HIRDETÉS

Balogh Levente

2017. november 17., 09:37

Zászlóterroristák és véleménybűnözők

Ha Kulcsár-Terza Józsefnek, a Magyar Polgári Párt (MPP) RMDSZ-színekben parlamenti képviselői mandátumhoz jutott politikusának az volt a célja az egykori magyar országzászló Sepsiszentgyörgy központjában való felvonásával, hogy kiugrassza a nyulat a bokorból, és ismét felhívja a figyelmet arra: Romániában a hatóságok tűzzel-vassal akadályozzák, hogy az őshonos magyar közösség használhassa nemzeti jelképeit, akkor sikerrel járt.

Igaz, ezt eddig is tudtuk, bár tény, hogy eddig jórészt a székely zászló ellen folytattak következetesen hadjáratot a román kormány területi megbízottai. De azért a magyar zászlóról sem feledkeztek meg: nyáron Nagyváradon egy fesztiválon eltetették a debreceni felvonulóval a kezében tartott lobogót.

A román fél „dicsőségét” növeli, hogy egy nappal korábban Debrecenben a romániai néptáncosok zavartalanul végigvonulhattak a román zászlóval. Azon túlmenően azonban, hogy ismét csak ország-világ előtt nyilvánvalóvá vált a román hatóságok magyarellenessége, magába a sepsiszentgyörgyi rendezvénybe egyértelműen kódolva volt, hogy a románok „ugrani” fognak miatta.

Azon ugyanis a magyar országzászló első, 75 évvel ezelőtti, Észak-Erdély román uralom alóli felszabadulását követő felvonására emlékeztek egy kiállítás keretében. Márpedig tudjuk jól, hogy az akkori eseményekkel kapcsolatosan párhuzamos narratívák élnek. Míg mi úgy éljük meg, hogy Magyarország elsöprő többségében magyarlakta északkeleti része felszabadult a huszonkét éves román megszállás alól, a románok – természetesen jócskán eltúlozva – egyfajta Trianonként , a máig élő, nacionálbolsevik szóhasználatban „horthysta-fasiszta” megszállásként emlegetik.

Ráadásul az Erdély és Kelet-Magyarország elszakításáról egyoldalú határozatot kimondó 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumát megelőző felfokozott, egyre durvábban magyarellenes hangulatban sem lehetett másra számítani, mint hogy a román hatóságok valamilyen módon megpróbálnak közbeavatkozni.

Azt azonban meg kell hagyni, a prefektúra és a csendőrség meglehetősen túljátszotta a szerepét. Azzal ugyanis – miután az esemény betiltása már amúgy is felzaklatta a magyar kedélyeket – csak tovább rontottak a helyzeten, hogy a szervezőket terroristának minősítették arra az esetre, ha mégis felvonnák a lobogót. Ezzel ugyanis enyhén szólva is nevetségessé tették magukat, és az egész román állam hatóságait, mert mégis, mennyire lehet komoly és stabil, európai értékrendű államnak nevezni azt az országot, ahol már azt is terrorcselekményként értelmezik, ha egy őshonos közösség – most a sepsiszentgyörgyi kontextustól függetlenül – felvonja a saját zászlaját? Úgyhogy most ott tartunk, hogy egy – talán nem a legszerencsésebb időpontban és formában – megrendezett esemény kapcsán a román állam Kovászna megyei képviselete egy szintre került az ukrán újnácikkal. Némi iróniával azt mondhatjuk: még Ukrajnában is „jobb” a magyarok helyzete, hiszen Beregszászon (még) nem a hivatalos szervek avatkoztak közbe, hanem egy szélsőséges szervezet tépte le a városházáról a magyar lobogót.

És hogy mennyire felfokozott a hangulat a gyulafehérvári nagygyűlés centenáriuma előtt, illetve hogy mennyire meghatározó a történelmi tényeket megkésett, 21. századi, de 19. századi eszközöket alkalmazó nemzetépítő szándékkal elferdítve tálaló párhuzamos narratíva, azt egy másik magyarellenes gesztus is bizonyítja. A Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága ugyanis minden józan számítással ellentétben komolyan vette egy szélsőséges román szervezet képviselőjének panaszát, és a kitüntetés megvonását javasolja Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől, mivel az „véleménybűnt” követett el. Kimondta ugyanis azt, ami nemzetiségtől függetlenül minden, ép elmével rendelkező ember számára evidencia: hogy a magyarok nem tudnak december elsején ünnepelni. Ezen a témán nem is érdemes sokáig rugózni, már láthattuk, hogy egy félrefordított nyilatkozat miatt is el lehet venni valakitől az érdemrendet, ha történetesen magyar, legalábbis Tőkés László esete ezt bizonyítja.

Annak fényében ugyanis, hogy korrupcióért jogerősen elítélt köztörvényes bűnözők még mindig birtokolhatják, és hogy hogyan viselkedik, illetve kikből áll az érdemrend „becsületbírósága”, nemcsak azt a kijelentésünket ismételhetjük meg, hogy a kitüntetés elvétele nem azt minősíti, akitől visszavonják, hanem azt, aki el akarja vetetni, illetve elveszi. Hanem azt is megállapíthatjuk, hogy lassan nagyobb dicsőség nem birtokolni az érdemrendet, mint igen. A Tőkés-ügy alapján simán el tudjuk képzelni, hogy a német származású román elnök Kelementől is szemrebbenés nélkül visszavonja az érdemrendet. Ami ismét csak abba az irányba hatna, hogy az erdélyi és partiumi magyarok ne érezzék jól magukat magyarként a szülőföldjükön.

Talán nem csak a paranoia mondatja velünk: az az érzésünk, hogy az önmagát a tolerancia és a kisebbségi jogok biztosításának bajnokaként ünneplő Romániában a központi hatalomnak és a helyi hatóságoknak is pontosan ez a célja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2017. november 15., szerda

Iskolaalapító csendestársak felelőssége

A „fű alatti” politizálás taktikáját alkalmazta a kormány és az RMDSZ a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében.

Kiss Judit 2017. november 15., szerda

A megoldatlan házi feladat

Borítékolható, hogy nem fog egyhamar megváltozni a házi feladatok rendszere, nem lesz könnyebb belátható időn belül az iskolatáska, és nem lesz több szabadideje délutánonként a diákoknak attól, hogy az oktatási minisztérium országos konzultációt indított az otthoni leckékről.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 13., hétfő

Bukás

A román politika és az igazságszolgáltatás viszonyát talán mindennél jobban tükrözi a bukaresti főügyészség előtt éppen húsz évvel ezelőtt lezajlott, archív felvételeken máig fennmaradt jelenet.

Bálint Eszter 2017. november 12., vasárnap

Más pénzéből csinálnak forradalmat

Egyelőre nehéz lenne pontosan megmondani, hogy milyen következményekkel jár majd 2018-ban a kormány által a múlt héten egy sürgősségi kormányrendelet elfogadásával kirobbantott „fiskális forradalom”, de az elmúlt időszak történései azt súgják, nincs okunk hurráoptimizmusra.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. november 10., péntek

Vörös október, véres száz év

Ez a dicstelen évforduló is elérkezett: száz év telt el azóta, hogy a Lenin vezette bolsevik szekta a julián naptár szerinti akkori orosz időszámítás szerint október végén – valójában már november 7-én – fegyveres puccsal magához ragadta a hatalmat Szentpétervárott.

Páva Adorján 2017. november 08., szerda

Politikamisztika és jelenvalóság

Miközben a kisebbségellenes nyilvánulások felmérhetetlen károkat okoznak a magyar–román együttélést rendezni kívánó törekvéseknek, legalább annyira kiismerhetetlen a „hatótávolságuk” azoknak a felvilágosító sugaraknak, amelyek forrása a kölcsönös megértés és tisztelet.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. november 07., kedd

Hányast érdemel a tanügy(miniszter)?

Meredek kijelentést eresztett meg újfent Liviu Pop oktatási miniszter: a bársonyszéket laza mozdulattal képzeletbeli tanári katedra mögé tolta, pedagógusi szerepbe bújt, és „felülnézetből” hetes osztályzatúra taksálta az oktatási rendszert.

Molnár Judit 2017. november 07., kedd

Kölcsönvilág

Ha valaki rászánná magát Gounod operájának, a Faustnak a korszerűsítésére, Mefisztó híres áriája biztosan nem úgy kezdődne, hogy „Eladó az egész világ”, hanem hogy „Kölcsönvehető a világ”.

Rostás Szabolcs 2017. november 06., hétfő

Hallgattassék el a másik?

Nem feltétlenül kellett szakmabelinek lenni ahhoz, hogy az ember felháborodjék azon, ahogy a román média tálalta két hónappal ezelőtt a köztudatba „kauflandos-miccses” történetként bevonult botrányt.

Bálint Eszter 2017. november 06., hétfő

Újra magyarokat vertek szájba

Lehet-e érv az anyagiak hiánya a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése ellen egy olyan városban, ahol elegendő magyar él ahhoz, hogy a rendszerváltás után immár több ízben is sikerült polgármesterré választani az RMDSZ jelöltjét?

HIRDETÉS
Vélemény
Páva Adorján: Iskolaalapító csendestársak felelőssége

A „fű alatti” politizálás taktikáját alkalmazta a kormány és az RMDSZ a marosvásárhelyi ...

Kiss Judit: A megoldatlan házi feladat

Borítékolható, hogy nem fog egyhamar megváltozni a házi feladatok rendszere, nem lesz könnyebb belátható ...

Rostás Szabolcs: Bukás

A román politika és az igazságszolgáltatás viszonyát talán mindennél jobban tükrözi ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS