak itelve.Tobbezer pelda van a bolygonk tortenelmeben erre.
7.
Balla Muki
2017.02.09., csütörtök [19:59]
Szerencsére te nem vagy az, igaz?!
Nota bene: kár volt a másodszülődnek felhergelni az elsőszülődet...
6.
Balla Muki
2017.02.09., csütörtök [19:57]
Kapják meg, az eddig csak kohászoknak járó legnagyobb kitüntetést: "Prim turnător" !
5.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.09., csütörtök [17:14]
"Mert annyira fontos mindenik prefektusnak a szimbolumaink elleni harc? "
Miért ne? Ha a kebeledről szabadon választott vezetődnek a leges legfontosabb a szimbolum, meg a nyelvhasználat?! Ahelyett, hogy a megyét fejlesztené gazdaságilag, szociálisan, stb. Utak, minden rendben? 104 alkalommal hergelte a prefektust tökfelesleges marhasággal. Most ettől jobban élünk? Nyelvhasználat.
Rá vagy kényszerülve, hogy külföldre menj a megélhetésért és neked a nyelvhasználat meg a zászlólengetés fáj? Otthon se vagy.
Ilyen baromnép, mint ez a székely, nincs a világon.
4.
Bogács Zoltán
2017.02.09., csütörtök [10:15]
Helyes
3.
Gyuloletkampanyok sajnos
2017.02.09., csütörtök [09:39]
Mert annyira fontos mindenik prefektusnak a szimbolumaink elleni harc? Erre van vegtelen kapacias penz ember ugyved.....mert nem epito jellegu dolgokkal allnak elo? Vagy alternativakkal? mindig a nem nem,de alternativa az az esetek nagy szazalekaban nincs a hivatalos valaszban.
Ezek a semmibol jovo feljelentgetok hogyan gondoljak ,hogy egy demokratikusan vallasztott vezetesbe egyfolytaban beleszolnak??? Ki vallasztotta oket? Marmint arra ,hogy egy tavoli telepulesrol minduntalan ujabb es ujabb pereket inditsanak.
Effeleket kene naponta iktatva es hivatalosan megkerdezni toluk es lehetoleg allandoan.Esetleg az ujsagirok hetente megkerdeznek oket? :))
Hatha megis pozitivabb dolgokkal foglalkoznanak,pl gazasagepites,beruhazasok,munkahelyek,utak,infrastruktura fejlesztese stb.
2.
anonim3
2017.02.08., szerda [22:59]
Ócska takony oláhbanda!
1.
buendia
2017.02.08., szerda [22:16]
Jól írta valaki ,hogy a sörhisztire van vevő elég a székelyek között ,de kiállni és tüntetni e magyar gyűlölő prefektusok ellen arra már nem igen !
Hozzászólások16