Kiss Judit

2018. április 10., 23:12

Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható időn belül Románia számos településén is hozzáférhető lesz az ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein: könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken.

A WiFi4EU elnevezésű program célja, hogy 2020-ra Európa minden szegletében elérhető legyen a szabadon használható világháló, a kezdeményezésre pedig természetesen számos romániai település önkormányzata is jelentkezett.

Nem is csoda, hiszen manapság egyre többen tartják üdvösnek, hogy úton-útfélen szabadon lehessen internetezni, virtuálisan kommunikálni, híranyagokat, információkat böngészni. A román sajtóban vitriolos hangú kommentárok láttak napvilágot arról, hogy aprócska, Isten háta mögötti hazai települések is pályáznak a lehetőségre, olyanok, amelyek sem rendes utakkal, sem csatornázással, sem megfelelő oktatással vagy egészségügyi ellátással nem büszkélkedhetnek, viszont ingyenes internettel esetleg majd igen. De hát, mint megannyi másfajta visszásság, ez is simán belefér a hazai abszurditások hosszú sorába.

Egyébként a realitáshoz az is hozzátartozik, hogy már nemcsak a digitális bennszülöttnek is nevezett Z generáció tagjai azok, akiknek úgymond harmadik kezévé, szemévé vált az okostelefon, a náluk idősebbek közül is egyre többen tartják szükségesnek, hogy minduntalan kézügyben legyen a mindentudó gépbarát. Vitathatatlan, hogy vannak előnyei annak, ha ingyenes internethozzáférési lehetőséggel gazdagodik egy-egy hazai település infrastruktúrája, de érdemes kicsit felülnézetből is rápillantani arra, hogy immár kézzelfoghatóvá vált a mobilfüggőségünk, amelyre biztosan ráerősít majd az ingyenes nethozzáférés.

Bár egyre-másra napvilágot látnak olyan kutatások, amelyek azt igazolják, hogy az immár új keletűnek nem nevezhető digitális függőség korunk népbetegsége, a tudományos igényű kimutatásoktól függetlenül is érzékelhetjük környezetünkben a virtuális világ dominanciájának elszemélytelenítő, elgépiesítő hatását. Mert egyre többen és többen lehetünk, akik lassan észre sem vesszük, hogy nemcsak a képernyőn, hanem a háromdimenziós valóságban is történnek a világ dolgai. Így ha mondjuk egy eldugott településen ingyenes internet lesz, az okostelefonjukat bámuló helyiek talán arról is megfeledkeznek, hogy hiánycikk a faluban az aszfalt vagy a csatornázás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat