HIRDETÉS

Dăncilă kedden beszéli ki a problémákat a Sanitas sztrájkra készülő képviselőivel

Kőrössy Andrea 2018. május 03., 16:11 utolsó módosítás: 2018. május 03., 17:41

Kedden, május 8-án találkozik Viorica Dăncilă miniszterelnök az egészségügyi szakszervezetekkel, hogy az utóbbiak által megfogalmazott problémákról tárgyaljanak – jelentette be a kormányfő a kabinet csütörtöki ülése elején a News.ro hírügynökség szerint.

A Sanitas folyamatosan gyűjti az általános sztrájk kirobbantását támogató aláírásokat Fotó: Facebook/Sanitas

A kormányfő rámutatott: Sorina Pintea egészségügyi miniszter – aki szerdán tárgyalt az érdekvédelmi tömörülések vezetőivel – felvázolta neki a hiányosságokat és kéréseket, ennek nyomán úgy döntött, hogy kedden találkozóra hívja őket. A megbeszélésen Sorina Pintea, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is részt vesz.

Az ágazat alkalmazottainak többségét tömörítő Sanitas szakszervezet által közölt naptár szerint ugyanakkor

HIRDETÉS

egy nappal korábban, május 7-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a kórházakban.

A további menetrend alapján május 11-én általános munkabeszüntetést robbantanak ki, amennyiben a kormány nem orvosolja problémáikat, így a miniszterelnököt meglehetősen sürgeti az idő. Dăncilă egyébként csütörtökön arra is kitért: időközben létrehoztak egy munkabizottságot, amelyben helyet kaptak a szaktárca, valamint a megyei és a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozó kórházak vezetői is, akik közösen igyekeznek stratégiát kidolgozni.

Az egészségügyi miniszterrel szerdán megtartott megbeszélésen egyébként a tárcavezető nem győzte meg a szakszervezeti vezetőket: a találkozó után Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke azt nyilatkozta, egyelőre nem mondanak le a meghirdetett tiltakozó akciókról, ugyanakkor várják a kormány részéről érkező javaslatokat. Rámutatott:

az alkalmazottaknak meggyőződésük, hogy a kialakult béranomália kizárólag a 2017/153-as számú egységes bértörvény módosításával oldható fel.

Sorina Pintea eközben arról beszélt: igyekeznek úgy megoldani a helyzetet, hogy „senki ne veszítsen megszerzett béréből”. A miniszter továbbá hangsúlyozta: az általános sztrájk kirobbantása „nem jó ómen”, szerinte ugyanis mindenkinek az kellene legyen a legfőbb érdeke, hogy a páciensek folyamatosan ellátásban részesüljenek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS