HIRDETÉS

Felfüggesztették sztrájkjukat a lupényi bányászok

Krónika 2017. január 09., 12:14 utolsó módosítás: 2017. január 09., 12:40

Felfüggesztették hétfőn egy hete tartó tiltakozásukat a lupényi kőszénbánya vájárai – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a Muntele elnevezésű szakszervezet ügyvezető elnöke.

Darius Câmpean közölte, mivel a rendkívül alacsony hőmérsékleti értékek miatt nőtt az energiafogyasztás, a Hunyad Megyei Energetikai Komplexumhoz (CEH) tartozó marosnémeti hőerőmű hétfőtől fokozott kapacitással működik, ehhez pedig több szénre van szükség. Ezt a bányászok is elismerték, ezért döntöttek a tüntetés felfüggesztése mellett.

A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hétfő délután találkozni fognak a CEH igazgatótanácsának elnökével, Bogdan Stănescuval, és ismertetik követeléseiket. Közben a lónyai bányászok érdekvédelmi szervezetének vezetője, Vasile Păduraru, valamint a korojesdi szénfeldolgozó üzem szakszervezeti bizalmija, Dorin Vezure immáron a hatodik napja éhségsztrájkol. „Egészségi állapotuk egyre rosszabb, de többszöri kérésünk ellenére nem akarnak beleegyezni abba, hogy kivizsgálja őket egy orvos\" – mondta Câmpean.

A lupényi bányászok január 3-án kezdték el a tiltakozást. Követeléseik között szerepel annak a vezetőségi döntésnek a visszavonása, miszerint az adminisztratív és kisegítő személyzet januárban a hétfői napokon nem dolgozik. Kérik továbbá a CEH vezetőségének menesztését, a munkavégzéshez szükséges alapvető körülmények biztosítását és a kollektív munkaszerződésbe foglaltak betartását.

A CEH vezetősége által kiadott közlemény értelmében a lupényi bányászok csütörtöki és pénteki tiltakozása miatt 2.000 tonnával csökkent a kőszéntermelés, ami veszélybe sodorta a hőerőművek működését.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS