HIRDETÉS

Bálint Eszter

2018. augusztus 23., 22:35

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

Nehéz dolga van annak, aki most keresne szállást a Fekete-tenger romániai partszakaszán, Parajdon vagy Félixfürdőn, maximum olyan panzióban vagy szállodában tud foglalni, amelyik nem csatlakozott partnerként a programhoz.

Nemcsak az üdülőtelepek a haszonélvezői ugyanakkor annak, hogy az üdülési csekkeknek köszönhetően idén olyan családok is útra kelnek, akik talán évek óta nem nyaraltak, hanem a nagyvárosokban is nagyobb a nyüzsgés, mint máskor. Az elmúlt években az augusztusok egyre növekvő turistaözönnel jártak például Brassóban, Kolozsváron vagy Nagyváradon, és nemcsak a nyaralni hazaérkező elvándoroltak miatt néztek ki úgy, mint egy megbolydult méhkas. Idén pedig ez tovább fokozódott.

De nem írható ugyanakkor minden a belföldön utazgató, „csekkes közalkalmazottak” számlájára, lépten-nyomon találkozunk más turistákkal, köztük szép számban külföldiekkel is – a többnyire a helyi önkormányzat turisztikai irodái által lebonyolított népszerűsítő kampányok sok helyen beérni látszanak.

Az állami költségvetésből finanszírozott üdülési csekkek és a helyi adólejekből lebonyolított kampányok tűnnek tehát jelen pillanatban a romániai belföldi turizmus fő motorjainak. A fő haszonélvezők pedig a magántulajdonban levő szálláshelyek, vendéglők – persze aztán ők is adóznak az így szerzett haszon után.

A vendéglátósok márpedig azok, akiken nagyon sok múlik: hogy a turista visszatér-e, ajánlja-e másnak is a települést. Hiába reklámozza ugyanis például magát egy város a múltjából fakadóan a magyarországi turisták körében, ha a vendéglátósok arra sem képesek, hogy magyarul is kommunikáljanak a vendégekkel – s tovább súlyosbítja a helyzetet, ha a recepciós vagy pincér egyetlen idegen nyelven sem beszél. (Lehet, hogy aki beszél, Londonban mosogat, de ez más lapra tartozik. Tény viszont, hogy ha megkeresnék itthon is azt a pénzt, sokan hazajönnének.)

Mint a mindennapokban is megtapasztalhatjuk, a turizmus tehát jól alakul. De a fenntartható idegenforgalomig hosszú az út, és menet közben sokan le fognak morzsolódni. A nyertesek viszont felkerülnek a világtérképre.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. augusztus 22., szerda

Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk – mindez az erdélyi városokban immár több éve útjára indított tavaszi-nyári magyar programsorozatok velejárója.

Páva Adorján 2018. augusztus 22., szerda

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

Balogh Levente 2018. augusztus 17., péntek

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

HIRDETÉS
Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 16., csütörtök

Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja sztrájkol napok óta méltányosabb bérezés reményében, de a szaktárca szerint az intézményeikben normális körülmények között zajlik a tevékenység.

Balogh Levente 2018. augusztus 14., kedd

A csendőrroham és felelősei

Bizonyára sokakban idézte fel a péntek este a kormányellenes tüntetők ellen vezényelt bukaresti csendőrroham a 2006-os budapesti eseményeket.

HIRDETÉS
Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 13., hétfő

Rendfenntartó anormalitás

Százak sérültek meg pénteken Bukarestben, amikor a román diaszpóra kormányellenes tüntetését vízágyúval, könnygázzal és gumibotos ütlegeléssel verte szét a felfegyverzett csendőrség.

Pataky István 2018. augusztus 10., péntek

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 10., péntek

Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek.

 

Páva Adorján 2018. augusztus 07., kedd

Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta végeláthatatlan. És emiatt természetesen a vásárlók is szüntelen morognak, oda-oda vetnek egy-egy szúrós tekintetet, mondatot.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk ...

Páva Adorján: A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát ...

Makkay József: Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS