Hatezer vizsgálatot végeztek Székelyföldön a magyarországi gyermekmentők

Krónika 2017. szeptember 05., 13:50 utolsó módosítás: 2017. szeptember 05., 13:57

Közel 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, és 32 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) orvosai székelyföldi gyógyító körútjuk során.

Nagyon rossz állapotban van a székelyföldi gyerekek fogazata Fotó: NGYSZ

A szervezet önkéntes orvosai kórházban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyermekeket idén májusban Hargita megyében. Az NGYSZ lapunkhoz eljuttatott összesítése szerint a szemészeti szűrővizsgálatok alapján 40 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a gyermekmentő szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 31 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, aminek értéke 600 ezer forint volt.

Ismét a csoporttal tartott a szervezet nőgyógyászati szűrőkamionja, melyben az önkéntes orvosok 348 nőgyógyászati szűrést végeztek el Csíkszentmártonban egy hét alatt. A citológiai leletek Magyarországon készültek el augusztus végén. Két megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, ahol esetlegesen műtéti beavatkozásra lesz szükség, 20 esetben gyógyszeres terápia javasolt. A szolgálat szerint mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket csíkszeredai és székelyudvarhelyi orvosok végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolnak az NGYSZ szakemberei.

A szolgálat mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok idén Kápolnásfalun a Kriza János Általános Iskola 181 általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű tanulója számára végeztek szűréseket, kezeléseket. A szakemberek itt közel 100 gyermeknek kezelték a fogait, amelyek között volt foghúzás, tömés, fogkő eltávolítás, illetve barázdazárás is.

Véleményük szerint az itteni gyermekek fogazata nagyon rossz állapotban volt, szinte minden gyereknél több szuvas fogat találtak.

Ennek fő kiváltó oka a fogmosás hiánya volt, ezért az ő esetükben a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektettek a felvilágosításra, a helyes fogmosási technika elsajátítására és az egészséges táplálkozás ismertetésére. A gyógyító körúton 32 orvos és egészségügyi szakember vett részt: csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek-neurológusok, gyermek fül-orr-gégészek, gyermek-szemészek, fogorvosok, szülész-nőgyógyászok, gyermek-urológus, aneszteziológusok, mentőápolók és szakorvosjelöltek.

A Gyermekmentő Szolgálat orvosai legközelebb október 8-13. között utaznak Erdélybe a z NGYSZ egészségügyi programja keretében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat