HIRDETÉS

Balogh Levente

2018. április 23., 23:28

Újabb elterelő hadművelet

Mintha Románia komolyan veendő világpolitikai tényező lenne, olyan hévvel robbant ki az országban vita a kormány azon, immár hivatalosnak hirdetett, és szándéknyilatkozattal is alátámasztott tervéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztesse az ország izraeli nagykövetségét.

Persze Izrael számára valóban fontos lenne, hogy egy EU-tagállam megtegye ezt, a zsidó állam szuverenitását a történelmi jelentőségű város fölött megerősítő lépést, azonban a szándék bejelentésétől annak konkrét megvalósulásáig még nagyon sok van. Főleg akkor, ha annyira nem is gondolják komolyan, és a hír bejelentésének inkább egyéb, belpolitikai céljai vannak.

Már az sokatmondó, hogy nem Viorica Dăncilă miniszterelnök, hanem a kormányfői tisztségről az ellene választási csalás miatt született jogerős ítélet nyomán lecsúszó, de a kormányt valójában irányító szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea jelentette be. Ezzel is ismét jelezte: ő az igazi főnök, és ő szabja meg, milyen témákról szóljon a romániai közbeszéd.

Az elsődleges cél ugyanis a tematizálás: a belengetett külpolitikai témával kísérlik meg elterelni a figyelmet a hazai ügyekről, a gazdasági problémákról, az egyre növekvő inflációról, az egészségügyi dolgozók és a tanárok bérei körüli szerencsétlenkedésről, arról, hogy fennáll a veszélye: az államkassza sanyarú állapota miatt megpróbálják államosítani a kötelező magánnyugdíj-rendszer második pillérét. Na és persze az igazságügyi törvények módosításáról, amelynek kapcsán minden ellenkező érv dacára sehogyan sem tűnik úgy, hogy egyik fő céljuk nem a korrupt politikusok megsegítése.

Dragnea nagyon jól tudja, hogy egyrészt Jeruzsálem hivatalos izraeli fővárosként való elismerésében jókora ellentétek vannak a nemzetközi közösségen belül – az Európai Unió például nem támogatja, csakis abban az esetben, ha Izraelnek sikerült megnyugtató megállapodásra jutnia a palesztinokkal az ügyben –, másrészt azt is, hogy Klaus Johannis államfő általában azonnal reagál, és a kormányéval ellentétes álláspontját hangsúlyozza minden fontosabb kérdésben. Főleg a külpolitika terén, amelynek alakítása az alkotmány értelmében az államfő hatáskörébe tartozik.

Dragnea bejelentésével reakcióra késztette az államfőt, aki természetesen megfeddte a kormányt az elhamarkodottnak és meggondolatlannak vélt diplomáciai lépés miatt, így ismét csak a paloták, azaz az államfői és a kormányzati székhely közötti konfliktustól hangos a közélet. Dragnea és a PSD ezzel több legyet is üt egycsapásra. Egyrészt azzal, hogy ismét konfliktust generált a politikailag pártjával szemben álló elnökkel, egyben tartja a saját szavazótáborát, másrészt Johannist is távolítja Washingtontól, amelyet amúgy az államfő az ország legfőbb szövetségesének tekint, mivel azért, hogy bírálhassa a kormányt – és ezzel újabb pontokat szerezzen magának a jövő évi államfőválasztás kampányához –, ezúttal nem az egyébként mindig legfőbb etalonnak tekintett Egyesült Államok, hanem az EU álláspontját kellett a magáévá tennie. És persze az sem utolsó szempont, ha ezzel a kormány vagy Dragnea szerez néhány jó pontot Washingtonban.

Az, hogy a nagykövetség elköltöztetését azért nem gondolják annyira komolyan, Dăncilă kormányfő magyarázó nyilatkozatából is kiviláglik, aki igyekezett lehűteni a kedélyeket, mondván, a memorandum elfogadása ellenére kormánya nem hozott döntést, mindössze „vitát nyitott” a diplomáciai képviselet átköltöztetéséről.

Ezzel mintegy elismerte, hogy eszük ágában sincs előre rohanni az ügyben, és a nagykövetség elköltöztetése témájának bedobását csupán belpolitikai célú elterelő hadműveletnek szánták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. április 22., vasárnap

Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSM) 2005-ben a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a korrupciót.

Balogh Levente 2018. április 20., péntek

Vasútmizéria és centenárium

Egy európai ország kellős közepén található régió politikai vezetői közös levélben fordulnak egy szomszédos ország kormányfőjéhez, hogy az hajtson végre infrastrukturális fejlesztést az országukban.

HIRDETÉS
Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. április 20., péntek

Egy generáció bukása

A romániai labdarúgás fénykorának kulcsszereplői egy emberként álltak ki Ionuţ Lupescu mellett a hazai szövetség elnöki tisztségéért folytatott harcában, de a „Császár” elbukott.

Páva Adorján 2018. április 18., szerda

Egyesített elnyomóerővel

Beteljesülhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorának egyik nagyravágyó álma.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. április 17., kedd

Zöldellő dombok, szeméthegyek

Sokakat zavar, de talán még többeket nem, hogy országszerte rengeteg helyen tonnaszámra hever a szemét a folyók, patakok partján, az erdők szélén és mélyén.

Rostás Szabolcs 2018. április 16., hétfő

Elterelő hadművelet

Jóformán Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szakértőkkel, gazdasági elemzőkkel, akik szerint a bukaresti kormány jelenlegi, kizárólag a fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikája mélységesen elhibázott.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. április 16., hétfő

Csak a bizonytalanság biztos

Arról, hogy pontosan mi is történt az egészségügyben dolgozók fizetésével, csak a későbbiekben fogunk pontos képet kapni, miután még csak egy részük kapta meg pénteken a márciusi juttatását.

Balogh Levente 2018. április 13., péntek

Természetes természetellenesség

„Nem utasíthatják el a közösségünket megillető kollektív jogokat” – mondta Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet képviselőházi vitáján.

Páva Adorján 2018. április 11., szerda

Amikor a magyarellenesség visszarúg

Újabb szintet lépett a sportban tapasztalható magyarellenesség, most azonban úgy tűnik, ez már nemcsak a megalázott kisebbség számára elfogadhatalan.

Kiss Judit 2018. április 10., kedd

Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható időn belül Románia számos településén is hozzáférhető lesz az ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein: könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb ...

Balogh Levente: Vasútmizéria és centenárium

Egy európai ország kellős közepén található régió politikai vezetői közös levélben ...

Vásárhelyi-Nyemec Réka: Egy generáció bukása

A romániai labdarúgás fénykorának kulcsszereplői egy emberként álltak ki Ionuţ Lupescu mellett a ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS