Kiss Judit

2018. július 25., 23:19

Utánunk a szemétözönvíz

Tengernyi, óceánnyi műanyaghulladék, pillepalack, tonnákban számolható kidobott élelem, országnyi letarolt erdők, állandóan égő villanyok, alig használt, méregdrága, divatdiktátorok cégei által röpke életűre tervezett ruhadarabok halmai a kukákban, hegyek egyre kurtább életű elektronikai cikkekből – így élünk mi.

És egyre csak szaporodnak a felkiáltójelek, amik arra utalnak, hogy rekordidő alatt fosztjuk ki a Föld tartalékait, hogy elrémisztő módon szennyezzük a természetet, hogy az emberiség fogyasztása már réges-régen az ökoszisztéma rovására megy. Elretten az, aki rápillant a felvételekre, amiken az látható, hogyan sodorják a vizek a soha fel nem bomló pillepalackokat, műanyagszemetet bárhol a nagyvilágban, miként fojtja meg a hulladék a természetet.

Nem kell messze menni, nálunkfelé is ez a helyzet. Például a június végi, július eleji esőzések miatt kialakult árhullámok mintegy 250 tonna szemetet hordtak a Békási-víztározóba. Vagy az is elgondolkodtató, hogy székelyföldi természetvédelmi területeken is óriási a hulladékmennyiség, nem ritka, hogy illegálisan, teherautókkal hordanak ki szemetet az erdőszélre. És hiába derül ki évről évre, hogy gyorsabban, a korábbihoz képest mindig „rekordidő” alatt fosztjuk ki a Földet, érdemben nem történik változás, ugyanolyan nagy lendülettel pusztítjuk az egyetlen bolygót, ami nekünk adatott.

Friss hír, hogy idén minden eddiginél korábban, már augusztus 1-jén elérkezik az úgynevezett túlfogyasztás napja, ami azt jelenti, hogy 2018-ban mindössze 212 nap alatt használja el az emberiség azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson. De mi továbbra is felelőtlenül fogyasztunk, szemetelünk, kis és nagyobb léptékben egyaránt: így tesz az ipari termelés, a pénzhajhász élvezeticikk-gyártás világszerte, éppúgy, mint a romániai kis falu lakója, aki szemetét az erdőszélre hordja. És az egyre nagyobb mértékű élelmiszergyártás, ásványianyag-kitermelés, erdőirtás rövid távon ugyan haszonnal jár egyesek számára, ám hosszú távon tönkreteszi a Földet: talajeróziót, vízhiányt, éghajlati változásokat okoz.

Illúzió, de hátha bár töredékrészben segít a mostani helyzeten, ha ki-ki alaposan szétnéz mikro- és makrokörnyezetében, és megpróbál környezetbarátabb módon élni. Hiszen nap mint nap szennyezünk, túlfogyasztunk, sokkal többet, mint amennyit pazarolni szabadna ahhoz, hogy élhető, lakható bolygót hagyjunk örökségül a következő nemzedékeknek. Tényleg azt hisszük, hogy nekünk bármit szabad, utánunk a szemétözönvíz?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. július 24., kedd

Szülőföldvakító nyugati csillogás

Nincs mit szépíteni: egy külföldre szegődő fiatal ma mezőgazdasági munkásként, pincérként vagy kamionsofőrként már a középiskola után, 19 éves korától annyit kereshet a messze idegenben, mint itthon egy felsőfokú végzettséggel rendelkező közép- vagy csúcsvezető.

Bálint Eszter 2018. július 23., hétfő

Két Eminescu-vers között elvész a lényeg

Az idei érettségin négyszer annyi magyar tanuló vizsgázott sikertelenül román nyelv és irodalomból, mint román – közli a lesújtó adatokat a száraz statisztika.

Balogh Levente 2018. július 22., vasárnap

A máig kísértő kommunizmus

A kommunizmus nem múlt ki, az iránta való nosztalgia a pusztítások ellenére a mai napig köztünk él.

Páva Adorján 2018. július 19., csütörtök

János, Ioan és a közizgatás

„Nem János szomszéd ellenében” – hangoztatják a székelyföldi románok önjelölt képviselői, akik bukaresti tüntetést szerveznek a közigazgatási törvénykönyv ellen, hogy az államfő ne hirdesse ki a jogszabályt, és „a román nyelv maradjon az állam egyetlen hivatalos nyelve”.

Kiss Judit 2018. július 18., szerda

„Vatikáni valutára” váltott hálapénz

Bár sután, lassan és akadozva, de úgy tűnik, talán-talán mégiscsak beindulhat Romániában a csúszópénz intézményének megszüntetését célzó gépezet.

Balogh Levente 2018. július 17., kedd

Sikeres oroszországi „hadjárat”

Bár arról megoszlanak a vélemények, igaza volt-e Gianni Infantinónak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének, amikor azt mondta, az oroszországi volt minden idők legjobb labdarúgó-világbajnoksága, az azért kijelenthető: a legrosszabb biztosan nem volt.

Rostás Szabolcs 2018. július 16., hétfő

Centenárium és egyoldalúság

Sokan fenntartásokkal fogadták, amikor az RMDSZ tavaly bejelentette, hogy nem akar kimaradni a román egyesülés 2018-ra meghirdetett centenáriumi évéből, és Ezer év Erdélyben, száz év Romániában jelmondattal programsorozattal készül a százéves évfordulóra.

Balogh Levente 2018. július 14., szombat

Magyarok és székelykedők

A székelyek magyarok, szó sincs arról, hogy külön nemzetnek, nemzetiségnek lehetne őket minősíteni – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában.

Páva Adorján 2018. július 13., péntek

Alapos hátrány

Románia nagy bánata, hogy az Európai Unió nem egy luxusautó tetejéről pénzt dobáló oligarcha.

Kiss Judit 2018. július 11., szerda

Engedjük, hadd menjen?

Korántsem új a nap alatt, s az idei vizsgaidőszakban is ismétlődik, amihez hosszú évek óta hozzászoktunk.

Vélemény
Páva Adorján: Szülőföldvakító nyugati csillogás

Nincs mit szépíteni: egy külföldre szegődő fiatal ma mezőgazdasági munkásként, pincérként ...

Bálint Eszter: Két Eminescu-vers között elvész a lényeg

Az idei érettségin négyszer annyi magyar tanuló vizsgázott sikertelenül román nyelv és irodalomból, ...

Balogh Levente: A máig kísértő kommunizmus

A kommunizmus nem múlt ki, az iránta való nosztalgia a pusztítások ellenére a mai napig köztünk ...

Hallgassa online rádióinkat