Balogh Levente

2018. április 20., 11:45

Vasútmizéria és centenárium

Egy európai ország kellős közepén található régió politikai vezetői közös levélben fordulnak egy szomszédos ország kormányfőjéhez, hogy az hajtson végre infrastrukturális fejlesztést az országukban.

A helyzet annyira abszurd, hogy csakis igaz lehet, a helyszín pedig nem is lehet más, mint Románia. A három székelyföldi megye önkormányzatának vezetőiről van szó, akik Orbán Viktortól kértek közbenjárást annak érdekében, hogy a Magyar Államvasutak fejlessze a Székelyföld és Budapest közötti vasúti közlekedést.

Az ügyben természetesen nem a székelyföldi politikusok a negatív szereplők – hanem a román állami illetékesek, akiknek köszönhetően ott tartunk, hogy a régiót jóformán semmilyen, legalább viszonylag kényelmesnek nevezhető tömegközlekedési eszköz nem köti össze a nyugatabbra fekvő vidékekkel. A Székelyföldet Budapesttel összekötő két vasúti járatot ugyanis a MÁV, vagyis a magyar állam üzemelteti. Persze fölmerülhet a kérdés, hogy egyrészt miért nem lobbizott az RMDSZ akkor a román vasútnál valamilyen normális megoldásért, amikor kormányon volt, illetve ha már jelenleg nincs is kormányon, de együttműködési megállapodása van a kormánykoalíció pártjaival egymás projektjeinek támogatásáról, akkor miért nem próbál valami előrelépést kicsikarni ezen a téren, mondjuk az igazságügyi törvények módosításáért cserében?

Ugyanakkor persze tudjuk, hogy a Román Vasúttársaság milyen siralmas helyzetben van, folyamatosak a járatritkítások, alig akad pénz a pálya és a szerelvények felújítására, új szerelvények beszerzésére. Sokatmondó tény, hogy tavaly a CFR utasszállító vonatai összesen majdnem kilencévnyi kését halmoztak fel – ilyen körülmények között örülnek, ha valaki más elvégzi a feladatukat.

Vagyis jelenleg ott tartunk, hogy helyi politikusok annyira kilátástalannak tartják a helyzetet, a román állam pedig olyan szinten nem képes ellátni a feladatát, hogy úgy látják: csakis Magyarország biztosíthat megoldást. Amelynek a vasúttársasága szintén nincs e legrózsásabb helyzetben – ezért is csökkentette a közelmúltban az Erdélybe közlekedő szerelvények kocsijainak számát –, de a román vasúttal összehasonlítva még mindig fényévekkel előbbre jár.

És az ügy elsősorban nem arról szól, hogy a székelyföldiek hogyan tudnak eljutni Budapestre. Hanem arról, hogy a szóban forgó járatok jelentik a leggyorsabb összeköttetést a nyugatabbra fekvő egyetemi városokkal, Kolozsvárral és Nagyváraddal, ahol jelentős számú székelyföldi diák is tanul. Az ő számukra is a MÁV járatai jelentik a legkényelmesebb összeköttetést – már ha lehet a román vasút vonatkozásában kényelemről, pláne gyorsaságról beszélni –, holott szüleik, illetve ha diákmunkát vállalnak, ők maguk is a román államkasszába fizetik az adójukat.

Jókora szégyen ez a román állam számára, amely éppen idén öntömjénezi magát az Erdély bekebelezésének századik évfordulójára időzített centenáriumi ünnepségekkel. Hiszen miközben Erdély megszerzését ünneplik, a bukaresti intézmények nem képesek biztosítani az erdélyi polgárok számára még a normális közlekedési feltételeket sem. Nemcsak az autópályák épülnek csigalassúsággal, de a vasút is egyre jobban lerongyolódik, és az óránként akár 400 kilométerrel is száguldani képes gyorsvasutak korában ott tartunk, hogy még az számít jónak, ha egy vonat legalább annyi idő alatt képes egy adott távot megtenni, mint száz évvel ezelőtt. Ha már centenáriumról és fejlődésről van szó. Persze lehet, hogy ha már ennyire centenáriumfetisiszták, nem is tesznek semmit addig, amíg a késések összértéke el nem éri a száz évet egy év alatt.

Addig meg majd épít nekünk a magyar állam gyorsvasutat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Vélemény
Balogh Levente: Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét ...

Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Hallgassa online rádióinkat