Kiss Judit

2018. április 17., 23:20

Zöldellő dombok, szeméthegyek

Sokakat zavar, de talán még többeket nem, hogy országszerte rengeteg helyen tonnaszámra hever a szemét a folyók, patakok partján, az erdők szélén és mélyén.

Gyönyörű, tavaszias az időjárás, szerencsére jócskán akadnak hivatalos szabadnapok, a nép pedig kitódul a városból-faluból, hogy friss levegőt szívjon, erdőt, vadvirágot, patakot lásson – közben pedig megállíthatatlanul szemetel. De az is gyakori, hogy nem is a kirándulni vágyók borítják el hulladékkal a környéket, hanem a szemetüktől megszabadulni akarók. Így az építkezési hulladéktól a fröccsentett műanyagig és fémig rengeteg minden ott virít a természetben, amit jó esetben összeszednek a környezetvédők, rosszabb esetben több száz évig ott marad, ahová elhajították.

Enyhén szólva is lehangoló, kiábrándító látványt nyújtanak a gombamód szaporodó, környezetromboló szemétdombok a zöldellő természetben. Amint az Olt Vízügyi Igazgatóság csíkszeredai képviselője mondta nemrég keserűen, felmérni is nehéz, hogy mi mindent hordanak ki az emberek autókkal, szekerekkel a vízpartokra, és bizony nehéz tetten érni az elkövetőket, akiket csak akkor lehet megbírságolni, ha éppen rajtakapják szemétlerakás közben, így persze nem gyakoriak a büntetések.

Bár úgy tűnik, az árral szemben úsznak azok a kezdeményezések, amelyek az irdatlan mennyiségű hulladék felszámolását célozzák, reménykedjünk benne, hogy nem hatástalanok. Ilyen a világszerte immár 48. alkalommal szervezendő Föld napja is, amelynek jegyében Erdély-szerte sok helyen zsákokkal, kesztyűkkel felszerelkezve útnak indulnak, akiket zavar a környezetszennyezés, hogy legalább töredékét összeszedjék a mindent beborító hulladéknak. Idén egyébként szavazást indított a Föld Napja Hálózat elnevezésű nemzetközi szervezet arról, hogy mi a legégetőbb probléma a környezetszennyezés terén, mit jelöljenek meg a Föld napja legfontosabb témájául, és nem meglepő módon a mindent beborító műanyagtenger lett a „győztes”.

Bízzunk abban, hogy – bár akárhová nézünk, egyelőre sok hulladékot látunk – a környezetvédő akcióknak, az oktatásban nálunk is egyre gyakrabban helyet kapó, a természetvédelemre irányuló felvilágosító tevékenységeknek van és lesz foganatjuk. Mert világszerte óriási a baj: tengerek, óceánok partjait műanyagáradat mossa, szemétszigetek úsznak a hullámokon, a teherhajókból olaj szivárog, szennyezettek a folyók, és így tovább.

„Nem tudom, idén mennyi kesztyűre és zsákra lesz szükség, mert óriási mennyiségű a szemét. De megpróbáljuk a lehetetlent” – mondta a Csíkban szervezendő szemétgyűjtés kapcsán a szervező. És ez fontos lehet: mindaddig próbálni a lehetetlent, amíg többen lesznek, akiket zavar a környezetszennyezés, mint azok, akiket nem.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat