HIRDETÉS

Állami támogatás kutyacsipezésre

Bíró Blanka 2017. február 15., 15:01

Állami támogatásból látnák el mikrocsipekkel a kutyákat egy új tervezet szerint, a gazdáknak ezentúl csak a műveletet kellene kifizetniük – tájékoztatta lapunkat Sikó Barabási Sándor, a Kovászna megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője. 

Fotó: TEGA

Mint elmondta, ezáltal jelentős segítséget nyújtanának az állattartóknak, hiszen sok esetben még a veszettség elleni kötelező oltást is elmulasztották beadatni, mert a gazda nem tudta kifizetni az ezzel összekötött mikrocsipezést. Kiderült, a legtöbb megyében csak alacsony százalékban sikerült a kutyákat és a macskákat beoltani, mert a vakcina beadását a csip beültetéséhez kötötték – részletezte a főállatorvos. Hozzátette, több településen állatvédő egyesületek segítségével, adományokból oldották meg a kampányt, de sok helyen az önkormányzatok finanszírozták az akciót. Az oltási kampány novemberben kezdődött, és február végéig tart, ezzel párhuzamosan csipekkel látják el a kutyákat.

Egyébként Kovászna megyében a nyilvántartott kutyák több mint felét sikerült beoltani, ám a macskák esetében ennél sokkal rosszabb a helyzet. Sikó Barabási Sándor elmondta, 25 ezer kutya van nyilvántartásban, s a felméréseik alapján az ebek 54 százaléka kapta meg a vakcinát. A nyilvántartott 10 ezer macska alig 12 százalékát oltották be. Különben a civilek a menhelyi kutyák örökbefogadására biztatnak Háromszéken. A sepsiszentgyörgyi AMY Gazdátlan Ebekért Egyesület a Facebook-oldalán az örökbefogadás felelősségére is figyelmeztet.

Crişan Mária, a sepsiszentgyörgyi kutyamenhelyet működtető Tega köztisztasági vállalat sajtóreferense lapunknak elmondta, tavaly összesen 622 kutyát fogtak be, ezek közül 319-et adtak örökbe. A 140 férőhelyes menhelyen átlag 154 eb tartózkodott egyszerre. Crişan Mária elmondta, tavaly 18 elveszett kutya is bekerült a menhelyre, ezeket a mikrocsip alapján azonosították, és így jutottak vissza a gazdájukhoz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS