Féltik a tiszafákat a nagyváradiak és a környezetvédők

Pap Melinda 2018. április 28., 16:28

Felháborodást vált ki a nagyváradi környezetvédők és lakosok körében a színház előtti tiszafák elköltöztetése a Bémer (Piața Ferdinand) tér felújítása érdekében.

Fotó: Bihari Napló

Bár a városvezetés a legzöldebb, Váradon még nem alkalmazott megoldást választotta a fák megmentése érdekében – ezeket gyökerestől emelik ki, és a Nagyvásártéri (Piața 1 Decembrie) parkban ültetik újra –, ez sem nyerte el mindenkinek a tetszését. A környezetvédők a tér felújítási tervének a módosítását kérték a fák helyszínen maradása érdekében, Florin Budea, az Erdélyi-érchegység Regionális Ökológiai Felügyelőközpont elnöke pedig

egyenesen „mészárlásnak” nevezte az eljárást.

De számos kritikát kapott a tiszafák költöztetése a Facebook közösségi oldalon is, ahol több, Nagyvárad tematikájú csoportban is kifogásolták az intézkedést. „Bolojant zavarta ez a kis zöld sziget is? Itt is egy betonplacc lesz, mint a főtéren?” – tette fel a kérdést egy lakos. „Mintha a múltunkat tépnék ki tövestől” – írta egy másik, és többen azon kétségüknek adtak hangot, hogy a fák megmaradnak az új helyszínen.

Mint arról beszámoltunk, a Nagyvárad második főterének is tekintett Bémer teret uniós támogatással újítaná fel az önkormányzat, a színház előtti térről szinte teljesen kizárnák a gépkocsiforgalmat.

A Szent László (Unirii) térrel a központi híd révén összekötött Bémer tér felújítását célzó projekt értékét 20,8 millió lejre becsülik, amiből 17,6 millió lej lenne a vissza nem térítendő támogatás.

Cél, hogy a forgalmas téren visszaszorítsák a gépkocsiforgalmat, felszabadítva azt a járókelők és kerékpárosok számára. A rendezéssel a téren található emblematikus épületek – a színház, az Ady Endre által is kedvelt EMKE-kávéház (ma Astoria szálló), az egykori Pannónia (ma Transilvania) szálló, a nemrég felújított Poynár-ház – is jobban érvényesülnek majd, ígérik az illetékesek, de a két színház névadójának, Szigligeti Edének és Mária román királynénak a szobra is látható lesz.

Nem a Bémer tér rendezése az első munkálat, amely felháborodást vált ki, a Szent László tér korszerűsítését is számos kritikával illették a váradiak, többségük a fák kivágását sérelmezte. A főteret egyébként tovább bővíti a városvezetés, lebontja a görögkatolikus katedrális körüli kerítést, és járólapokkal fedi le az istenháza környékét, itt helyezve el Iuliu Maniu egészalakos szobrát. A román politikus, volt miniszterelnök alakját Deák Árpád szobrászművész álmodta meg, aki többek között a Holnaposok szoborcsoportot is alkotta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat