Balogh Levente

2018. július 28., 10:02

Washington figyel ránk. De miért is?

Kiemelt figyelmet szentelünk a magyar–román viszony alakulásának – mondta Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete azt követően, hogy a hét elején Csíkszeredában magyar és román politikusokkal, megyei vezetőkkel tárgyalt.

Ez természetesen nem csupán személyes érdeklődést jelent, hanem azt, hogy a nagykövetségen keresztül a washingtoni külügyi – és persze hírszerzési – illetékesek is odafigyelnek arra, éppen hogyan alakul az Erdélyben, Partiumban élő magyar közösség és a román többség viszonya.

Ezt persze jólesik tudni, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján az Egyesült Államok az érdeklődésen túlmenően kevés konkrét jelét adta annak, hogy a teljesen megalapozott magyar jogkövetelések legalább részleges megvalósulásának érdekében lépni kíván valamit. Washington ugyanis a demokráciáról és az emberi jogokról szóló hangzatos szövegeken túlmenően elsősorban saját stratégiai, geopolitikai érdekeit akarja érvényesíteni, ezek pedig jelenleg egyrészt Oroszország Közép-Európától való távoltartásában, másrészt – és főleg – pedig abban állnak, hogy megőrizze pozícióit a Közel-Keleten. Ehhez pedig Románia stratégiai fekvése épp megfelelő, ezért kiemelt fontosságú a Bukaresttel fennálló jó kapcsolat.

Arról nem is beszélve, hogy üzleti szempontok is közrejátszanak – amerikai cégek jó üzletet látnak a fekete-tengeri kőolaj- és földgázkészletek kitermelésében való részvételben. Mint ahogy az is lényeges, hogy Románia minél több amerikai fegyvert vásároljon a washingtoni jóindulat megtartása érdekében.

Ezért – bár az erdélyi magyar közösség mellett kiálló Magyarország is NATO-szövetséges – egyrészt fekvése, másrészt mérete miatt Románia barátsága – vagy mondjunk inkább feltétlen lojalitást – fontosabb számára. Ennek tudható be, hogy bár egyes magyar jogsérelmek évről évre bekerülnek a romániai demokrácia helyzetéről szóló külügyi és egyéb jelentésekbe, érdemben nem sokat tesznek annak érdekében, hogy a Washington minden intését készségesen leső Bukarest javítson a helyzeten.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek tisztában a helyzettel, ezért is került sor például négy évvel ezelőtt amerikai közreműködéssel a „Neptun 2”-nek gúnyolt magyar–román politikusi találkozóra, amelyen a magyar jogkövetelések, köztük az autonómia is napirendre kerültek. Washington érdeke ugyanis az, hogy a fontos stratégiai partnernek számító Romániában stabilitás legyen. Ennek pedig az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupcióellenes küzdelem hatékonysága és a gazdasági stabilitás mellett fontos tényezője az is, hogy a jelentős létszámú magyar közösség a körülményekhez képest ne érezze rosszul magát Romániában.

Hogy ezt hogyan akarják elérni, érdekes kérdés, az ugyanis világos, hogy a romániai magyar közösség akkor érezné a legjobban magát, ha amellett, hogy kiszámítható jogi és gazdasági környezet lenne az országban, és normális életszínvonalon élhetne, szabadon használhatná anyanyelvét minden hivatalos intézményben ott, ahol őshonosnak számít, ha szabadon fejleszthetné oktatási intézményeit, és ha a közvetlenül őt érintő kérdések jelentős részében – akár a pénzügyiekben is – ő maga dönthetne.

Jelenleg azonban a román állami szervek éppen ennek ellenkezőjén dolgoznak: az anyanyelv- és jelképhasználatot ott korlátozzák, ahol érik, magyar iskolákat államosítanak vissza vagy számolnak fel ahelyett, hogy a magyar adófizetők által is befizetett pénzekből támogatnák őket. Legutóbb pedig egy felelőtlen kocsmai beszélgetésből „terrorügyet” is fabrikáltak, hogy egyrészt megfélemlítsék a magyar közösséget, másrészt ország-világ előtt lejárassák a magyar jogköveteléseket.

Nos Hans Klemm csíkszeredai látogatása tökéletesen alkalmas volt arra, hogy mindezzel első kézből szembesüljön, ne a román kormány hivatalos rablómeséit kelljen hallgatnia a példaértékű román kisebbségpolitikáról.

Az indokoltnál nagyobb jelentőséget mindazonáltal nem érdemes a látogatásnak tulajdonítani. Az nem vezet már jövő héten oda, hogy amerikai nyomásra Bukarest autonómiát biztosít a magyaroknak. Ám az a tény, hogy Washington érdeklődik a valós helyzet iránt, mindenképpen fontos. Még akkor is, ha a magyarok ügye arra is kiválóan alkalmas, hogy Washington azzal revolverezze Bukarestet – azért azt se felejtsük el, hogy Klemm székelyföldi látogatására éppen azt követően került sor, hogy a bukaresti parlamenti többség olyan kőolaj-kitermelési törvényt fogadott el, amelyet az érdekelt amerikai cégek is bíráltak, sőt maga Klemm is éles hangon ostorozott. És a magyarok irányában tanúsított amerikai figyelem arra is jó lehet, hogy a román kormány még mélyebben a zsebébe nyúljon, amikor amerikai fegyverek megvásárlásáról van szó.

Mégis, fontos, hogy az erdélyi magyar közösség saját diplomáciát folytasson, és a lehető legtöbb alkalommal magyarázza el a külföldi partnerállamok diplomatáinak, politikusainak: a jelenlegi Romániában őshonos közösségként élő magyarok követelései nem túlzóak, hanem igenis megalapozottak, sőt a románok 1918-as, önkormányzatiságot kilátásba helyező ígéretein alapulnak, nem az állam egységének megbontására törnek, hanem éppen annak stabilitását erősítik. Hogy az önrendelkezés különböző formái nem az elszakadás előszobáját, hanem az alternatíváját jelentik.

Az egyetlen igazi alternatíváját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. július 26., csütörtök

Hiteltelennek lenni és látszani

Rengeteg időt és spáciumot felemésztene a névleg Viorica Dăncilă, de facto viszont Liviu Dragnea vezette román kormány valamennyi elhibázott intézkedésének, hajmeresztő megnyilvánulásának felsorolása.

Kiss Judit 2018. július 25., szerda

Utánunk a szemétözönvíz

Tengernyi, óceánnyi műanyaghulladék, pillepalack, tonnákban számolható kidobott élelem, országnyi letarolt erdők, állandóan égő villanyok, alig használt, méregdrága, divatdiktátorok cégei által röpke életűre tervezett ruhadarabok halmai a kukákban – így élünk mi.

Páva Adorján 2018. július 24., kedd

Szülőföldvakító nyugati csillogás

Nincs mit szépíteni: egy külföldre szegődő fiatal ma mezőgazdasági munkásként, pincérként vagy kamionsofőrként már a középiskola után, 19 éves korától annyit kereshet a messze idegenben, mint itthon egy felsőfokú végzettséggel rendelkező közép- vagy csúcsvezető.

Bálint Eszter 2018. július 23., hétfő

Két Eminescu-vers között elvész a lényeg

Az idei érettségin négyszer annyi magyar tanuló vizsgázott sikertelenül román nyelv és irodalomból, mint román – közli a lesújtó adatokat a száraz statisztika.

Balogh Levente 2018. július 22., vasárnap

A máig kísértő kommunizmus

A kommunizmus nem múlt ki, az iránta való nosztalgia a pusztítások ellenére a mai napig köztünk él.

Páva Adorján 2018. július 19., csütörtök

János, Ioan és a közizgatás

„Nem János szomszéd ellenében” – hangoztatják a székelyföldi románok önjelölt képviselői, akik bukaresti tüntetést szerveznek a közigazgatási törvénykönyv ellen, hogy az államfő ne hirdesse ki a jogszabályt, és „a román nyelv maradjon az állam egyetlen hivatalos nyelve”.

Kiss Judit 2018. július 18., szerda

„Vatikáni valutára” váltott hálapénz

Bár sután, lassan és akadozva, de úgy tűnik, talán-talán mégiscsak beindulhat Romániában a csúszópénz intézményének megszüntetését célzó gépezet.

Balogh Levente 2018. július 17., kedd

Sikeres oroszországi „hadjárat”

Bár arról megoszlanak a vélemények, igaza volt-e Gianni Infantinónak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének, amikor azt mondta, az oroszországi volt minden idők legjobb labdarúgó-világbajnoksága, az azért kijelenthető: a legrosszabb biztosan nem volt.

Rostás Szabolcs 2018. július 16., hétfő

Centenárium és egyoldalúság

Sokan fenntartásokkal fogadták, amikor az RMDSZ tavaly bejelentette, hogy nem akar kimaradni a román egyesülés 2018-ra meghirdetett centenáriumi évéből, és Ezer év Erdélyben, száz év Romániában jelmondattal programsorozattal készül a százéves évfordulóra.

Balogh Levente 2018. július 14., szombat

Magyarok és székelykedők

A székelyek magyarok, szó sincs arról, hogy külön nemzetnek, nemzetiségnek lehetne őket minősíteni – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Hiteltelennek lenni és látszani

Rengeteg időt és spáciumot felemésztene a névleg Viorica Dăncilă, de facto viszont Liviu Dragnea vezette román ...

Kiss Judit: Utánunk a szemétözönvíz

Tengernyi, óceánnyi műanyaghulladék, pillepalack, tonnákban számolható kidobott élelem, országnyi ...

Páva Adorján: Szülőföldvakító nyugati csillogás

Nincs mit szépíteni: egy külföldre szegődő fiatal ma mezőgazdasági munkásként, pincérként ...

Hallgassa online rádióinkat