Az egyedüli járható út az autonómia – közös nyilatkozattal ünneplik a székelyföldi önkormányzati vezetők az SZNT „centenáriumát”

MTI 2018. november 14., 13:50 utolsó módosítás: 2018. november 14., 14:23

Székelyföld számára az egyedüli járható út az autonómia, ez a felismerés hozta létre száz évvel ezelőtt a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) – mutattak rá szerdán kiadott közös közleményükben a székelyföldi megyék, valamint Románia két magyar többségű megyeszékhelyének választott vezetői.

Nem alkusznak. A november 18-ai nagygyűlésen a székelység autonómiaigényének akarnak súlyt adni Fotó: Boda L. Gergely

A dokumentum aláírói – Borboly Csaba, Hargita megye, Péter Ferenc, Maros megye, Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke, valamint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy és Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere – úgy vélik,

az összetartás „imperatív elvárás” lett mindazok számára, akik Székelyföldön a közért tevékenykednek.

„Ennek a szellemi örökségnek jegyében kívánunk a százéves Székely Nemzeti Tanácsnak boldog születésnapot. Mi ezt a centenáriumot köszöntjük, közösségünk százéves küzdelmét, hiszen a veszteségek mellett azt sem feledhetjük, hogy nem sikerült minket megtörni. Itt vagyunk, dolgozunk, közösségként túléltük ezt a küzdelmes századot, és nem alkuszunk" – írták a székely önkormányzati vezetők.

Úgy vélik: összehangolt támadás indult a székelyföldi egység ellen azok részéről, „akik más centenáriumot ünnepelnek”, ennek kivédéséhez pedig szükség van a társadalmi szervezetekre, a civil erőre, minden egyes erdélyi magyarra, székelyföldire.

Adventhez közeledve kérjük közösségünk tagjait, egymásból merítsünk erőt a következő évszázadokhoz”

– zárul a székelyföldi önkormányzati vezetők közleménye.

Megalakulásának századik évfordulója alkalmából az SZNT centenáriumi székely nagygyűlést szervez vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén, amelyre a székelyeket és a velük szolidaritást vállaló erdélyi magyarokat várják. A nagygyűléssel a székelység autonómiaigényének akarnak súlyt adni, amelyet a közösség vezetői Bukarestben, valamint nagy nemzetközi intézmények székhelyén, Strasbourgban, Genfben és New Yorkban is igyekeznek megjeleníteni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat