Rostás Szabolcs

2018. május 08., 00:07

Tendenciózus riport magyarokról

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, valahányszor magyar vonatkozású témához nyúl, a többségi média kevésszer törekszik kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

Előítéleteink az Antena 3 hírtelevízióban vasárnap este, a bombasztikusnak szánt Ütközet Romániáért címmel sugárzott riport láttán újfent megerősítést nyertek.

Persze nem vonatkoztathatunk el attól (mi legalábbis képtelenek vagyunk erre), hogy a csatorna a kommunista diktatúra egykori kiszolgálójának, a Szekuritáté elsíbolt pénzeiből meggazdagodott, a rendszerváltás után korrupció miatt börtönt járt Dan Voiculescu üzletember politikusnak a politikai játékszere, amely a gazdája kedvéért mindig kapható a romániai igazságszolgáltatás elleni gyalázkodásra, no meg a magyarokkal szembeni indulatok felkorbácsolására.

Az ominózus műsor vezérfonala tömören a következő: a magyar kormány az elmúlt években irdatlan összegű támogatást juttat a romániai magyaroknak, amellyel Budapest nem csupán a székelyföldi/erdélyi autonómia megvalósítását igyekszik elősegíteni, hanem a régió(k) elcsatolását is, eme törekvésében pedig Orbán Viktor miniszterelnök láthatatlan, ennek ellenére hathatós támogatást kap Oroszországtól.

Rátapintottak ugyan számos lényeges tényállásra – például a székelyföldi megyék alulfejlettségére és -támogatottságára, az oktatási rendszer magyar gyerekeket sújtó anomáliáira –, ennek ellenére messziről sütött, hogy a bukaresti antennások egyetlen célja a magyar veszély kidomborítása. Mindez nem is lehet kérdés ott, ahol a betegesen magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă a téma hosszan idézett szakértője, ahol féltucatnyi székely polgármester nyilatkozatát egyetlen szó (!) erejéig vágják be, illetve ahol főbenjáró bűnként tálalják, hogy Budapest V. kerületének önkormányzata részvényesként területet birtokolhat a Gyilkos-tó körül. (Az időközben kútba esett ügylet sok egyéb miatt bajos, de ez most nem ide tartozik).

A hírtévének sikerült magyar újságírókollégákat is mikrofonvégre kapnia. Akik közül sajnos az egyik megszólaló akarva-akaratlanul belesétált a csapdába, és a tényfeltáró munkája során gyűjtött adatokra hivatkozva homályosan azt sugallta, mintha a budapesti kormány kifejezetten az önrendelkezés kivívása, majd az elszakadás elősegítése végett pumpálná a forintmilliárdokat Erdélybe. A románok többsége számára nem is kell ennél ékesebb adalék a magyar szeparatizmus bizonygatásához.

Önmagában még nem lenne nagy meglepetés, ha a bukaresti sajtó tendenciózusan, orosz, katalán meg ezer más kapcsolatot beleszőve tálalná az erdélyi magyar autonómiaküzdelmet, amelyről időnként szenzációként „felfedezi” azt is, hogy a budapesti kormány különböző eszközökkel támogatja. Ehhez már hozzászoktunk. A furcsa az, hogy ehhez mi, magyarok is asszisztálunk.

Miközben az alapkérdés természetesen mégis csak az, hogy miért tartja ördögtől valónak a nemzetben és anyaországban való gondolkodást – és cselekedetet – az a Románia, amelynek több százezer honfitársa él meglehetősen sanyarú kisebbségi sorban a környező államokban, Európa megannyi országában pedig további mintegy hárommillió. Akikre ugyancsak ráférne az anyaország gondoskodása.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat