Kiss Judit

2018. július 25., 23:19

Utánunk a szemétözönvíz

Tengernyi, óceánnyi műanyaghulladék, pillepalack, tonnákban számolható kidobott élelem, országnyi letarolt erdők, állandóan égő villanyok, alig használt, méregdrága, divatdiktátorok cégei által röpke életűre tervezett ruhadarabok halmai a kukákban, hegyek egyre kurtább életű elektronikai cikkekből – így élünk mi.

És egyre csak szaporodnak a felkiáltójelek, amik arra utalnak, hogy rekordidő alatt fosztjuk ki a Föld tartalékait, hogy elrémisztő módon szennyezzük a természetet, hogy az emberiség fogyasztása már réges-régen az ökoszisztéma rovására megy. Elretten az, aki rápillant a felvételekre, amiken az látható, hogyan sodorják a vizek a soha fel nem bomló pillepalackokat, műanyagszemetet bárhol a nagyvilágban, miként fojtja meg a hulladék a természetet.

Nem kell messze menni, nálunkfelé is ez a helyzet. Például a június végi, július eleji esőzések miatt kialakult árhullámok mintegy 250 tonna szemetet hordtak a Békási-víztározóba. Vagy az is elgondolkodtató, hogy székelyföldi természetvédelmi területeken is óriási a hulladékmennyiség, nem ritka, hogy illegálisan, teherautókkal hordanak ki szemetet az erdőszélre. És hiába derül ki évről évre, hogy gyorsabban, a korábbihoz képest mindig „rekordidő” alatt fosztjuk ki a Földet, érdemben nem történik változás, ugyanolyan nagy lendülettel pusztítjuk az egyetlen bolygót, ami nekünk adatott.

Friss hír, hogy idén minden eddiginél korábban, már augusztus 1-jén elérkezik az úgynevezett túlfogyasztás napja, ami azt jelenti, hogy 2018-ban mindössze 212 nap alatt használja el az emberiség azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson. De mi továbbra is felelőtlenül fogyasztunk, szemetelünk, kis és nagyobb léptékben egyaránt: így tesz az ipari termelés, a pénzhajhász élvezeticikk-gyártás világszerte, éppúgy, mint a romániai kis falu lakója, aki szemetét az erdőszélre hordja. És az egyre nagyobb mértékű élelmiszergyártás, ásványianyag-kitermelés, erdőirtás rövid távon ugyan haszonnal jár egyesek számára, ám hosszú távon tönkreteszi a Földet: talajeróziót, vízhiányt, éghajlati változásokat okoz.

Illúzió, de hátha bár töredékrészben segít a mostani helyzeten, ha ki-ki alaposan szétnéz mikro- és makrokörnyezetében, és megpróbál környezetbarátabb módon élni. Hiszen nap mint nap szennyezünk, túlfogyasztunk, sokkal többet, mint amennyit pazarolni szabadna ahhoz, hogy élhető, lakható bolygót hagyjunk örökségül a következő nemzedékeknek. Tényleg azt hisszük, hogy nekünk bármit szabad, utánunk a szemétözönvíz?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...

Legnézettebb