HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. április 17., 23:20

Zöldellő dombok, szeméthegyek

Sokakat zavar, de talán még többeket nem, hogy országszerte rengeteg helyen tonnaszámra hever a szemét a folyók, patakok partján, az erdők szélén és mélyén.

Gyönyörű, tavaszias az időjárás, szerencsére jócskán akadnak hivatalos szabadnapok, a nép pedig kitódul a városból-faluból, hogy friss levegőt szívjon, erdőt, vadvirágot, patakot lásson – közben pedig megállíthatatlanul szemetel. De az is gyakori, hogy nem is a kirándulni vágyók borítják el hulladékkal a környéket, hanem a szemetüktől megszabadulni akarók. Így az építkezési hulladéktól a fröccsentett műanyagig és fémig rengeteg minden ott virít a természetben, amit jó esetben összeszednek a környezetvédők, rosszabb esetben több száz évig ott marad, ahová elhajították.

Enyhén szólva is lehangoló, kiábrándító látványt nyújtanak a gombamód szaporodó, környezetromboló szemétdombok a zöldellő természetben. Amint az Olt Vízügyi Igazgatóság csíkszeredai képviselője mondta nemrég keserűen, felmérni is nehéz, hogy mi mindent hordanak ki az emberek autókkal, szekerekkel a vízpartokra, és bizony nehéz tetten érni az elkövetőket, akiket csak akkor lehet megbírságolni, ha éppen rajtakapják szemétlerakás közben, így persze nem gyakoriak a büntetések.

Bár úgy tűnik, az árral szemben úsznak azok a kezdeményezések, amelyek az irdatlan mennyiségű hulladék felszámolását célozzák, reménykedjünk benne, hogy nem hatástalanok. Ilyen a világszerte immár 48. alkalommal szervezendő Föld napja is, amelynek jegyében Erdély-szerte sok helyen zsákokkal, kesztyűkkel felszerelkezve útnak indulnak, akiket zavar a környezetszennyezés, hogy legalább töredékét összeszedjék a mindent beborító hulladéknak. Idén egyébként szavazást indított a Föld Napja Hálózat elnevezésű nemzetközi szervezet arról, hogy mi a legégetőbb probléma a környezetszennyezés terén, mit jelöljenek meg a Föld napja legfontosabb témájául, és nem meglepő módon a mindent beborító műanyagtenger lett a „győztes”.

Bízzunk abban, hogy – bár akárhová nézünk, egyelőre sok hulladékot látunk – a környezetvédő akcióknak, az oktatásban nálunk is egyre gyakrabban helyet kapó, a természetvédelemre irányuló felvilágosító tevékenységeknek van és lesz foganatjuk. Mert világszerte óriási a baj: tengerek, óceánok partjait műanyagáradat mossa, szemétszigetek úsznak a hullámokon, a teherhajókból olaj szivárog, szennyezettek a folyók, és így tovább.

„Nem tudom, idén mennyi kesztyűre és zsákra lesz szükség, mert óriási mennyiségű a szemét. De megpróbáljuk a lehetetlent” – mondta a Csíkban szervezendő szemétgyűjtés kapcsán a szervező. És ez fontos lehet: mindaddig próbálni a lehetetlent, amíg többen lesznek, akiket zavar a környezetszennyezés, mint azok, akiket nem.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. április 16., hétfő

Elterelő hadművelet

Jóformán Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szakértőkkel, gazdasági elemzőkkel, akik szerint a bukaresti kormány jelenlegi, kizárólag a fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikája mélységesen elhibázott.

Bálint Eszter 2018. április 16., hétfő

Csak a bizonytalanság biztos

Arról, hogy pontosan mi is történt az egészségügyben dolgozók fizetésével, csak a későbbiekben fogunk pontos képet kapni, miután még csak egy részük kapta meg pénteken a márciusi juttatását.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. április 13., péntek

Természetes természetellenesség

„Nem utasíthatják el a közösségünket megillető kollektív jogokat” – mondta Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet képviselőházi vitáján.

Páva Adorján 2018. április 11., szerda

Amikor a magyarellenesség visszarúg

Újabb szintet lépett a sportban tapasztalható magyarellenesség, most azonban úgy tűnik, ez már nemcsak a megalázott kisebbség számára elfogadhatalan.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. április 10., kedd

Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható időn belül Románia számos településén is hozzáférhető lesz az ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein: könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken.

Balogh Levente 2018. április 10., kedd

Óriási legitimitás

A magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy értékelte, az elmúlt nyolc év teljesítménye alapján az Orbán Viktor vezette kormánynak nem hogy távoznia kell a hatalomból, hanem minden eddiginél erősebb felhatalmazást adott arra, hogy folytassa.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. április 09., hétfő

Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és pártatlan igazságszolgáltatás fontosságára ezekben a napokban a román igazságszolgáltatás jeles képviselői.

Balogh Levente 2018. április 06., péntek

Második választók

Vasárnap már a második olyan országgyűlési választást rendezik Magyarországon, amelyet a külhoni magyarok nem csupán kibicként asszisztálnak végig, hanem magyar állampolgárként – amennyiben élni kívánnak szavazójogukkal – tevőlegesen is részt vehetnek.

Páva Adorján 2018. április 04., szerda

Utcafrontok Marosvásárhelyen és Brüsszelben

Hamarosan új fejezet nyílik a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák regényes, végeláthatatlan történetében: az önkormányzat bíróságon próbálja megvédeni a prefektus által megtámadott határozatait.

Rostás Szabolcs 2018. április 03., kedd

Brüsszelben pattog a labda

Bár a szervezők csak szerdán ismertetik a pontos és végleges adatokat, már kijelenthető, hogy sikerrel járt a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés kedden éjfélkor lezárult aláírásgyűjtése.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Elterelő hadművelet

Jóformán Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szakértőkkel, gazdasági elemzőkkel, akik szerint a bukaresti kormány ...

Bálint Eszter: Csak a bizonytalanság biztos

Arról, hogy pontosan mi is történt az egészségügyben dolgozók fizetésével, csak a későbbiekben ...

Balogh Levente: Természetes természetellenesség

„Nem utasíthatják el a közösségünket megillető kollektív jogokat” – mondta Korodi Attila, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS