Boc eltérő iskolakezdéssel orvosolná a közlekedési nehézségeket Kolozsváron

Krónika 2017. szeptember 05., 19:25 utolsó módosítás: 2017. szeptember 05., 19:26

A belvárosi forgalom akadálymentesítése érdekében Emil Boc kolozsvári polgármester azt kéri a főtanfelügyelőtől, hogy a város központjában működő iskolákban reggel 7.30 és 9 óra között különböző időpontokban kezdődjön a tanítás.

A kolozsvári városháza a tanítási rend módosításával enyhítene a közlekedés zsúfoltságán

Az elöljáró a városi tanács keddi ülésén fordult ezzel a kéréssel Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelőhöz. „Összesíteni kell erőfeszítéseinket és október elsejéig meg kell szabjuk a belvárosi iskoláknak, hogy módosítsanak a tanítás kezdetének időpontján. Csak így enyhíthetjük, amennyire lehetséges, a tanév kezdetére jellemző belvárosi zsúfoltságot” – jelentette ki a polgármester, aki azt javasolta a főtanfelügyelőnek: egyezzen meg az iskolák vezetőségével, hogy osszák be egymás között a 7.30, 8.00, 8.30 vagy 9.00 órai kezdést.

Valentin Cuibus azt felelte: a kezdeményezés nem újkeletű, bizonyos iskolák már gyakorlatba is ültették, de a szülők részéről nagy ellenállás tapasztalható e téren. „Muszáj lesz magszabnunk ezeket a dolgokat. Hiszem, hogy elrendeződik az ügy” – idézte a főtanfelügyelőt az Agerpres hírügynökség.

Cuibus emlékeztetett ugyanakkor, hogy az általa vezetett intézmény több előkészítő osztályt indított idén a lakótelepi iskolákban, így próbálva rávenni a szülőket, hogy lakásuk közelében írassák be gyermekeiket a nulladik osztályba.

„Az emberek végre kezdik megérteni, hogy az elemi oktatásban a tanító a legfontosabb. A hely nem annyira fontos, hisz nagyon szép és jó iskoláink vannak a Györgyfalvi, Monostor, Mărăşti negyedben és máshol is. A legfontosabb szempont, hogy a tanító hozzáértő ember legyen, és legtöbbjük az is, elkötelezett a szakmájának, és ez meg is látszik az iskolák eredményein” – jelentette ki a főtanfelügyelő.

Kolozsvár belvárosában több mint tíz iskola működik, ahol tíz-tizenkétezer diák tanul. Az elemi osztályos gyerekek zömét minden reggel a szüleik viszik autóval az iskolába, a tanórák kezdésekor így majdnem egy órán keresztül megbénul az autós forgalom a város központjában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat