HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. május 08., 00:07

Tendenciózus riport magyarokról

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, valahányszor magyar vonatkozású témához nyúl, a többségi média kevésszer törekszik kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

Előítéleteink az Antena 3 hírtelevízióban vasárnap este, a bombasztikusnak szánt Ütközet Romániáért címmel sugárzott riport láttán újfent megerősítést nyertek.

Persze nem vonatkoztathatunk el attól (mi legalábbis képtelenek vagyunk erre), hogy a csatorna a kommunista diktatúra egykori kiszolgálójának, a Szekuritáté elsíbolt pénzeiből meggazdagodott, a rendszerváltás után korrupció miatt börtönt járt Dan Voiculescu üzletember politikusnak a politikai játékszere, amely a gazdája kedvéért mindig kapható a romániai igazságszolgáltatás elleni gyalázkodásra, no meg a magyarokkal szembeni indulatok felkorbácsolására.

Az ominózus műsor vezérfonala tömören a következő: a magyar kormány az elmúlt években irdatlan összegű támogatást juttat a romániai magyaroknak, amellyel Budapest nem csupán a székelyföldi/erdélyi autonómia megvalósítását igyekszik elősegíteni, hanem a régió(k) elcsatolását is, eme törekvésében pedig Orbán Viktor miniszterelnök láthatatlan, ennek ellenére hathatós támogatást kap Oroszországtól.

Rátapintottak ugyan számos lényeges tényállásra – például a székelyföldi megyék alulfejlettségére és -támogatottságára, az oktatási rendszer magyar gyerekeket sújtó anomáliáira –, ennek ellenére messziről sütött, hogy a bukaresti antennások egyetlen célja a magyar veszély kidomborítása. Mindez nem is lehet kérdés ott, ahol a betegesen magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă a téma hosszan idézett szakértője, ahol féltucatnyi székely polgármester nyilatkozatát egyetlen szó (!) erejéig vágják be, illetve ahol főbenjáró bűnként tálalják, hogy Budapest V. kerületének önkormányzata részvényesként területet birtokolhat a Gyilkos-tó körül. (Az időközben kútba esett ügylet sok egyéb miatt bajos, de ez most nem ide tartozik).

A hírtévének sikerült magyar újságírókollégákat is mikrofonvégre kapnia. Akik közül sajnos az egyik megszólaló akarva-akaratlanul belesétált a csapdába, és a tényfeltáró munkája során gyűjtött adatokra hivatkozva homályosan azt sugallta, mintha a budapesti kormány kifejezetten az önrendelkezés kivívása, majd az elszakadás elősegítése végett pumpálná a forintmilliárdokat Erdélybe. A románok többsége számára nem is kell ennél ékesebb adalék a magyar szeparatizmus bizonygatásához.

Önmagában még nem lenne nagy meglepetés, ha a bukaresti sajtó tendenciózusan, orosz, katalán meg ezer más kapcsolatot beleszőve tálalná az erdélyi magyar autonómiaküzdelmet, amelyről időnként szenzációként „felfedezi” azt is, hogy a budapesti kormány különböző eszközökkel támogatja. Ehhez már hozzászoktunk. A furcsa az, hogy ehhez mi, magyarok is asszisztálunk.

Miközben az alapkérdés természetesen mégis csak az, hogy miért tartja ördögtől valónak a nemzetben és anyaországban való gondolkodást – és cselekedetet – az a Románia, amelynek több százezer honfitársa él meglehetősen sanyarú kisebbségi sorban a környező államokban, Európa megannyi országában pedig további mintegy hárommillió. Akikre ugyancsak ráférne az anyaország gondoskodása.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. május 06., vasárnap

Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

Ezeket a címeket adja ki a Krónika honlapjának keresője, ha beütjük azt a szót, hogy autópálya.

Kiss Judit 2018. május 04., péntek

Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint Bálványosfürdő és a Szent Anna-tó, ha az odavezető utak a kifürkészhetetlen emberi indítékok, szándékos vagy nem szándékos nemtörődömség miatt szinte járhatatlanok.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. május 02., szerda

A nagy egyesülés széteső hologramja

George Ivașcu, a kultúra és a nemzeti identitás minisztere szerint a „történelmi valóság” megköveteli, hogy 2020-ig meghosszabbítsák a centenáriumi ünnepségsorozatot.

Balogh Levente 2018. május 01., kedd

Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó államfő, ehhez azonban folyamatosan előtérben kell lennie, ha ismét elnökválasztást akar nyerni.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. április 27., péntek

Életbe vágó orvosképzés

A magyar nyelvű orvosképzésnek meg kell maradnia Erdélyben – ebben minden mérvadó tényező egyetért. Az azonban, hogy ez hogyan érhető el, egyelőre még homályba vész.

Páva Adorján 2018. április 25., szerda

Idegenbe szakadt milliók milliárdjai

Számtalan elemzés, kommentár született már arról, mekkora segítséget nyújtanak a külföldön
dolgozók itthon maradó rokonaiknak, illetve a román gazdaságnak.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. április 25., szerda

Büntetendő bunkóság

Akadnak, akik felháborodnak, elszomorodnak, ugyanakkor sokan helyeslik a döntést, miszerint ezentúl tilos lesz fürdeni a Székelyföld és egész Románia különleges, egyedi természeti kincseként számontartott Szent Anna-tóban.

Balogh Levente 2018. április 23., hétfő

Újabb elterelő hadművelet

Mintha Románia komolyan veendő világpolitikai tényező lenne, olyan hévvel robbant ki az országban vita a kormány azon tervéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztesse az ország izraeli nagykövetségét.

Rostás Szabolcs 2018. április 22., vasárnap

Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSM) 2005-ben a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a korrupciót.

Balogh Levente 2018. április 20., péntek

Vasútmizéria és centenárium

Egy európai ország kellős közepén található régió politikai vezetői közös levélben fordulnak egy szomszédos ország kormányfőjéhez, hogy az hajtson végre infrastrukturális fejlesztést az országukban.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

Ezeket a címeket adja ki a Krónika honlapjának keresője, ha beütjük azt a szót, hogy autópálya.

Kiss Judit: Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint ...

Páva Adorján: A nagy egyesülés széteső hologramja

George Ivașcu, a kultúra és a nemzeti identitás minisztere szerint a „történelmi valóság” ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS