Kiss Judit

2018. február 28., 08:09

Távol a téli természet(es)től

Riogatják az embereket Romániában, Magyarországon és több európai országban is a hírek, amiért február végén, uram bocsá', erősen télies az időjárás.

Az persze természetes és indokolt, hogy a hófúvás, fagyok miatt különböző fokú figyelmeztetések lépnek érvénybe, óvják a hajléktalanokat, rászorulókat, betegeket, figyelmeztetik a járművezetőket a rossz látásviszonyokra, csúszós utakra, balesetveszélyre. Viszont adott ponton túl már mintha a kelleténél nagyobb feneket kerítenénk a dolognak.

Mostanság egyre gyakoribb, hogy alaposan kétségbeesünk a természetes légköri folyamatok miatt: nyáron azzal ijesztgetnek a híradások, hogy kibírhatatlan, veszélyes a kánikula, tavasszal felbukkan a parlagfű-téma, télen pedig farkasordító a hideg. A ma embere bizony-bizony jócskán elszakadt a környezet, természet magától értetődő moccanásaitól, az év javarészét négy fal között üldögélve tölti, és ahelyett, hogy kisétálna a zúzmarás fák közé, a Facebookon nézegeti a hóesésről készített felvételeket. És persze kétségbeesik, ha egy téli hónapban határozottan téliesre fordul az időjárás, rögtön sarkvidékinek, szibériainak, extrémnek titulálja. Ilyenformán cseppet sem meglepő, de picikét azért túlzásnak tűnik, hogy a havazás és hideg időjárás miatt napokra bezárnak az iskolák Románia számos településén (aminek az az ára, hogy meghosszabbodik a tanév és sok szülőnek szabadnapot kell kivennie, mert nincs kire hagyja a gyerekeket), elhalasztják a szóbeli érettségi utolsó vizsgáit, és így tovább. Pedig talán javára válhatna a virtuális világ bűvöletéből ritkán kiszakadó fiatal generációnak, ha a szabadban tapasztalhatná meg nap mint nap, hogy a mérsékelt égövön – egyelőre legalábbis – van négy évszakunk, és februárban olykor igenis szakad a hó.

De mi megrettenünk, ha mínusz 15 fokot mérnek a hőmérők februárban, a tévéhíradók pedig rémhírként tálalják, hogy akár 7 centis hórétegre is számíthatunk. Holott ha jól belegondolunk, semmi új nincs a nap alatt, például Magyarországon, ahol 1901 óta vezetik a meteorológiai méréseket, nem egyszer süllyedt a hőmérő higanyszála mínusz 30 fok alá februárban. Története korábbi szakaszaiban a természettel nagyobb összhangban élő emberiség valószínűleg nem döbbent meg ennyire a télies időjárás miatt, elkönyvelték, hogy ez természetes, eltakarították a havat, raktak még a tűzre és várták a tavaszt. És mivel nem lehetett tudomásuk arról, így nem is rémüldöztek, hogy száz kilométerrel arrébb, ország-, vagy Európa-szerte esetleg még nagyobb a hófúvás és rekordmínuszok tombolnak.

Az elmúlt évszázadban azonban nagyon változott a világ. Biztosan igazuk van azoknak, akik a korábbiakhoz képest szélsőségesebbnek ítélt időjárási viszonyokat, hőmérsékleti ingadozásokat, az évszakok jellemzőinek megváltozását, a kemény télből szinte átmenet nélkül a meleg nyárba való érkezést összefüggésbe hozzák a sokat emlegetett globális felmelegedéssel, amelyért az emberi tevékenységet teszik felelőssé. Azonban azoknak is igazuk lehet, akik nem esnek pánikba amiatt, mert zimankós az idő februárban.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat