Molnár Judit

2017. október 31., 23:12

Tragikus túlértékelés

Sajnos nem először jött olyan hír, hogy kirándulás közben az egyik lelkes fiatal épp a sziklaszirt szélén akarta megörökíteni huncut fintorát, de a mókázó beállítás közben elfeledkezett magáról, lépett egyet hátra, és lezuhant.

Nevezze bárki szakmai ártalomnak, de ilyenkor, a halottak napja környékén, saját elhunyt szeretteim mellett óhatatlanul azokra a kedves, reményteljes fiatalokra is gondolok, akikkel éveken át naponta foglalkoztam, és legjobb akaratom és tudásom szerint a középiskola utáni nagy lépésre készítettem őket.

Rájuk gondolok, akik valahányszor szóba került Dsida Jenő – egyik kedvenc költőm lévén, sokszor megtörtént –, és gyönyörű sírfeliratáról is beszéltem, a befejező sor hallatán, ahogy a gyengébbel és tudatlannal szemben szokás, elfogadták az én meghatottságomat. De belül mosolyogtak rajtam is, Dsidán is: mi az, hogy „Felejtsd el arcom romló, földi mását”?!

Kinek jutna ma eszébe ilyet írni vagy komolyan venni, amikor minden pillanatukat megörökítik, szelfibe lövik, és szinte azonnal szétküldik frászbukon a nagyvilágba, hogy mindenki lássa, épp akkor és ott mit csinálnak?! Ja, hogy a világ nagy része nem tudja, kik ők, sebaj. Jegyezzék meg, azért van az arcmást megörökítő végtelen sok fotó. Persze, azért, na meg azért is, mert ezzel túlértékelődik az egyes arcmás: egy esetleg remekül sikerült szelfi mögött nincs más maradandó érték, csak épp az a néhány fiatal arc, akik akkor gyorsan összedugták a fejüket egy fotó erejéig. Az üde fiatalság egy-két év alatt annyit változik, hogyha valahonnan előkerül az érettségi előtti fotó, gyakran nemcsak az osztálytárs, de a saját vonások láttán is csak értetlenkednek: ki is van azon a képen.

Mindezt nem a már alig változó idős voltom mondatja velem, hanem az érettségi találkozók gyakorlata. Kezdve rögtön a tízévessel. Jééé, ez én voltam?! Ez meg te?? Hát ilyet! Újabb tíz év után már könnyebben ismerik fel egymást, s csak ha sok idő kiesik a következő találkozóig, akkor van újfent ámuldozás. Szóval a lényeg, hogy fotóval vagy anélkül, az élet telik, kiteljesedik, múlik, és majd egyszer elmúlik. A pillanatnyi jókedv vagy szomorúság megörökítésénél jóval értékesebb maga az élet. Fölösleges már a kisóvodást arra tanítani, pózoljon, mórikálja magát, mert jön a szelfi.

Aki ebben nő fel, nehezen fogja megszokni, hogy ő csak magának vagy közvetlen környezetének a világ közepe. És legyen bármennyi fotó, ha az igazi érték nem segít hozzá, a hajdani barátok és ismerősök hamar elfelejtik arcunk romló földi mását. Dsida Jenő gyönyörű biztatása nélkül is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. október 30., hétfő

Erdélyi autonómiatörekvések: „keresztbe tesznek” a katalánok?

A kocka most már végképp el van vetve Katalóniában, miután a barcelonai parlament kihirdette a tartomány függetlenségét.

Molnár Judit 2017. október 30., hétfő

A fejetlenség hordalékai

Hogy gondoltak-e a minden valószínűség szerint bekövetkezendő böjtjére annak az intézkedésnek a lelkes megszavazásakor, miszerint minden helyhatóság saját kénye-kedve és feje szerint osztogatja beosztottjainak a fizetését, nem tudom.

Rostás Szabolcs 2017. október 30., hétfő

Krónika, küldetés

Tizennyolc éves a Krónika. Bár jól nevelt ember nem szívesen ünnepelteti magát, a jelképes évfordulónak számító születésnap mindenképp megér egy misét.

Rostás Szabolcs 2017. október 26., csütörtök

Fináncnyelv

Régi-új adópolitikai intézkedéseket jelentettek be a román kormány illetékesei, akik azzal a felkiáltással igyekeznek meggyőzni a lakosságot elképzeléseik fenntarthatóságáról, hogy jobban teszi, ha nekik hisz, nem pedig a számoknak.

Kiss Judit 2017. október 25., szerda

Obszcén színjátéktól az önbecsülésig

Kolozsvári kilencedikesek az iskola falain kívül, egy klubban szerveznek gólyabált, ahol megrendezett kis „próbán” kell átesniük: a lányok a fiúk elé térdelve mímelnek orális szexet.

Páva Adorján 2017. október 24., kedd

Centenáriumi közeledés, haladás

Vegyes érzelmeket kiváltó nyilatkozattal fordult a romániai magyarokhoz Lucian Romaşcanu művelődési miniszter.

Molnár Judit 2017. október 24., kedd

Örök hűtlenség

Amikor a pillanatnyi érdek úgy kívánja, a politikusok a legnagyobb nyilvánosság előtt borulnak egymás nyakába, és fogadnak örök hűséget: ezentúl, míg a világ s hét nap, csak egyazon úton, kéz a kézben, blablabla...

Rostás Szabolcs 2017. október 23., hétfő

Koszovó igen, Katalónia nem?

Brüsszel jobban tenné tehát, ha komolyan venné és megpróbálná kezelni ezeket az Európa-szerte tetten érhető mozgalmakat, mivel a látszat ellenére a katalánok nincsenek egyedül.

Kiss Judit 2017. október 23., hétfő

Több kell a hashtagnél a zaklatók ellen

Egy azonban világos: a virtuális kampányok előbb-utóbb lecsengenek, de a felkiáltójelnek továbbra is előtérben kellene maradnia: a hashtagnél konkrétabb lépéseket kell tenni a jelenség megfékezésére.

Balogh Levente 2017. október 19., csütörtök

RMDSZ, a megkerülhető partner

Hogy egy „klasszikust”, Kelemen Hunort idézzünk, a szociáldemokraták ismét csak „szájba verték” a magyar szervezetet.

Vélemény
Balogh Levente: Erdélyi autonómiatörekvések: „keresztbe tesznek” a katalánok?

A kocka most már végképp el van vetve Katalóniában, miután a barcelonai parlament kihirdette a tartomány ...

Molnár Judit: A fejetlenség hordalékai

Hogy gondoltak-e a minden valószínűség szerint bekövetkezendő böjtjére annak az intézkedésnek ...

Rostás Szabolcs: Krónika, küldetés

Tizennyolc éves a Krónika. Bár jól nevelt ember nem szívesen ünnepelteti magát, a jelképes évfordulónak ...

Hallgassa online rádióinkat