HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. augusztus 29., 20:07

Vadak, károk, veszteglések

Lassan már nem is számítanak meglepőnek, hiszen mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, haszonállatokban tett vadkárok, a károsultak pedig legtöbb esetben hiába várják a mindenható Bukaresttől a kárpótlást vagy a vadállatok miatt fennálló veszélyek elhárítását.

Szinte nap mint nap megtörténik, hogy a medve, a vaddisznó vagy az őzek valahol kárt tesznek a veteményben, sőt az utóbbi időben az is kezdett rendszerszerűvé válni, hogy emberek épségét veszélyeztetik a lakott településen bátran kószáló állatok.

Míg korábban arról érkeztek hírek, hogy az egyre szaporodó, a lakott területekre számtalan, épp az ember által kreált okból bemerészkedő nagyvad inkább az éjszaka leple alatt és az erdőkhöz közeli településeken garázdálkodott, nemrég már Csíkszereda utcáin kószált fényes nappal. Úgy tűnik azonban, a veszély elhárításáért és a vadkárok enyhítéséért felelős intézmények mindezt nem tekintik eléggé nyomatékos oknak, eléggé nagy felkiáltójelnek ahhoz, hogy végre-valahára a gazdák, a károsultak, az önkormányzatok számára valamelyest is megnyugtató intézkedéseket léptessenek életbe.

Környezet-, állatvédelmi, anyagi szempontok ide vagy oda, a számadatok önmagukért beszélnek: például Hargita megyében megközelíti a másfél százat az év eleje óta hivatalosan feljegyzett vadká­rok száma, tavaly az első félévben megduplázódtak a medvék által okozott károk a 2016-os év hasonló időszakában mért adatokhoz képest. De az is elgondolkoztató, hogy a tavalyi állománybecslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a populáció túlnyomó része, mintegy 5300 egyed Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében.

A vadkárok így persze gyakoriak, a probléma igazi megoldásának ügye azonban továbbra is vesztegel. Sok kárvallott elkeseredésében nem is jelenti a kárt, hiszen reménytelennek tűnik, hogy megtérítsék az illetékes hatóságok, ugyanakkor állandóan felbukkannak a bürokrácia óriási, mindenható gépezete által okozott akadályok, és valószínűleg rengeteg, a problémák enyhítését célzó javaslatcsomag heverhet felbontatlanul a zöld tárca illetékeseinek asztalán.

Míg Székelyföldön a medveprobléma a domináns, addig az olténiaiak számára a vaddisznók okozta mezőgazdasági károk jelentenek fejtörést. Olyannyira, hogy a gazdák megelégelték, hogy semmi érdemleges nem történik vadkárügyben, és beperelték a környezetvédelmi minisztériumot. Kíváncsian várjuk, hány javaslatcsomagnak, kérésnek, feljelentésnek, pernek – és ne adj' Isten, hány medvetámadásnak – kell összegyűlnie ahhoz, hogy az egyre akutabbá váló probléma valódi megoldása feltűnjön az alagút végén.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 29., szerda

Baljós román megosztottság

A  globális, valamint a térségben  jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg magának a megosztottságot sem a társadalom, sem az állam intézményei, sem az ország külföldi „kisugárzása” tekintetében – jelentette ki Teodor Meleșcanu.

Makkay József 2018. augusztus 27., hétfő

Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai sertéspestis terjedését. Az eddig megsemmisített mintegy 80 ezer sertés sorsán további 250-280 ezer állat osztozhat a legnagyobb dél-romániai sertéshizlaldákban.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. augusztus 24., péntek

„Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti településeinek lakóival, akik a határ túloldalán, Romániában találtak munkát.

Bálint Eszter 2018. augusztus 23., csütörtök

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. augusztus 22., szerda

Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk – mindez az erdélyi városokban immár több éve útjára indított tavaszi-nyári magyar programsorozatok velejárója.

Páva Adorján 2018. augusztus 22., szerda

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

Balogh Levente 2018. augusztus 17., péntek

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 16., csütörtök

Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja sztrájkol napok óta méltányosabb bérezés reményében, de a szaktárca szerint az intézményeikben normális körülmények között zajlik a tevékenység.

Balogh Levente 2018. augusztus 14., kedd

A csendőrroham és felelősei

Bizonyára sokakban idézte fel a péntek este a kormányellenes tüntetők ellen vezényelt bukaresti csendőrroham a 2006-os budapesti eseményeket.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Baljós román megosztottság

A  globális, valamint a térségben  jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg ...

Makkay József: Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai ...

Balogh Levente: „Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS