Krónika Online
2017. április 30., vasárnap; Ma Katalin, Kitti napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Bojkottálja az ellenzék az anyanyelvhasználatot

Krónika | 2017.04.20. [18:46]

Megtámadták az alkotmánybíróságnál a román ellenzéki pártok a kórházi anyanyelvhasználatot lehetővé tévő, a bukaresti képviselőház által a múlt héten elfogadott jogszabályt. 

12DSC_9438Az RMDSZ által beterjesztett indítvány a szövetség szerint előírja, hogy az egészségügyi és szociális intézményekben kötelesek lesznek magyar nyelvet ismerő szakszemélyzetet alkalmazni annak érdekében, hogy a magyar anyanyelvű betegeknek lehetősége legyen a teljes körű anyanyelvű asszisztenciára.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) azonban a bukaresti taláros testülethez fordult a törvény kapcsán, a 124 képviselő által jegyzett kereset szerint ugyanis a tervezet nem biztosítja a törvény előtti egyenlőséget a társadalomban.

Csütörtöki állásfoglalásában az RMDSZ érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezi az ellenzéki alakulatok „pálfordulását", mivel ugyanezek a pártok a parlamentben még támogatták a kisebbségek anyanyelv-használatának kiterjesztését. Kelemen Hunor szövetségi elnök sajnálatosnak tartja, hogy saját európai pártcsaládjával is szembefordul a PNL és a PMP, hiszen az Európai Néppárt elvei és értékei között kiemelt helyet kap a kisebbségek védelme.

„Ez a hozzáállás sajnos azt bizonyítja, hogy ezen pártok részéről nem érvényesül az a nyitottság és a kisebbségek iránti tisztelet, amelyet képviselőik gyakorta használnak szólamok szintjén nyilvános szerepléseikkor. A PNL, az USR és a PMP alkotmányossági kifogásai egyértelműen kisebbségellenesek!" – szerepel Kelemen állásfoglalásában.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Donogán Péter
2017.04.21., péntek [20:09]
Tekintettel arra a tényre miszerint a plénumban megszavazták a törvényjavaslatot és ezzel alkotmányt sértettek szerintük büntetés járna a beadvány aláíróinak legalább 50%-os illetmény megvonással tudatos félrevezetésért.
Hozzászólások1