HIRDETÉS

Balogh Levente

2018. április 20., 11:45

Vasútmizéria és centenárium

Egy európai ország kellős közepén található régió politikai vezetői közös levélben fordulnak egy szomszédos ország kormányfőjéhez, hogy az hajtson végre infrastrukturális fejlesztést az országukban.

A helyzet annyira abszurd, hogy csakis igaz lehet, a helyszín pedig nem is lehet más, mint Románia. A három székelyföldi megye önkormányzatának vezetőiről van szó, akik Orbán Viktortól kértek közbenjárást annak érdekében, hogy a Magyar Államvasutak fejlessze a Székelyföld és Budapest közötti vasúti közlekedést.

Az ügyben természetesen nem a székelyföldi politikusok a negatív szereplők – hanem a román állami illetékesek, akiknek köszönhetően ott tartunk, hogy a régiót jóformán semmilyen, legalább viszonylag kényelmesnek nevezhető tömegközlekedési eszköz nem köti össze a nyugatabbra fekvő vidékekkel. A Székelyföldet Budapesttel összekötő két vasúti járatot ugyanis a MÁV, vagyis a magyar állam üzemelteti. Persze fölmerülhet a kérdés, hogy egyrészt miért nem lobbizott az RMDSZ akkor a román vasútnál valamilyen normális megoldásért, amikor kormányon volt, illetve ha már jelenleg nincs is kormányon, de együttműködési megállapodása van a kormánykoalíció pártjaival egymás projektjeinek támogatásáról, akkor miért nem próbál valami előrelépést kicsikarni ezen a téren, mondjuk az igazságügyi törvények módosításáért cserében?

Ugyanakkor persze tudjuk, hogy a Román Vasúttársaság milyen siralmas helyzetben van, folyamatosak a járatritkítások, alig akad pénz a pálya és a szerelvények felújítására, új szerelvények beszerzésére. Sokatmondó tény, hogy tavaly a CFR utasszállító vonatai összesen majdnem kilencévnyi kését halmoztak fel – ilyen körülmények között örülnek, ha valaki más elvégzi a feladatukat.

Vagyis jelenleg ott tartunk, hogy helyi politikusok annyira kilátástalannak tartják a helyzetet, a román állam pedig olyan szinten nem képes ellátni a feladatát, hogy úgy látják: csakis Magyarország biztosíthat megoldást. Amelynek a vasúttársasága szintén nincs e legrózsásabb helyzetben – ezért is csökkentette a közelmúltban az Erdélybe közlekedő szerelvények kocsijainak számát –, de a román vasúttal összehasonlítva még mindig fényévekkel előbbre jár.

És az ügy elsősorban nem arról szól, hogy a székelyföldiek hogyan tudnak eljutni Budapestre. Hanem arról, hogy a szóban forgó járatok jelentik a leggyorsabb összeköttetést a nyugatabbra fekvő egyetemi városokkal, Kolozsvárral és Nagyváraddal, ahol jelentős számú székelyföldi diák is tanul. Az ő számukra is a MÁV járatai jelentik a legkényelmesebb összeköttetést – már ha lehet a román vasút vonatkozásában kényelemről, pláne gyorsaságról beszélni –, holott szüleik, illetve ha diákmunkát vállalnak, ők maguk is a román államkasszába fizetik az adójukat.

Jókora szégyen ez a román állam számára, amely éppen idén öntömjénezi magát az Erdély bekebelezésének századik évfordulójára időzített centenáriumi ünnepségekkel. Hiszen miközben Erdély megszerzését ünneplik, a bukaresti intézmények nem képesek biztosítani az erdélyi polgárok számára még a normális közlekedési feltételeket sem. Nemcsak az autópályák épülnek csigalassúsággal, de a vasút is egyre jobban lerongyolódik, és az óránként akár 400 kilométerrel is száguldani képes gyorsvasutak korában ott tartunk, hogy még az számít jónak, ha egy vonat legalább annyi idő alatt képes egy adott távot megtenni, mint száz évvel ezelőtt. Ha már centenáriumról és fejlődésről van szó. Persze lehet, hogy ha már ennyire centenáriumfetisiszták, nem is tesznek semmit addig, amíg a késések összértéke el nem éri a száz évet egy év alatt.

Addig meg majd épít nekünk a magyar állam gyorsvasutat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. április 20., péntek

Egy generáció bukása

A romániai labdarúgás fénykorának kulcsszereplői egy emberként álltak ki Ionuţ Lupescu mellett a hazai szövetség elnöki tisztségéért folytatott harcában, de a „Császár” elbukott.

Páva Adorján 2018. április 18., szerda

Egyesített elnyomóerővel

Beteljesülhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorának egyik nagyravágyó álma.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. április 17., kedd

Zöldellő dombok, szeméthegyek

Sokakat zavar, de talán még többeket nem, hogy országszerte rengeteg helyen tonnaszámra hever a szemét a folyók, patakok partján, az erdők szélén és mélyén.

Rostás Szabolcs 2018. április 16., hétfő

Elterelő hadművelet

Jóformán Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szakértőkkel, gazdasági elemzőkkel, akik szerint a bukaresti kormány jelenlegi, kizárólag a fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikája mélységesen elhibázott.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. április 16., hétfő

Csak a bizonytalanság biztos

Arról, hogy pontosan mi is történt az egészségügyben dolgozók fizetésével, csak a későbbiekben fogunk pontos képet kapni, miután még csak egy részük kapta meg pénteken a márciusi juttatását.

Balogh Levente 2018. április 13., péntek

Természetes természetellenesség

„Nem utasíthatják el a közösségünket megillető kollektív jogokat” – mondta Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet képviselőházi vitáján.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. április 11., szerda

Amikor a magyarellenesség visszarúg

Újabb szintet lépett a sportban tapasztalható magyarellenesség, most azonban úgy tűnik, ez már nemcsak a megalázott kisebbség számára elfogadhatalan.

Kiss Judit 2018. április 10., kedd

Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható időn belül Románia számos településén is hozzáférhető lesz az ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein: könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken.

Balogh Levente 2018. április 10., kedd

Óriási legitimitás

A magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy értékelte, az elmúlt nyolc év teljesítménye alapján az Orbán Viktor vezette kormánynak nem hogy távoznia kell a hatalomból, hanem minden eddiginél erősebb felhatalmazást adott arra, hogy folytassa.

Rostás Szabolcs 2018. április 09., hétfő

Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és pártatlan igazságszolgáltatás fontosságára ezekben a napokban a román igazságszolgáltatás jeles képviselői.

HIRDETÉS
Vélemény
Vásárhelyi-Nyemec Réka: Egy generáció bukása

A romániai labdarúgás fénykorának kulcsszereplői egy emberként álltak ki Ionuţ Lupescu mellett a ...

Páva Adorján: Egyesített elnyomóerővel

Beteljesülhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorának egyik nagyravágyó ...

Kiss Judit: Zöldellő dombok, szeméthegyek

Sokakat zavar, de talán még többeket nem, hogy országszerte rengeteg helyen tonnaszámra hever a szemét a folyók, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS