Balogh Levente

2018. április 23., 23:28

Újabb elterelő hadművelet

Mintha Románia komolyan veendő világpolitikai tényező lenne, olyan hévvel robbant ki az országban vita a kormány azon, immár hivatalosnak hirdetett, és szándéknyilatkozattal is alátámasztott tervéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztesse az ország izraeli nagykövetségét.

Persze Izrael számára valóban fontos lenne, hogy egy EU-tagállam megtegye ezt, a zsidó állam szuverenitását a történelmi jelentőségű város fölött megerősítő lépést, azonban a szándék bejelentésétől annak konkrét megvalósulásáig még nagyon sok van. Főleg akkor, ha annyira nem is gondolják komolyan, és a hír bejelentésének inkább egyéb, belpolitikai céljai vannak.

Már az sokatmondó, hogy nem Viorica Dăncilă miniszterelnök, hanem a kormányfői tisztségről az ellene választási csalás miatt született jogerős ítélet nyomán lecsúszó, de a kormányt valójában irányító szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea jelentette be. Ezzel is ismét jelezte: ő az igazi főnök, és ő szabja meg, milyen témákról szóljon a romániai közbeszéd.

Az elsődleges cél ugyanis a tematizálás: a belengetett külpolitikai témával kísérlik meg elterelni a figyelmet a hazai ügyekről, a gazdasági problémákról, az egyre növekvő inflációról, az egészségügyi dolgozók és a tanárok bérei körüli szerencsétlenkedésről, arról, hogy fennáll a veszélye: az államkassza sanyarú állapota miatt megpróbálják államosítani a kötelező magánnyugdíj-rendszer második pillérét. Na és persze az igazságügyi törvények módosításáról, amelynek kapcsán minden ellenkező érv dacára sehogyan sem tűnik úgy, hogy egyik fő céljuk nem a korrupt politikusok megsegítése.

Dragnea nagyon jól tudja, hogy egyrészt Jeruzsálem hivatalos izraeli fővárosként való elismerésében jókora ellentétek vannak a nemzetközi közösségen belül – az Európai Unió például nem támogatja, csakis abban az esetben, ha Izraelnek sikerült megnyugtató megállapodásra jutnia a palesztinokkal az ügyben –, másrészt azt is, hogy Klaus Johannis államfő általában azonnal reagál, és a kormányéval ellentétes álláspontját hangsúlyozza minden fontosabb kérdésben. Főleg a külpolitika terén, amelynek alakítása az alkotmány értelmében az államfő hatáskörébe tartozik.

Dragnea bejelentésével reakcióra késztette az államfőt, aki természetesen megfeddte a kormányt az elhamarkodottnak és meggondolatlannak vélt diplomáciai lépés miatt, így ismét csak a paloták, azaz az államfői és a kormányzati székhely közötti konfliktustól hangos a közélet. Dragnea és a PSD ezzel több legyet is üt egycsapásra. Egyrészt azzal, hogy ismét konfliktust generált a politikailag pártjával szemben álló elnökkel, egyben tartja a saját szavazótáborát, másrészt Johannist is távolítja Washingtontól, amelyet amúgy az államfő az ország legfőbb szövetségesének tekint, mivel azért, hogy bírálhassa a kormányt – és ezzel újabb pontokat szerezzen magának a jövő évi államfőválasztás kampányához –, ezúttal nem az egyébként mindig legfőbb etalonnak tekintett Egyesült Államok, hanem az EU álláspontját kellett a magáévá tennie. És persze az sem utolsó szempont, ha ezzel a kormány vagy Dragnea szerez néhány jó pontot Washingtonban.

Az, hogy a nagykövetség elköltöztetését azért nem gondolják annyira komolyan, Dăncilă kormányfő magyarázó nyilatkozatából is kiviláglik, aki igyekezett lehűteni a kedélyeket, mondván, a memorandum elfogadása ellenére kormánya nem hozott döntést, mindössze „vitát nyitott” a diplomáciai képviselet átköltöztetéséről.

Ezzel mintegy elismerte, hogy eszük ágában sincs előre rohanni az ügyben, és a nagykövetség elköltöztetése témájának bedobását csupán belpolitikai célú elterelő hadműveletnek szánták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat