Kiss Judit

2018. augusztus 29., 20:07

Vadak, károk, veszteglések

Lassan már nem is számítanak meglepőnek, hiszen mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, haszonállatokban tett vadkárok, a károsultak pedig legtöbb esetben hiába várják a mindenható Bukaresttől a kárpótlást vagy a vadállatok miatt fennálló veszélyek elhárítását.

Szinte nap mint nap megtörténik, hogy a medve, a vaddisznó vagy az őzek valahol kárt tesznek a veteményben, sőt az utóbbi időben az is kezdett rendszerszerűvé válni, hogy emberek épségét veszélyeztetik a lakott településen bátran kószáló állatok.

Míg korábban arról érkeztek hírek, hogy az egyre szaporodó, a lakott területekre számtalan, épp az ember által kreált okból bemerészkedő nagyvad inkább az éjszaka leple alatt és az erdőkhöz közeli településeken garázdálkodott, nemrég már Csíkszereda utcáin kószált fényes nappal. Úgy tűnik azonban, a veszély elhárításáért és a vadkárok enyhítéséért felelős intézmények mindezt nem tekintik eléggé nyomatékos oknak, eléggé nagy felkiáltójelnek ahhoz, hogy végre-valahára a gazdák, a károsultak, az önkormányzatok számára valamelyest is megnyugtató intézkedéseket léptessenek életbe.

Környezet-, állatvédelmi, anyagi szempontok ide vagy oda, a számadatok önmagukért beszélnek: például Hargita megyében megközelíti a másfél százat az év eleje óta hivatalosan feljegyzett vadká­rok száma, tavaly az első félévben megduplázódtak a medvék által okozott károk a 2016-os év hasonló időszakában mért adatokhoz képest. De az is elgondolkoztató, hogy a tavalyi állománybecslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a populáció túlnyomó része, mintegy 5300 egyed Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében.

A vadkárok így persze gyakoriak, a probléma igazi megoldásának ügye azonban továbbra is vesztegel. Sok kárvallott elkeseredésében nem is jelenti a kárt, hiszen reménytelennek tűnik, hogy megtérítsék az illetékes hatóságok, ugyanakkor állandóan felbukkannak a bürokrácia óriási, mindenható gépezete által okozott akadályok, és valószínűleg rengeteg, a problémák enyhítését célzó javaslatcsomag heverhet felbontatlanul a zöld tárca illetékeseinek asztalán.

Míg Székelyföldön a medveprobléma a domináns, addig az olténiaiak számára a vaddisznók okozta mezőgazdasági károk jelentenek fejtörést. Olyannyira, hogy a gazdák megelégelték, hogy semmi érdemleges nem történik vadkárügyben, és beperelték a környezetvédelmi minisztériumot. Kíváncsian várjuk, hány javaslatcsomagnak, kérésnek, feljelentésnek, pernek – és ne adj' Isten, hány medvetámadásnak – kell összegyűlnie ahhoz, hogy az egyre akutabbá váló probléma valódi megoldása feltűnjön az alagút végén.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat