Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Felfüggesztették sztrájkjukat a lupényi bányászok

Krónika | 2017.01.09. [12:14] | Utolsó módosítás: 2017.01.09. [12:40]

Felfüggesztették hétfőn egy hete tartó tiltakozásukat a lupényi kőszénbánya vájárai – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a Muntele elnevezésű szakszervezet ügyvezető elnöke.

banyaszok_archiv_b(képünk illusztráció)

Darius Câmpean közölte, mivel a rendkívül alacsony hőmérsékleti értékek miatt nőtt az energiafogyasztás, a Hunyad Megyei Energetikai Komplexumhoz (CEH) tartozó marosnémeti hőerőmű hétfőtől fokozott kapacitással működik, ehhez pedig több szénre van szükség. Ezt a bányászok is elismerték, ezért döntöttek a tüntetés felfüggesztése mellett.

A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hétfő délután találkozni fognak a CEH igazgatótanácsának elnökével, Bogdan Stănescuval, és ismertetik követeléseiket. Közben a lónyai bányászok érdekvédelmi szervezetének vezetője, Vasile Păduraru, valamint a korojesdi szénfeldolgozó üzem szakszervezeti bizalmija, Dorin Vezure immáron a hatodik napja éhségsztrájkol. „Egészségi állapotuk egyre rosszabb, de többszöri kérésünk ellenére nem akarnak beleegyezni abba, hogy kivizsgálja őket egy orvos" – mondta Câmpean.

A lupényi bányászok január 3-án kezdték el a tiltakozást. Követeléseik között szerepel annak a vezetőségi döntésnek a visszavonása, miszerint az adminisztratív és kisegítő személyzet januárban a hétfői napokon nem dolgozik. Kérik továbbá a CEH vezetőségének menesztését, a munkavégzéshez szükséges alapvető körülmények biztosítását és a kollektív munkaszerződésbe foglaltak betartását.

A CEH vezetősége által kiadott közlemény értelmében a lupényi bányászok csütörtöki és pénteki tiltakozása miatt 2.000 tonnával csökkent a kőszéntermelés, ami veszélybe sodorta a hőerőművek működését.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét