Bálint Eszter

2018. augusztus 23., 22:35

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

Nehéz dolga van annak, aki most keresne szállást a Fekete-tenger romániai partszakaszán, Parajdon vagy Félixfürdőn, maximum olyan panzióban vagy szállodában tud foglalni, amelyik nem csatlakozott partnerként a programhoz.

Nemcsak az üdülőtelepek a haszonélvezői ugyanakkor annak, hogy az üdülési csekkeknek köszönhetően idén olyan családok is útra kelnek, akik talán évek óta nem nyaraltak, hanem a nagyvárosokban is nagyobb a nyüzsgés, mint máskor. Az elmúlt években az augusztusok egyre növekvő turistaözönnel jártak például Brassóban, Kolozsváron vagy Nagyváradon, és nemcsak a nyaralni hazaérkező elvándoroltak miatt néztek ki úgy, mint egy megbolydult méhkas. Idén pedig ez tovább fokozódott.

De nem írható ugyanakkor minden a belföldön utazgató, „csekkes közalkalmazottak” számlájára, lépten-nyomon találkozunk más turistákkal, köztük szép számban külföldiekkel is – a többnyire a helyi önkormányzat turisztikai irodái által lebonyolított népszerűsítő kampányok sok helyen beérni látszanak.

Az állami költségvetésből finanszírozott üdülési csekkek és a helyi adólejekből lebonyolított kampányok tűnnek tehát jelen pillanatban a romániai belföldi turizmus fő motorjainak. A fő haszonélvezők pedig a magántulajdonban levő szálláshelyek, vendéglők – persze aztán ők is adóznak az így szerzett haszon után.

A vendéglátósok márpedig azok, akiken nagyon sok múlik: hogy a turista visszatér-e, ajánlja-e másnak is a települést. Hiába reklámozza ugyanis például magát egy város a múltjából fakadóan a magyarországi turisták körében, ha a vendéglátósok arra sem képesek, hogy magyarul is kommunikáljanak a vendégekkel – s tovább súlyosbítja a helyzetet, ha a recepciós vagy pincér egyetlen idegen nyelven sem beszél. (Lehet, hogy aki beszél, Londonban mosogat, de ez más lapra tartozik. Tény viszont, hogy ha megkeresnék itthon is azt a pénzt, sokan hazajönnének.)

Mint a mindennapokban is megtapasztalhatjuk, a turizmus tehát jól alakul. De a fenntartható idegenforgalomig hosszú az út, és menet közben sokan le fognak morzsolódni. A nyertesek viszont felkerülnek a világtérképre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat