Pataky István

2018. december 20., 09:46

Túlórázó magyar ellenzék

Napok óta tüntetnek Magyarországon. A túlórákat szabályozó „rabszolgatörvény” ellen demonstráló tömeg a vasárnapi, parlament előtti tüntetésen volt a legnagyobb, akkor talán elérte a tízezret a tiltakozók száma. Ennyit a lényegről. A többi valami furcsa színjáték, amely nemcsak hitelteleníti a jogszabállyal őszintén elégedetlen tüntetőket, hanem számos kérdést is felvet.

Ha valóban a túlórákkal van a probléma, hol vannak a szakszervezetek, s főleg népes tagságuk, azaz a leginkább érintett munkavállalók? Biztos, hogy az ominózus törvény a fő kifogás, amikor „Orbán, takarodj!” és „Mocskos Fidesz!” a fő jelszavak. S ha valóban „elegük van” az egész „rendszerből”, akkor hol van az óriási tömeg, amely jelenlétével teszi vitathatatlanná: tényleg kormányváltó hangulat van az országban, a pártok népszerűségéről szóló felmérések hazudnak. Nem elég meggyőző érv a téli hidegre fogni. Bukarestben januári időben demonstráltak több mint százezren, pedig „csak” az igazságszolgáltatást érintő kormányzati tervekről volt szó.

Tegyük fel, hogy lemond a magyar kabinet, mert nem bírja az „utca nyomását”. Előre hozott választásokat szerveznek. Tényleg komolyan gondolhatja bárki, hogy a szélsőjobboldalitól a radikális liberálisokig terjedő ellenzéki pártpaletta többséget szerez a törvényhozásban? De dolgoztassuk meg jobban a fantáziánkat: valamiféle csoda folytán győz a Fidesz és Orbán Viktor ellen összefogó színes társaság. Meddig bírná az ő koalíciójuk? Egy hetet, netán fél évet? Hogyan működnének együtt a szocialisták, a liberális Lehet Más a Politika és Gyurcsány Ferenc pártja? S ők együtt mit kezdenének a Jobbikkal, amelyikről egy évvel ezelőtt még teljes egyetértésben állították, hogy náci? És ki lenne a miniszterelnök? Vagy ez részletkérdés?

Egy politológiai alaptétel szerint akkor van esélye a győzelemre egy politikai tömörülésnek vagy szövetségnek, ha el tudja hitetni a szavazókkal: képes a kormányzásra. Azzal, amit a magyar ellenzék politikusai a közszolgálati televízió épületében műveltek, mozgósíthatnak ugyan néhány harcias kedvű fiatalt még egy kis tüntetésre, de a társadalom széles körében eljátszották esélyüket arra, hogy komolyan vehetők legyenek. Az általuk sokat s tán joggal kifogásolt kormányzati médiapropaganda nélkül is nevetség tárgyává tették a tiltakozásokat.

A helyzet az, hogy a magyar kormány tudja és reagál is a valós, tömeges felháborodásokra. Emlékezzünk vissza az internetadó elleni demonstrációra vagy a vasárnapi boltzárra. A Fidesz, az Orbán-kabinet mindkét esetben belátta, az intézkedés felesleges társadalmi bosszantásnak bizonyult. És visszalépett.

A mostani nem egy ilyen helyzet. Magukat ügyesnek tartó ellenzékiek részsikerrel utcára vitték a kormányt gyűlölő embereket. Arra számítottak, hogy a rendőrség egy, a gyurcsányi időkből ismert brutális fellépéssel válaszol a zavargó csoportokra, ez pedig egy kisebb lázadást indít el. Nem jött be a terv, a rendfenntartók a törvényeknek megfelelően jártak el. Így aztán szükség volt a tévészékházban bemutatott provokatív túl­órára. Az akció a visszájára fordult, a műeséseken és erőltetett jajveszékeléseken éppen az a világhálóról tájékozódó fiatal réteg szórakozott a legjobban, akikre támaszul számítottak az ellenzékiek. A Fidesz székházában mindeközben kértek egy kávét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Vélemény
Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Hallgassa online rádióinkat