Pataky István

2018. december 20., 09:46

Túlórázó magyar ellenzék

Napok óta tüntetnek Magyarországon. A túlórákat szabályozó „rabszolgatörvény” ellen demonstráló tömeg a vasárnapi, parlament előtti tüntetésen volt a legnagyobb, akkor talán elérte a tízezret a tiltakozók száma. Ennyit a lényegről. A többi valami furcsa színjáték, amely nemcsak hitelteleníti a jogszabállyal őszintén elégedetlen tüntetőket, hanem számos kérdést is felvet.

Ha valóban a túlórákkal van a probléma, hol vannak a szakszervezetek, s főleg népes tagságuk, azaz a leginkább érintett munkavállalók? Biztos, hogy az ominózus törvény a fő kifogás, amikor „Orbán, takarodj!” és „Mocskos Fidesz!” a fő jelszavak. S ha valóban „elegük van” az egész „rendszerből”, akkor hol van az óriási tömeg, amely jelenlétével teszi vitathatatlanná: tényleg kormányváltó hangulat van az országban, a pártok népszerűségéről szóló felmérések hazudnak. Nem elég meggyőző érv a téli hidegre fogni. Bukarestben januári időben demonstráltak több mint százezren, pedig „csak” az igazságszolgáltatást érintő kormányzati tervekről volt szó.

Tegyük fel, hogy lemond a magyar kabinet, mert nem bírja az „utca nyomását”. Előre hozott választásokat szerveznek. Tényleg komolyan gondolhatja bárki, hogy a szélsőjobboldalitól a radikális liberálisokig terjedő ellenzéki pártpaletta többséget szerez a törvényhozásban? De dolgoztassuk meg jobban a fantáziánkat: valamiféle csoda folytán győz a Fidesz és Orbán Viktor ellen összefogó színes társaság. Meddig bírná az ő koalíciójuk? Egy hetet, netán fél évet? Hogyan működnének együtt a szocialisták, a liberális Lehet Más a Politika és Gyurcsány Ferenc pártja? S ők együtt mit kezdenének a Jobbikkal, amelyikről egy évvel ezelőtt még teljes egyetértésben állították, hogy náci? És ki lenne a miniszterelnök? Vagy ez részletkérdés?

Egy politológiai alaptétel szerint akkor van esélye a győzelemre egy politikai tömörülésnek vagy szövetségnek, ha el tudja hitetni a szavazókkal: képes a kormányzásra. Azzal, amit a magyar ellenzék politikusai a közszolgálati televízió épületében műveltek, mozgósíthatnak ugyan néhány harcias kedvű fiatalt még egy kis tüntetésre, de a társadalom széles körében eljátszották esélyüket arra, hogy komolyan vehetők legyenek. Az általuk sokat s tán joggal kifogásolt kormányzati médiapropaganda nélkül is nevetség tárgyává tették a tiltakozásokat.

A helyzet az, hogy a magyar kormány tudja és reagál is a valós, tömeges felháborodásokra. Emlékezzünk vissza az internetadó elleni demonstrációra vagy a vasárnapi boltzárra. A Fidesz, az Orbán-kabinet mindkét esetben belátta, az intézkedés felesleges társadalmi bosszantásnak bizonyult. És visszalépett.

A mostani nem egy ilyen helyzet. Magukat ügyesnek tartó ellenzékiek részsikerrel utcára vitték a kormányt gyűlölő embereket. Arra számítottak, hogy a rendőrség egy, a gyurcsányi időkből ismert brutális fellépéssel válaszol a zavargó csoportokra, ez pedig egy kisebb lázadást indít el. Nem jött be a terv, a rendfenntartók a törvényeknek megfelelően jártak el. Így aztán szükség volt a tévészékházban bemutatott provokatív túl­órára. Az akció a visszájára fordult, a műeséseken és erőltetett jajveszékeléseken éppen az a világhálóról tájékozódó fiatal réteg szórakozott a legjobban, akikre támaszul számítottak az ellenzékiek. A Fidesz székházában mindeközben kértek egy kávét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...