Bálint Eszter

2018. szeptember 10., 18:26

Újabb romániai tanügyi abszurd

Tényleg nem akarják, hogy a kisebbségi gyerekek megtanuljanak románul? – merül fel gyakran a kérdés a román oktatási rendszer kapcsán, a nyári vakáció utolsó napjaiban meghozott, de már az idei tanévtől kötelező érvényű sürgősségi kormányrendelet pedig csak még jobban ráerősített arra, hogy azt gondoljuk: nem, nem akarják, hogy a diákok az iskolapadokból kikerülve egyenlő esélyekkel induljanak neki a nagybetűs életnek. Meg hogy egyáltalán meg tudják értetni magukat az orvossal, vagy be tudjanak vásárolni a sarki zöldségesnél.

E hasábokon is számtalan alkalommal foglalkoztunk már azzal, hogy mennyire van lehetőségük a kisebbségi diákoknak elsajátítani a román nyelvet, rámutattunk a nehézségekre, a visszás helyzetekre, de kiemeltük azt is, mennyire örvendetes, hogy már hat évfolyam tanulhatja idegen nyelvként a románt.

Ezt a reményt adó pozitívumot húzta azonban most át egyetlen tollvonással a kormány, amikor az oktatási miniszter javaslatára arról intézkedett, hogy ezentúl ne a tanítók, hanem a nagyobb osztályokban oktató romántanárok vezessék be a legkisebb iskolásokat a román nyelv rejtelmeibe. Arról, hogy ez még abban az esetben is ártalmas lehet, ha a tanár magyar anyanyelvű, mivel nem biztos, hogy szót tud érteni a legkisebbekkel, vagy ismeri-e a tantervet, írtunk már. Mint ahogy arról is, hogy mekkora bajt okoz, ha román ajkú tanárt bíznak meg a magyar kisiskolások tanításával.

Jogos tehát a felháborodás, a rendeletet vissza kell vonni. Jó látni ugyanakkor, hogy széles körök emelték fel hangjukat ezen abszurd drámában is már-már túlzásnak minősülő intézkedés ellen.

Nem hagy nyugodni viszont a kérdés: nem pont a magyar diákok számára pozitív intézkedések, és a hasonló lépések elkerülése érdekében van állandó jelleggel RMDSZ-es államtitkár az oktatási minisztériumban? Mint ismert, meg is kérdeztük az ügyben a kisebbségügyi államtitkárságot, ott azonban nem kívántak nyilatkozni, állást foglalni az elemiben bevezetett románnyelv-oktatás kapcsán. Kovács Irén államtitkár tanácsosa, Fodor József megkeresésünkre közölte, „az államtitkár asszony elfoglalt, nem ér rá ezzel foglalkozni, számára most a tankönyvek biztosítása jelent prioritást”.

Azt nem is akarjuk tagadni, hogy az néhány héttel az iskolakezdés előtt prioritást kell élveznie annak, hogy a tanév első napján minden tankönyv a diákok rendelkezésére álljon. De a kialakult vis maiornak rögtön a prioritáslista nulladik helyére kellett volna ugrania.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy miért van kisebbségügyi államtitkár az oktatási tárcánál, ha tanévkezdés előtt pár nappal kijönhet egy ilyen sürgősségi kormányrendelet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. szeptember 07., péntek

Kit szolgálnak a titkosszolgák?

Gyakorlatilag az összes jelentős állami intézményre kiterjedt a kormányoldal és az államfő közötti konfliktus annak nyomán, hogy Klaus Johannis elnök úgy próbálta meg elkaszálni a költségvetés-kiigazítást, hogy felfüggesztette a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését.

Rostás Szabolcs 2018. szeptember 06., csütörtök

Disznóságok

Ha van olyan téma napjaink Romániájában, amelynek kapcsán illetékes és illetéktelen hetet-havat összehordott az elmúlt időszakban, az egyértelműen a sertéspestisjárványé. 

Kiss Judit 2018. szeptember 05., szerda

Egyre sűrűbb ködben a románoktatás

Tegye fel a kezét, akit meglep, hogy a magyar diákok számára kedvezőtlen változtatások teszik továbbra is bizonytalanná oktatásunk jövőképét.

Balogh Levente 2018. szeptember 04., kedd

Firea a Dragnea-klikk ellen

Igazából már várható volt, hogy az alapfokon letöltendő szabadságvesztésre ítélt szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea ellen előbb-utóbb mozgolódni kezdenek a PSD azon vezetői, akik elégedetlenek Dragnea irányvonalával és káderpolitikájával.

Molnár Judit 2018. szeptember 03., hétfő

Ajándék lónak a foga

Lassanként hagyományt teremtettem a magam számára a népi bölcsességek igénybevételéből, és nem is szándékozom elengedni ezt a kényelmes mankót. Különösen most nem, amikor épp kapóra jön az egyik régi aranymondás: ajándék lónak ne nézd a fogát!

Balogh Levente 2018. augusztus 31., péntek

Mit képvisel Giuliani?

Messziről jött embernek azt mondanak, amit akarnak – akár ezzel a kiforgatott szólással is elintézhetnénk a Rudolf Giuliani által írt levelet, amelyben az a bukaresti kormányoldal szája íze szerint bírálja a román korrupcióellenes ügyészséget.

Páva Adorján 2018. augusztus 30., csütörtök

Bölöni felépíthető marosvásárhelyi bajnokcsapata

Bölöni László irigylésre méltó labdarúgó- és edzőkarrierje során több száz ellenféllel került szembe, több ezer rivális játékos ellen készült, feltérképezve, alaposan kielemezve erősségüket és gyenge pontjaikat.

Kiss Judit 2018. augusztus 29., szerda

Vadak, károk, veszteglések

Szinte mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, haszonállatokban tett vadkárok, a károsultak pedig legtöbb esetben hiába várják a mindenható Bukaresttől a kárpótlást vagy a vadállatok miatt fennálló veszélyek elhárítását.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 29., szerda

Baljós román megosztottság

A  globális, valamint a térségben  jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg magának a megosztottságot sem a társadalom, sem az állam intézményei, sem az ország külföldi „kisugárzása” tekintetében – jelentette ki Teodor Meleșcanu.

Makkay József 2018. augusztus 27., hétfő

Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai sertéspestis terjedését. Az eddig megsemmisített mintegy 80 ezer sertés sorsán további 250-280 ezer állat osztozhat a legnagyobb dél-romániai sertéshizlaldákban.

Vélemény
Balogh Levente: Kit szolgálnak a titkosszolgák?

Gyakorlatilag az összes jelentős állami intézményre kiterjedt a kormányoldal és az államfő közötti ...

Rostás Szabolcs: Disznóságok

Ha van olyan téma napjaink Romániájában, amelynek kapcsán illetékes és illetéktelen hetet-havat ...

Kiss Judit: Egyre sűrűbb ködben a románoktatás

Tegye fel a kezét, akit meglep, hogy a magyar diákok számára kedvezőtlen változtatások teszik továbbra ...

Hallgassa online rádióinkat