HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. április 10., 23:12

Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható időn belül Románia számos településén is hozzáférhető lesz az ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein: könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken.

A WiFi4EU elnevezésű program célja, hogy 2020-ra Európa minden szegletében elérhető legyen a szabadon használható világháló, a kezdeményezésre pedig természetesen számos romániai település önkormányzata is jelentkezett.

Nem is csoda, hiszen manapság egyre többen tartják üdvösnek, hogy úton-útfélen szabadon lehessen internetezni, virtuálisan kommunikálni, híranyagokat, információkat böngészni. A román sajtóban vitriolos hangú kommentárok láttak napvilágot arról, hogy aprócska, Isten háta mögötti hazai települések is pályáznak a lehetőségre, olyanok, amelyek sem rendes utakkal, sem csatornázással, sem megfelelő oktatással vagy egészségügyi ellátással nem büszkélkedhetnek, viszont ingyenes internettel esetleg majd igen. De hát, mint megannyi másfajta visszásság, ez is simán belefér a hazai abszurditások hosszú sorába.

Egyébként a realitáshoz az is hozzátartozik, hogy már nemcsak a digitális bennszülöttnek is nevezett Z generáció tagjai azok, akiknek úgymond harmadik kezévé, szemévé vált az okostelefon, a náluk idősebbek közül is egyre többen tartják szükségesnek, hogy minduntalan kézügyben legyen a mindentudó gépbarát. Vitathatatlan, hogy vannak előnyei annak, ha ingyenes internethozzáférési lehetőséggel gazdagodik egy-egy hazai település infrastruktúrája, de érdemes kicsit felülnézetből is rápillantani arra, hogy immár kézzelfoghatóvá vált a mobilfüggőségünk, amelyre biztosan ráerősít majd az ingyenes nethozzáférés.

Bár egyre-másra napvilágot látnak olyan kutatások, amelyek azt igazolják, hogy az immár új keletűnek nem nevezhető digitális függőség korunk népbetegsége, a tudományos igényű kimutatásoktól függetlenül is érzékelhetjük környezetünkben a virtuális világ dominanciájának elszemélytelenítő, elgépiesítő hatását. Mert egyre többen és többen lehetünk, akik lassan észre sem vesszük, hogy nemcsak a képernyőn, hanem a háromdimenziós valóságban is történnek a világ dolgai. Így ha mondjuk egy eldugott településen ingyenes internet lesz, az okostelefonjukat bámuló helyiek talán arról is megfeledkeznek, hogy hiánycikk a faluban az aszfalt vagy a csatornázás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. április 10., kedd

Óriási legitimitás

A magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy értékelte, az elmúlt nyolc év teljesítménye alapján az Orbán Viktor vezette kormánynak nem hogy távoznia kell a hatalomból, hanem minden eddiginél erősebb felhatalmazást adott arra, hogy folytassa.

Rostás Szabolcs 2018. április 09., hétfő

Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és pártatlan igazságszolgáltatás fontosságára ezekben a napokban a román igazságszolgáltatás jeles képviselői.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. április 06., péntek

Második választók

Vasárnap már a második olyan országgyűlési választást rendezik Magyarországon, amelyet a külhoni magyarok nem csupán kibicként asszisztálnak végig, hanem magyar állampolgárként – amennyiben élni kívánnak szavazójogukkal – tevőlegesen is részt vehetnek.

Páva Adorján 2018. április 04., szerda

Utcafrontok Marosvásárhelyen és Brüsszelben

Hamarosan új fejezet nyílik a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák regényes, végeláthatatlan történetében: az önkormányzat bíróságon próbálja megvédeni a prefektus által megtámadott határozatait.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. április 03., kedd

Brüsszelben pattog a labda

Bár a szervezők csak szerdán ismertetik a pontos és végleges adatokat, már kijelenthető, hogy sikerrel járt a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés kedden éjfélkor lezárult aláírásgyűjtése.

Balogh Levente 2018. március 30., péntek

„Magyarbarát” román–moldovai egyesülés?

Mintha nem is abban az országban lennénk, amely következetesen ellenez minden határmódosítást Európában, és sem Koszovó függetlenné válását nem hajlandó elismerni, sem a katalán önállósodási törekvéseket.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. március 28., szerda

Álomvilágok találkozása a centenáriumi mesében

Nem lacafacázott Románia erős embere a Besszarábiával történt egyesülés 100. évfordulója alkalmából kedden megtartott parlamenti díszülésen.

Kiss Judit 2018. március 27., kedd

Mindannyiunk tükre, a színház

Nézők és színészek együtt ünneplik a színpadon megszülető mindenkori csodát a március 27-i világnap apropóján.

Balogh Levente 2018. március 26., hétfő

Az uszítás szabadsága

A szólásszabadság minden körülmények közötti tiszteletben tartása fontosabb, vagy az, hogy az egyesek által sértőnek, kirekesztőnek sőt uszítónak minősített tartalmak ne kaphassanak nyilvánosságot?

Rostás Szabolcs 2018. március 25., vasárnap

Nemzetbiztonság, igazságszolgáltatás

Kevesen tudnak indulatmentesen reagálni a Horváth Anna, Kolozsvár egykori alpolgármestere ügyében alapfokon kihirdetett táblabírósági ítéletre azok közül, akik érdeklődést tanúsítanak a közélet iránt.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Óriási legitimitás

A magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy értékelte, az elmúlt nyolc év ...

Rostás Szabolcs: Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és ...

Balogh Levente: Második választók

Vasárnap már a második olyan országgyűlési választást rendezik Magyarországon, amelyet a külhoni ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS