HIRDETÉS

Balogh Levente

2017. november 24., 12:39

Újabb parlamenti pótcselekvés

Túl vagyunk az újabb parlamenti színjátékon, az ellenzéki pártok által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány menetrendszerűen elbukott.

Azt, hogy a kormánybuktató javaslat átmegy, természetesen még az azt benyújtó ellenzéki pártok honatyái sem gondolták komolyan, hiszen a parlamenti erőviszonyokon nem sikerült változtatniuk, a kormánypártok az esetleges súrlódások ellenére is összezártak, szó sem volt arról, hogy a kormányoldal honatyáinak egy része bármilyen okból is átszavazzon.

Ráadásul az ellenzékiség és a kormánypártiság közötti holttérben lebegő RMDSZ – hiszen hivatalosan nincs kormányon, de két államtitkárral is rendelkezik, és parlamenti támogatásról szóló megállapodást kötött a kormánnyal – előre jelezte: sem az indítványt, sem a kormányt nem támogatja, így tartózkodni fog a voksoláson.

Vagyis a liberálisok lépését ismét csak olyan pótcselekvésként határozhatjuk meg, amely révén egyéb, életképes és a nyilvánosság elé terjeszthető alternatíva híján a saját tehetetlenségüket próbálják leplezni. Tettük nagyjából egy olyan lovagéhoz hasonlítható, aki egymaga, páncélzat és fegyverek nélkül, fejjel rohan neki egy jól megerősített vár falának, majd, miután magához tér, a saját hősiességét kezdi dicsérni a továbbra is szilárdan álló falak és a felhúzott felvonóhíd tövében.

Nem mintha a kormányoldal nem érdemelné meg a bukást. A bizalmatlansági indítvány abból a szempontból teljesen jogos, hogy a PSD–ALDE-kormány a regnálása óta eltelt közel egy évben a kapkodáson és az ország gazdaságának fenekestül történő felforgatásán kívül semmit sem tett le az asztalra – hacsak az igazságügyi törvények módosítására tett folyamatos kísérleteket nem számítjuk, de valahogy továbbra is nehéz elhinni, hogy ezek legfőbb célja nem a korrupt politikusok megsegítése.

A kormány tevékenysége nyomán alkalmazottak milliói és munkáltatók százezrei állnak tanácstalanul annak kapcsán, jövőre mennyi fizetést kapnak, illetve kell adniuk, a felelőtlen bér- és nyugdíjemelési ígéretek miatt gyakorlatilag lenyúlták a jelenleg aktív munkavállalók magánnyugdíj-megtakarításainak jelentős részét anélkül, hogy a munkavállalókat megkérdezték volna, beleegyeznek-e ebbe, az esztelen gazdasági intézkedések miatt a lej árfolyama történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben – szóval bőven megérdemelné a kormány, hogy bukjon.

Csakhogy amíg az ellenzék vezető pártja, a Nemzeti Liberális Párt érdemi gazdaságpolitikai alternatívák kidolgozása helyett önfeledt magyarellenes uszításba merül, addig nincs miért csodálkoznia, ha nemcsak a magyar szervezet nem áll mellé, de a polgárok többsége sem tartja alkalmasnak a kormányzásra. Mert igaz ugyan, hogy valamelyest nőtt a támogatottsága a tavaly decemberi választás óta, de még mindig fényévekre van attól, hogy közel kerüljön legfőbb riválisához, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párthoz.

A kormánypártok honatyáinak ugyanis már csak azért sem volt okuk arra, hogy árulást kövessenek el, mert a közvélemény-kutatások még mindig kedvezőek számukra: a felmérések azt mutatják, hogy továbbra is stabil többségre tennének szert, ha hirtelen előrehozott választásokat kellene kiírni. Ez pedig az ellenzék kormányzóképességébe vetett általános bizalomról is képet ad. Na meg arról, mennyire kilátástalan helyzetbe került az ország, ha az ellenzék még egy ilyen teljesítményt nyújtó kormánnyal szemben sem tud hiteles alternatívát nyújtani.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2017. november 23., csütörtök

Várakozó állásponton

Azt, hogy mennyi kárt fognak okozni a Tudose-kabinet által tervezett adópolitikai módosítások, továbbra sem tudjuk megbecsülni, hiszen még csak most kezdődik a sürgősségi kormányrendelet parlamenti útja.

Rostás Szabolcs 2017. november 21., kedd

Időzített spionvadászat

Kisebb szenzációként tálalta a bukaresti sajtó a minap, hogy a hazai igazságszolgáltatás nemkívánatos személlyé nyilvánított egy szerb állampolgárt, aki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint egy – meg nem nevezett – idegen hatalom számára kémkedett.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. november 20., hétfő

Aki szegény…

Közép-Európában szegénynek számít, akinek gondot okoz a havi számlák kifizetése, bizonyos fogyasztási cikkek megvásárlása, vagy ismételten gondjai adódnak a munkahelykereséssel.

Balogh Levente 2017. november 19., vasárnap

A nem váratlan hideg zuhany

Hideg zuhanyként érte Romániát az Európai Bizottság igazságügyi or­szág­jelentése, amelyben egy rövid udvariassági kör után – miszerint akadnak előrelépések – kerek perec leszögezik: aggasztóak az igazságügyi rendszer függetlenségét érő „kihívások”.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. november 17., péntek

Zászlóterroristák és véleménybűnözők

Ha Kulcsár-Terza Józsefnek az volt a célja az egykori magyar országzászló Sepsiszentgyörgy központjában való felvonásával, hogy ismét felhívja a figyelmet arra: Romániában a hatóságok tűzzel-vassal akadályozzák, hogy az őshonos magyar közösség használhassa nemzeti jelképeit, akkor sikerrel járt.

Páva Adorján 2017. november 15., szerda

Iskolaalapító csendestársak felelőssége

A „fű alatti” politizálás taktikáját alkalmazta a kormány és az RMDSZ a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. november 15., szerda

A megoldatlan házi feladat

Borítékolható, hogy nem fog egyhamar megváltozni a házi feladatok rendszere, nem lesz könnyebb belátható időn belül az iskolatáska, és nem lesz több szabadideje délutánonként a diákoknak attól, hogy az oktatási minisztérium országos konzultációt indított az otthoni leckékről.

Rostás Szabolcs 2017. november 13., hétfő

Bukás

A román politika és az igazságszolgáltatás viszonyát talán mindennél jobban tükrözi a bukaresti főügyészség előtt éppen húsz évvel ezelőtt lezajlott, archív felvételeken máig fennmaradt jelenet.

Bálint Eszter 2017. november 12., vasárnap

Más pénzéből csinálnak forradalmat

Egyelőre nehéz lenne pontosan megmondani, hogy milyen következményekkel jár majd 2018-ban a kormány által a múlt héten egy sürgősségi kormányrendelet elfogadásával kirobbantott „fiskális forradalom”, de az elmúlt időszak történései azt súgják, nincs okunk hurráoptimizmusra.

Balogh Levente 2017. november 10., péntek

Vörös október, véres száz év

Ez a dicstelen évforduló is elérkezett: száz év telt el azóta, hogy a Lenin vezette bolsevik szekta a julián naptár szerinti akkori orosz időszámítás szerint október végén – valójában már november 7-én – fegyveres puccsal magához ragadta a hatalmat Szentpétervárott.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Várakozó állásponton

Azt, hogy mennyi kárt fognak okozni a Tudose-kabinet által tervezett adópolitikai módosítások, továbbra ...

Rostás Szabolcs: Időzített spionvadászat

Kisebb szenzációként tálalta a bukaresti sajtó a minap, hogy a hazai igazságszolgáltatás nemkívánatos ...

Kiss Judit: Aki szegény…

Közép-Európában szegénynek számít, akinek gondot okoz a havi számlák kifizetése, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS