Hiányolják a magyar feliratokat a kolozsvári karácsonyi vásárból

Krónika 2017. december 02., 20:06 utolsó módosítás: 2017. december 02., 20:13

Magyar rendezvények is lesznek a kolozsvári karácsonyi vásáron, ígéri Oláh Emese alpolgármester, bár magyar feliratokat idén sem sikerült kihelyezni a Főtérre. A Musai-Muszáj mozgalom a hiányzó többnyelvű helységnévtáblákat is számon kéri.

Fotó: Facebook/Musai-Muszáj

Nem feledkeznek meg a magyar közösségről az idei kolozsvári karácsonyi vásáron, ahol több magyar rendezvényre is várják majd a kincses város lakóit – adta hírül közleményében Oláh Emese alpolgármester. Az elöljáró rámutatott:

„az RMDSZ-frakció odafigyelt arra, hogy a karácsonyi hangulatot magyar nyelven is biztosítsa a városvezetés a karácsonyi vásár alkalmából.”

Mint részletezte, a főtéri rendezvénysorozat keretében fellép majd a Református Kollégium kórusa, valamint a római katolikus és az evangélikus kórusok is magyar karácsonyi énekeket adnak majd elő. Ugyanakkor a program szerint karácsony első napján, december 25-én Molnár-Fodor Edina, Szép András, Ferencz Áron és Sándor László formációja, az Edina Quartet szórakoztatja a vásár közönségét.

Fotó: Facebook/Musai-Muszáj

Ünnepi fények, felemás hangulat az erdélyi városokban
Az önkormányzatok idén sem spóroltak a díszkivilágítással, nem maradnak el a karácsonyi vásárok sem. Kolozsváron a hét elején még nem üzemelt a sokat vitatott korcsolyapálya, Vásárhelyen megfeledkeztek a magyar közösségről. 

A közlemény a vásár szervezőit idézve hangsúlyozza, hogy

december 1-jét követően a karácsonyi vásárnak saját honlapja lesz, amelyen többnyelvű lesz a kommunikáció, többek között magyar nyelven is ismertetik a főtéri rendezvényeket a közönséggel.

Az alpolgármester egyébként azt követően tartotta fontosnak mindezt közölni, hogy a Musai-Muszáj civil mozgalom pár napja szóvá tette, hogy a magyar feliratok hiányát a kolozsvári karácsonyi vásáron. A többnyelvű helységnévtáblák kifüggesztését bírósági úton elérő civilek a Facebook közösségi portálon hívták fel Oláh Emese alpolgármester, Horváth Anna, Gergely Balázs, Nistor Dániel, Rácz Levente RMDSZ-es helyi tanácsosok, illetve Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-elnök figyelmét a magyar feliratok hiányára.

Fotó: Facebook/Musai-Muszáj

„Szomorúan tapasztaljuk, hogy a Mátyás király szobra köré épített korcsolyapályát önök közül többen is kifogásolták, miközben az évek óta csak román nyelvű feliratokkal ellátott Karácsonyi vásárban nem találnak hibát!” - írja bejegyzésében a Musai-Muszáj, több kérdést is intézve az RMDSZ-es politikusokhoz. Elsőként azt kérdezik, „el fogják-e érni”, hogy idén kétnyelvű feliratok, bannerek díszítsék a bejárati kapukat, bódékat, illetve, hogy az ünnepi vásár Facebook-csatornája (TarguldeCraciunClujNapoca) magyarul is kommunikáljon.

A Muszáj-Musai bejegyzésében azt is szóvá teszi, hogy még mindig nincs kihelyezve az összes többnyelvű helységnévtábla Kolozsvár bejáratainál, összesen 12 darab hiányzik.

Ezzel kapcsolatosan Oláh Emese közleményében hangsúlyozta: a kincses város erdőfeleki, apahidai, szászfenesi és kisbácsi főbejáratainál már kihelyezték a táblákat, jelenleg a mellékbejáratoknál próbálják beazonosítani a táblák kihelyezésére alkalmas, önkormányzati tulajdonban lévő helyszínt.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat