Krónika Online
2017. március 26., vasárnap; Ma Emánuel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Börtön a hanyagságért: elítélték a szatmári Pannónia Szálló tulajdonosát

Krónika | 2017.01.08. [16:08] | Utolsó módosítás: 2017.01.08. [16:26]

Egy év letöltendő börtönbüntetésre, valamint 767 ezer eurós kártérítés kifizetésére ítélte alapfokon a bíróság Vasile Ţânţaş üzletembert, az egykor patinás, mára jelentősen leromlott állapotba került szatmárnémeti Pannónia (mostani nevén Dacia) Szálló tulajdonosát. 

dacia-bun3_bÍgy nézett ki egykoron a Pannónia Szálló (illusztrációk: www.portalsm.ro)

A csütörtökön kihirdetett ítélet nem jogerős, tíz napon belül nyújtható be ellene fellebbezés. A vállalkozót a város emblematikus műemlék épületének felújítás címen elkövetett megrongálásáért ítélték el. A döntés értelmében Ţânţaş a tetemes kártérítést a Szatmár megyei műemlékvédelmi igazgatóságnak, valamint a művelődésügyi minisztériumnak kell hogy kifizesse, ugyanakkor a műemlékszakértő kilencezer lejre értékelt munkáját, valamint a 4000 lejes perköltséget is le kell rónia – írja a Szatmári Friss Újság napilap. Az avasi üzletembert ezenkívül két évre eltiltották a közügyektől és a köztisztség-viseléstől.

A per még 2015-ben, a megyei műemlékvédelmi bizottság által benyújtott kereset nyomán kezdődött. A bíróság négy tanút hallgatott meg, és két szakértői véleményt tanulmányozott át, a 767 ezer eurós kártérítést pedig annak alapján határozták meg, hogy mennyi pénzre lesz szükség ahhoz, hogy a műemlék épületet eredeti formájához a lehető leghasonlóbb módon korszerűsítsék.

dacia-ruina4_bEz lett belőle

Vasile Ţânţaş 2007-ben vásárolta meg a Pannónia Szálló épületét, és 2008 végén kapott építkezési engedélyt az ingatlan megerősítésére és felújítására. A korszerűsítéssel megbízott egyik, avasfelsőfalusi alvállalkozás ugyancsak az üzletember tulajdonában állt. Ţânţaş 2009 őszén anyagi gondokra hivatkozva felfüggesztette a felújítást, azóta pedig semmilyen beavatkozást nem végeztek az épületen, noha az építkezési engedélyt a városháza 2012-ig meghosszabbította. A szakértők szerint az ingatlan állapota egyrészt a hibásan elvégzett munkálatok, ugyanakkor az állagmegóvást célzó intézkedések elmulasztása miatt romlott le.

Ţânţaş még 2015-ben, a szatmárnémeti önkormányzatnak az ügyben tartott ülésén cáfolta a vádakat, elmondása szerint a munkálatokat az elfogadott tervek alapján kezdték el, az általa megbízott szakértők pedig arról biztosították, hogy állagmegóvást is végeztek, így nem egy leromlott épület, hanem egy építőtelep áll Szatmármémeti főterén.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét