Krónika Online
2017. április 25., kedd; Ma Márk napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Iskolaügy: Kelemen perverz, szekus módszereket emleget

Szucher Ervin | 2017.03.02. [19:37] | Utolsó módosítás: 2017.03.02. [20:17]

Az orwelli világra emlékeztető perverz, szekus módszernek nevezte Kelemen Hunor azt, amit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) művel a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium ellehetetlenítése kapcsán. 

kelemen_rmdsz_-7710_or_b

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy érzi, betelt a pohár, többé nem lehet tolerálni azt, amit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség művel a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziummal és főként az ott tanuló gyerekek szüleivel. Csütörtöki sajtótájékoztatóján a szövetségi elnök emlékeztetett: a vizsgálaton tapasztalt túlkapások és törvénytelenségek miatt a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnál (CSM) jelentette fel a DNA marosvásárhelyi ügyészeit, akik túllépve hatáskörüket, nyomást gyakorolnak a pedagógusokra, a tanfelügyelőség vezetőire és a több mint négyszáz diák szüleire. „Az orwelli világot hozza vissza az, amit az ügyészség tesz. Perverz, szekus módszerekkel próbálják megfélemlíteni a szülőket, és mérgezni a magyar–román viszonyt” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az elnök szerint a vizsgálatot vezető ügyészek rég túllépték hatáskörüket, amikor a vallási hovatartozásukról kezdték faggatni a szülőket, és olyan kérdéseket tettek fel azoknak, akik nem katolikusok, hogy miért íratták gyermeküket az újonnan létesített felekezeti iskolába. Égbekiáltónak tartja azt is, hogy az ügyészek azzal fenyegetőznek, amennyiben a katolikus iskolában hagyják, könnyen megeshet, hogy csemetéjük oklevél és tanulmányi éveinek elismerése nélkül távozhat a tanintézetből. „Azt sem értem, miért próbálják megtiltani a kihallgatott szülőknek, hogy a DNA-nál feltett kérdésekről beszéljenek. Államtitkokról, katonai bázisokról, rakétapajzsról folyik ott a beszélgetés? Ennél már csak az lehet súlyosabb, ha a diákokat is behívják, mint ahogy szóba került” – fejtette ki Kelemen.

„Az ügyészség mindenkit megfélemlített”

Az RMDSZ-vezető a tanfelügyelőség döntését sem érti, amely megtiltja az újabb cikluskezdő osztályok indítását a Klastrom utcai iskolában. Mint hangsúlyozta, egy ügyészségi eljárás nem egyenértékű egy jogerős ítélettel, ezért nem szolgálhat alapul az iskola ellehetetlenítésére. „Egy jogállamban nem az ügyész dönti el, hogy egy iskola működhet, vagy sem” – mutatott rá a szövetségi elnök. Kelemen emlékeztetni kívánt arra a 2015-ben kötött, 9267-es számot viselő, máig érvényben lévő, de a Maros megyei főtanfelügyelő által megszegett egyezségre is, amelyet a Romániában elismert felekezetek kötöttek az oktatásügyi minisztériummal, és amely tisztán leszögezi az iskolaalapítási és iskolahálózati feltételeket.

Kérdésünkre, hogy a kormánypártokkal kötött protokollum alapján az RMDSZ milyen lépéseket kíván kieszközölni a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségénél, Kelemen Hunor leszögezte: olyan helyzetben, amikor az ügyészség mindenkit megfélemlített, nem várhatja el a PSD-től, hogy fogja meg a főtanfelügyelő kezét, és írassa alá azt a dokumentumot, amit nem mer kézjegyével ellátni.

Novák Zoltán parlamenti képviselő emlékeztetett, az utóbbi hetekben három ízben is tárgyalt Pavel Năstase oktatásügyi miniszterrel, aki három olyan dokumentumot is a tanfelügyelőség, az iskola és a polgármesteri hivatal rendelkezésére bocsátott, amelynek segítségével tisztázni lehetett volna a helyzetet. Amint kiderült, a marosvásárhelyi városháza rosszhiszeműen viszonyult a miniszteri átirathoz, és ahelyett, hogy az ott leírt lépéseket követték volna, a tanács kikerülésével beszálltak a felekezeti iskola elleni perbe. Felelőtlenség és bűn ilyen légkört teremteni Marosvásárhelyen – vélekedett Péter Ferenc, az RMDSZ megyei elnöke, aki szerint az ügyészségi eljárás oda vezetett, hogy mindenki retteg a holnapi naptól, beleértve a tanfelügyelőség vezetőit is. Az új megyei vezető nem érti, hogy egy iskolaalapítási kérdésből miként lehet korrupciós ügyet gyártani.

Tőkés tájékoztatta Brüsszelt

A marosvásárhelyi iskola ügyében szólalt fel az Európai Parlamentben Tőkés László EP-képviselő is. Beszédében úgy fogalmazott, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) „a demokratikus jogrend eszköztárát használja fel a kisebbségi jogok csorbítására, egyházi és anyanyelvi jogaink elnyomására”. Tőkés szerint csak remélni lehet, hogy az RMDSZ a jelenlegi kritikus helyzetben nem marad a hangzatos elítélő nyilatkozatok szintjén, Potápi Árpád János és Soltész Miklós magyar államtitkárok tiltakozása pedig halló fülekre talál a román hatóságoknál.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
17.
Dr.Belzebub
2017.03.06., hétfő [17:45]
Levente!Nem érzesz egy halvány nyomást a fejeden?Vagy valami más okoz gondot ?
16.
Lajkó Mária
2017.03.05., vasárnap [10:35]
Most már tudott,hogy kik álnak a háttérben,és szítják az elégedetlenséget,ott grasszálnak a tengerparton verestói aszisztálása mellett,csapata hozzájárulásával hiszen aláírták a megegyezést.
15.
puci pardalian
2017.03.04., szombat [18:09]
Sorstársnak és a hozzá hasonló kérdést feltevőknek javaslom, hogy a legközelebbi alkalommal, de minél hamarabb szúrják tökön magukat, mer csak és kizárólag így segíthetik a magyarság ügyét!
14.
Sarki Levente
2017.03.04., szombat [17:55]
Tényleg a DNA különösen viselkedik, Vagyis a DNA is kereszbe tesz a magyarságnak. Milyen cirkuszt csinálnak Horváth Annával, bedobva valamilyen gyerekes vádat, de mindmáig Horváth Anna nincsen melmentve.
De miért beszélnek a hozzászóllók olyan lebecsmérelöen az RMDSZ röl ? Ez van ezt kell szeretni. Önök szavazták meg.
Miért nem tetszettek szavazni többen mármint korábban az Erdélyi Néppártra ? Korábban, mert mostmár nem is indult a parlamenti harcban mivelhogy korábban túl nagy volt az érdektelenség vele kapcsolatban. Pedig sokkal jobban teljesitene mint az RMDSZ. Az EMNP szervezi meg a Magyar Napokat Kolozsváron. Az EMNP szervez kiszállást a Székely Vértanuk megemlékezésére Marosvásárhelyre, és egyebeket is szevezett.
13.
RezfaxuBagoly
2017.03.03., péntek [17:26]
@zet:
Ugy erzed jogtalanul?
12.
nem üti a mércét ?
2017.03.03., péntek [14:06]
A DNA egy politikai megtorló intézmény.
A korrupció, halad tovább.
11.
következtetés
2017.03.03., péntek [14:02]
Küldve vannak.
10.
zet
2017.03.03., péntek [14:00]
Tudtam, hogy a rmdsz-zés következik.
9.
Bulcsú
2017.03.03., péntek [13:55]
foter(pont)ro _cemo_az_rmdsz_teljesen_magukra_hagyta_a_vasarhelyi_katolikus_iskolaert_kuzdo_szuloket
8.
Bulcsú
2017.03.03., péntek [13:46]
http://foter.ro/cikk/20170303_cemo_az_rmdsz_teljesen_magukra_hagyta_a_vasarhelyi_katolikus_iskolaert_kuzdo_szuloket
7.
ennyit érnek
2017.03.03., péntek [12:48]
Röviden - már a képüktől tengeribetegséget kap az ember! Komentre sem méltók, nemzet áruló fajzat.
6.
sietség
2017.03.03., péntek [10:30]
Apró lépésekkel haladunk, mire vársz? Erre adta voksát a nép tavaly, folytatódik a toporgás még hosszú évekig. Majd ha felébred a többség és változtatni akar akkor keresd a változás jeleit, addig fölösleges.
5.
rubukru
2017.03.03., péntek [09:57]
1990 marcius-2017 marcius;SEMMI VALTOZAS!
4.
csipike
2017.03.03., péntek [07:24]
Van aki félreérthetetlenül felismeri a "perverz szekus módszereket, mert jól ismeri azokat. Belülről.
3.
sorstárs
2017.03.03., péntek [07:10]
puci pardalian@ És mit javasolnál?
2.
V.D.
2017.03.02., csütörtök [22:32]
Kevés, csupán szemfényvesztés,megtévesztés az, hogy Marosvásárhelyen a rendőrséggel utólagosan összetépetik a szülőknek már korábban kiküldött beidézőket. Aki a Vádhatóságtól szülők beidézésére kiadta a parancsot, azt azonnal és példásan felelősségre kell vonni és meneszteni. A jogállamiságot helyre kell állítani.Ha ez rövidesen nem történik meg ,ha minden állami,hatalmi intézmény külön-külön, ellenőrizetlenül és önkényesen államként viselkedik az államban, akkor ez az ország működésképtelenségét fogja előidézni, még amerikai gyarmatként is!
1.
puci pardalian
2017.03.02., csütörtök [22:32]
Aki felesküszik az országrabló oláhok alkotmányára az mind nemzetáruló!
Hozzászólások17