Huszonkilenc ingatlant birtokol és harminckettőt bérel az RMDSZ – nem kevés pénzért

Rostás Szabolcs 2018. május 11., 14:30 utolsó módosítás: 2018. május 13., 11:48

Huszonkilenc, többségében a kétezres években vásárolt ingatlan van az RMDSZ birtokában, amelyek beszerzésére összesen 3,74 millió lejt fordított az alakulat – derül ki a román államtól kapott támogatások elköltéséről szóló, a szövetség által közzétett kimutatásból.

A Csík Területi Szervezet székházáért 17 ezer lejes bérleti díjat fizet az RMDSZ havonta Fotó: Veres Nándor

Az RMDSZ azután hozott nyilvánosságra bizonyos, a gazdálkodásával kapcsolatos adatokat pénteken, hogy ezek kiadására kötelezte a bíróság az Átlátszó Erdély oknyomozó portál által indított pereskedés nyomán. Az RMDSZ-t a blogot működtető egyesület perelte be, miután a szövetség elutasította, hogy a gazdálkodására vonatkozó részletes információkat közöljön. A portál azt szerette volna megtudni, hogy mire költötte az alakulat azt a mintegy 28 millió eurónak megfelelő összeget, amelyet az utóbbi hat évben az erdélyi magyar nemzeti közösség képviselőjeként kapott a román költségvetésből.

A Kolozs megye törvényszék arra kötelezte az RMDSZ-t, hogy közölje a tulajdonában álló ingatlanok listáját, valamint azt is, hogy kitől, mikor, mennyiért vásárolta őket, közölje a bérelt ingatlanok listáját, valamint azt is, hogy kitől mennyiért bérli őket. A törvényszék ítélete szerint a szövetségnek az ingatlanokra fordított karbantartási költségekről is számot kell adnia, valamint arról, hogy 2009 óta milyen képzőművészeti alkotásokat vásárolt, kiktől és mennyiért. Miután a szövetség nem fellebbezte meg a törvényszék decemberi ítéletét, az idén februárban jogerőssé vált.

Az RMDSZ tulajdonában lévő ingatlanokat sorjázó dokumentumból kiderül, hogy a szövetség jelenleg 29 épületet birtokol, túlnyomó többségüket vásárolta, összesen 3,74 millió lejért.

Ez az összeg azonban csalóka, hiszen a lajstromból kiderül, hogy van köztük 1991-ben kilenc lejért Nagyváradon, 2005-ben 67 lejért Nagyszalontán vagy szintén 2005-ben Zsombolyán 7500 lejért vásárolt épület. A legtöbbet, 1,8 millió lejt (419 ezer euró) egy aradi ingatlan beszerzésére fordította az RMDSZ, az épület a szövetség megyei szervezetének a székháza, a vételárat 2020-ig törlesztik. Jelentős tétel még egy bukaresti ingatlan 2014-es megvásárlása 893 ezer lejért (199 ezer euró), egy kolozsvári ingatlané 265 ezer lejért (2009-ben), továbbá egy dévai épület 165 ezer lejért (2017-2018). Az eladó kiléte egyik esetben sem ismert.

A szövetség kimutatása szerint az RMDSZ jelenleg 32 ingatlant bérel erdélyi városokban és Bukarestben, minderre 314 ezer lejt (70 ezer euró) költ évente közpénzből. Mint a közzétett lajtsromból kiderül, a legtöbbe, havi százezer lejbe a bukaresti Petőfi Sándor utcai bérlemény kerül, de jelentős tételnek számít a csíkszeredai Petőfi Sándor utcai ingatlan (itt működik Kelemen Hunor elnök képviselői irodája is) mintegy 40 ezer, valamint a kolozsvári Kelemen Lajos utcai bérlemény 22 ezer lejért. Ezekben az esetekben sem nyilvános, hogy kitől bérli az ingatlanokat az RMDSZ.

Nyilvánosságra hozta a szövetség az ingatlanaira a 2009 és 2017 közötti időszakban fordított karbantartási költségeit is, itt pedig már közzétették a kivitelező cégek, magánvállalkozók nevét. A legnagyobb tételt, 242 ezer lejt ebben az esetben a korábban az RMDSZ elnöki hivatalának otthont adó bukaresti Joseph Lister utcai ingatlan felújítása vitte el 2011-ben. 2010 és 2016 között ugyanakkor ugyanekkora összeget költöttek az RMDSZ nagyszalontai szervezetének is otthont adó hajdúvárosi Magyar Ház felújítási munkálataira. 

Az RMDSZ hozzávetőlegesen 160 lejes napidíjat fizet az alkalmazásában levő, vagy az alakulatot képviselő személyeknek külföldi utazásaik során. A felvett napidíjakról 2009-től 2017-ig tettek közzé kimutatást, feltüntetve a kiszállás kezdetét, végét, az úticélt, valamint a kiszállási pénzként kifizetett pénzösszeget – azt azonban nem, hogy kik vették fel a napidíjat. Végezetül a 2009 óta megvásárolt műtárgyak listáját tette közzé az RMDSZ.

A képzőművészeti alkotások többségét az évente kiosztott Ezüstfenyő-díjakkal járó bronzplakettek teszik ki, amelyeket 2009-ben 130, tavaly már 220 lejes darabonkénti áron vásárolták Gyarmathy János szobrásztól. Az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjjal járó bronzplasztikáért már 1500 lejt fizetnek Sánta Csaba szobrásznak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat