Bálint Eszter

2017. november 23., 09:04

Várakozó állásponton

Azt, hogy mennyi kárt fognak okozni a Tudose-kabinet által tervezett adópolitikai módosítások, továbbra sem tudjuk megbecsülni, hiszen még csak most kezdődik a sürgősségi kormányrendelet parlamenti útja.

Bizottságok, két ház – megannyi lehetőség módosító indítványok benyújtására, s ez addig tapasztalatok szerint lehet ezek között olyan is, amit végül el is fogadnak. Láthattuk a megosztott áfafizetés esetében is.

Egy kicsit különben olyan, mintha a közfelháborodást látva a parlamentben próbálnák „megszelídíteni” korábbi, hirtelen drasztikus változásokat elidéző (hogy ne fogalmazzunk nyomdafestéket nem tűrő szavakkal) javaslataikat.

Éppen ezért nehéz helyzetben vannak most a helyi és megyei önkormányzatok, a cégek és a magánszemélyek egyaránt. Egy jó gazda – legyen magánszemély vagy cég – ugyanis jobb helyeken november második felében már rég tudja, hogy milyen kiadásokra számít a következő évben, milyen beruházásokat tud emellett kieszközölni, mennyit tud esetleg félretenni nehezebb napokra.

Románia azonban valahogy nem akaródzik normális hellyé válni ennyi évvel a rendszerváltás után sem – nemigen emlékszünk olyan évre, amelynek ebben a szakában pontosan lehetett volna látni a következő esztendőt, mint ahogy olyanra sem, hogy az év végén bejelentettekhez képest legalább egy-két drasztikus változás be ne következett volna a következő tizenkét hónapban. Nincs ez másként idén sem, sőt talán az eddigiekhez képest is fokozottabb a feszültség, hiszen ilyen sok és ennyire gyökeres változást egyszerre és ilyen rövid idő alatt rég akartak gyakorlatba ültetni.

Úgy hogy egyelőre mindenki kivár, és nem mellékesen aggódik. Aki pedig optimistább (vagy inkább naivabb?), az reménykedik abban, hogy mégsem gondolják komolyan azt, hogy egyik napról a másikra feje tetejére állítják az adórendszert. Mert ilyen rövid idő alatt gyakorlatba ültetve még a legjobb adóügyi intézkedés is úgy jöhet, mint a januári hidegzuhany. És akkor még nem beszéltünk a minden irányból bírált adópolitikai módosításokról.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. november 21., kedd

Időzített spionvadászat

Kisebb szenzációként tálalta a bukaresti sajtó a minap, hogy a hazai igazságszolgáltatás nemkívánatos személlyé nyilvánított egy szerb állampolgárt, aki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint egy – meg nem nevezett – idegen hatalom számára kémkedett.

Kiss Judit 2017. november 20., hétfő

Aki szegény…

Közép-Európában szegénynek számít, akinek gondot okoz a havi számlák kifizetése, bizonyos fogyasztási cikkek megvásárlása, vagy ismételten gondjai adódnak a munkahelykereséssel.

Balogh Levente 2017. november 19., vasárnap

A nem váratlan hideg zuhany

Hideg zuhanyként érte Romániát az Európai Bizottság igazságügyi or­szág­jelentése, amelyben egy rövid udvariassági kör után – miszerint akadnak előrelépések – kerek perec leszögezik: aggasztóak az igazságügyi rendszer függetlenségét érő „kihívások”.

Balogh Levente 2017. november 17., péntek

Zászlóterroristák és véleménybűnözők

Ha Kulcsár-Terza Józsefnek az volt a célja az egykori magyar országzászló Sepsiszentgyörgy központjában való felvonásával, hogy ismét felhívja a figyelmet arra: Romániában a hatóságok tűzzel-vassal akadályozzák, hogy az őshonos magyar közösség használhassa nemzeti jelképeit, akkor sikerrel járt.

Páva Adorján 2017. november 15., szerda

Iskolaalapító csendestársak felelőssége

A „fű alatti” politizálás taktikáját alkalmazta a kormány és az RMDSZ a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében.

Kiss Judit 2017. november 15., szerda

A megoldatlan házi feladat

Borítékolható, hogy nem fog egyhamar megváltozni a házi feladatok rendszere, nem lesz könnyebb belátható időn belül az iskolatáska, és nem lesz több szabadideje délutánonként a diákoknak attól, hogy az oktatási minisztérium országos konzultációt indított az otthoni leckékről.

Rostás Szabolcs 2017. november 13., hétfő

Bukás

A román politika és az igazságszolgáltatás viszonyát talán mindennél jobban tükrözi a bukaresti főügyészség előtt éppen húsz évvel ezelőtt lezajlott, archív felvételeken máig fennmaradt jelenet.

Bálint Eszter 2017. november 12., vasárnap

Más pénzéből csinálnak forradalmat

Egyelőre nehéz lenne pontosan megmondani, hogy milyen következményekkel jár majd 2018-ban a kormány által a múlt héten egy sürgősségi kormányrendelet elfogadásával kirobbantott „fiskális forradalom”, de az elmúlt időszak történései azt súgják, nincs okunk hurráoptimizmusra.

Balogh Levente 2017. november 10., péntek

Vörös október, véres száz év

Ez a dicstelen évforduló is elérkezett: száz év telt el azóta, hogy a Lenin vezette bolsevik szekta a julián naptár szerinti akkori orosz időszámítás szerint október végén – valójában már november 7-én – fegyveres puccsal magához ragadta a hatalmat Szentpétervárott.

Páva Adorján 2017. november 08., szerda

Politikamisztika és jelenvalóság

Miközben a kisebbségellenes nyilvánulások felmérhetetlen károkat okoznak a magyar–román együttélést rendezni kívánó törekvéseknek, legalább annyira kiismerhetetlen a „hatótávolságuk” azoknak a felvilágosító sugaraknak, amelyek forrása a kölcsönös megértés és tisztelet.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Időzített spionvadászat

Kisebb szenzációként tálalta a bukaresti sajtó a minap, hogy a hazai igazságszolgáltatás nemkívánatos ...

Kiss Judit: Aki szegény…

Közép-Európában szegénynek számít, akinek gondot okoz a havi számlák kifizetése, ...

Balogh Levente: A nem váratlan hideg zuhany

Hideg zuhanyként érte Romániát az Európai Bizottság igazságügyi or­szág­jelentése, ...

Hallgassa online rádióinkat