HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. február 28., 08:09

Távol a téli természet(es)től

Riogatják az embereket Romániában, Magyarországon és több európai országban is a hírek, amiért február végén, uram bocsá', erősen télies az időjárás.

Az persze természetes és indokolt, hogy a hófúvás, fagyok miatt különböző fokú figyelmeztetések lépnek érvénybe, óvják a hajléktalanokat, rászorulókat, betegeket, figyelmeztetik a járművezetőket a rossz látásviszonyokra, csúszós utakra, balesetveszélyre. Viszont adott ponton túl már mintha a kelleténél nagyobb feneket kerítenénk a dolognak.

Mostanság egyre gyakoribb, hogy alaposan kétségbeesünk a természetes légköri folyamatok miatt: nyáron azzal ijesztgetnek a híradások, hogy kibírhatatlan, veszélyes a kánikula, tavasszal felbukkan a parlagfű-téma, télen pedig farkasordító a hideg. A ma embere bizony-bizony jócskán elszakadt a környezet, természet magától értetődő moccanásaitól, az év javarészét négy fal között üldögélve tölti, és ahelyett, hogy kisétálna a zúzmarás fák közé, a Facebookon nézegeti a hóesésről készített felvételeket. És persze kétségbeesik, ha egy téli hónapban határozottan téliesre fordul az időjárás, rögtön sarkvidékinek, szibériainak, extrémnek titulálja. Ilyenformán cseppet sem meglepő, de picikét azért túlzásnak tűnik, hogy a havazás és hideg időjárás miatt napokra bezárnak az iskolák Románia számos településén (aminek az az ára, hogy meghosszabbodik a tanév és sok szülőnek szabadnapot kell kivennie, mert nincs kire hagyja a gyerekeket), elhalasztják a szóbeli érettségi utolsó vizsgáit, és így tovább. Pedig talán javára válhatna a virtuális világ bűvöletéből ritkán kiszakadó fiatal generációnak, ha a szabadban tapasztalhatná meg nap mint nap, hogy a mérsékelt égövön – egyelőre legalábbis – van négy évszakunk, és februárban olykor igenis szakad a hó.

De mi megrettenünk, ha mínusz 15 fokot mérnek a hőmérők februárban, a tévéhíradók pedig rémhírként tálalják, hogy akár 7 centis hórétegre is számíthatunk. Holott ha jól belegondolunk, semmi új nincs a nap alatt, például Magyarországon, ahol 1901 óta vezetik a meteorológiai méréseket, nem egyszer süllyedt a hőmérő higanyszála mínusz 30 fok alá februárban. Története korábbi szakaszaiban a természettel nagyobb összhangban élő emberiség valószínűleg nem döbbent meg ennyire a télies időjárás miatt, elkönyvelték, hogy ez természetes, eltakarították a havat, raktak még a tűzre és várták a tavaszt. És mivel nem lehetett tudomásuk arról, így nem is rémüldöztek, hogy száz kilométerrel arrébb, ország-, vagy Európa-szerte esetleg még nagyobb a hófúvás és rekordmínuszok tombolnak.

Az elmúlt évszázadban azonban nagyon változott a világ. Biztosan igazuk van azoknak, akik a korábbiakhoz képest szélsőségesebbnek ítélt időjárási viszonyokat, hőmérsékleti ingadozásokat, az évszakok jellemzőinek megváltozását, a kemény télből szinte átmenet nélkül a meleg nyárba való érkezést összefüggésbe hozzák a sokat emlegetett globális felmelegedéssel, amelyért az emberi tevékenységet teszik felelőssé. Azonban azoknak is igazuk lehet, akik nem esnek pánikba amiatt, mert zimankós az idő februárban.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. február 27., kedd

Elmarasztaló jelentés, elmaradó számonkérés

Bizonyos mértékig indokolt az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek jubilálása annak nyomán, hogy az Európa Tanács a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának Romániáról szóló jelentésében szinte maradéktalanul, tételesen felsorolják a magyar közöss&

Rostás Szabolcs 2018. február 26., hétfő

DNA: végképp eltörölni?

Elvitathatatlan erénye a bukaresti kormánykoalíciónak, hogy kiszámítható. A zűrzavart és hanyatlást eredményező gazdasági-pénzügyi hazárdjátékával és az igazságszolgáltatás térdre kényszerítését célzó kísérleteivel egyaránt.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. február 23., péntek

Az uszítás gyümölcsei

Dörzsölheti a markát Gyurcsány Ferenc és magát demokratikusnak nevező pártjának illetékesei.

Páva Adorján 2018. február 21., szerda

Ünneprontók március 15-éje

Pozitív példaként számoltunk be arról decemberben, hogy Koronkán román tanácsosok is felkarolták a kezdeményezést, miszerint közpénzből támogassák a március 15-ei helyi ünnepségek megszervezését. A tervezet azonban elbukott – írd és mondd: az RMDSZ ellenkezése miatt.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. február 20., kedd

Észszerűségből elégtelen

Lecseng szerdán az érettségi vizsga előrehozott, szóbeli része, amit sokan joggal tekintenek hiábavaló megmérettetésnek, súlytalan próbatételnek.

Rostás Szabolcs 2018. február 19., hétfő

Mindennapi intoleranciánk

Bőven akad tennivalója ebben az időszakban (is) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, márpedig a szakhatóság „elfoglaltságának” mértéke egyenesen arányos a romániai társadalomban tetten érhető hátrányos megkülönböztetés gyakoriságával.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. február 19., hétfő

Mi hasznunk a gazdasági növekedésből?

Rövid távon áthidalhatatlannak tűnő szakadék tátong a lakosság valós érzete és a makrogazdasági adatok alakulása között.

Balogh Levente 2018. február 16., péntek

Végső támadás a DNA ellen

Ahhoz sok kétség nem férhet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és annak vezetője, Laura Codruţa Kövesi ellen hirtelen felpörgött média- és politikai hadjárat nem spontán, véletlenszerű események láncolata.

Rostás Szabolcs 2018. február 15., csütörtök

Vészjósló gyarapodás

Bár ellentmondásnak tűnik, mégsem véletlen, hogy roppant kevesen törnek ki örömujjongásba, és kezdenek dicshimnuszokba annak hallatán, hogy Románia gazdasága – rekordot rekordra halmozva – hét százalékkal növekedett tavaly az előző évhez képest.

Páva Adorján 2018. február 13., kedd

A sport veresége

Sportellenes időket élünk: Románia európai szinten utolsó helyen áll a rendszeres testmozgást végzők tekintetében, sőt a lakosság egyre inkább ellenzi azt is, hogy az önkormányzatok közpénzeket költsenek a versenysport támogatására, infrastrukturális beruházások megvalósítására.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Elmarasztaló jelentés, elmaradó számonkérés

Bizonyos mértékig indokolt az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek jubilálása annak nyomán, ...

Rostás Szabolcs: DNA: végképp eltörölni?

Elvitathatatlan erénye a bukaresti kormánykoalíciónak, hogy kiszámítható. A zűrzavart és hanyatlást ...

Balogh Levente: Az uszítás gyümölcsei

Dörzsölheti a markát Gyurcsány Ferenc és magát demokratikusnak nevező pártjának illetékesei.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS