Bálint Eszter

2018. május 06., 22:59

Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

Meg sem nyitották, máris javítani kell a sztrádát Torda és Szászsebes között, Szépíti a sztrádaberuházásokat a közlekedésügyi minisztérium, Egyre-másra rongálódnak a kész sztrádaszakaszok, „Repedező” sztrádaprojektek: a kivitelező kicsinyíteni próbálja a problémákat, Úttalan utakon: sok helyen még mindig nincs aszfalt, és kevés a sztráda, Kiírják a licitet a Brassó–Bákó-sztráda megvalósíthatósági tanulmányára – ezeket a címeket adja ki a Krónika honlapjának keresője, ha beütjük azt a szót, hogy autópálya.

A címeket kronológiai sorrendben listáztuk, március végétől napjainkig. És bár a legutóbbi, az Erdély és Moldva között kapcsolatot teremteni hivatott sztrádáról szóló hír első ránézésre kakukktojásnak minősül, ne feledjük, a bejelentés nem feltétlenül minősül jó hírnek. Nemcsak azért kezeljük fenntartással, mert egy május végi időpontot jelöl meg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szóló versenytárgyalás esetleges kiírására, és nem is azért, mert láttunk elkészült, majd sokszor jó sok pénzből aktualizált megvalósíthatósági tanulmányokat, amelyekből aztán egy milliméternyi aszfaltszőnyeg sem lett.

A legfőbb gond az, hogy egy B tervről beszélünk a két országrész összekötésére úgy, hogy az A tervről lemondani látszik a jelenleg hatalmon levő szociálliberális kormány, holott évek óta várunk a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő,  így a Székelyföld nagy részét is érintő sztrádára.

Még mielőtt valaki azzal vádolná meg a Krónika szerkesztőit, hogy csak a pohár üres felét látják, máris leszögeznénk, hogy a pohár konkrétan üres: idén egyetlen kilométernyi autópályát sem adtak át a forgalomnak. Eközben még át sem adott szakaszokon máris javítási munkálatok zajlanak, és még mielőtt mindent az építési munkálatokat végző cégekre fognának, azt sem árt megjegyezni, hogy a kormány is sok esetben csak hárít, és a vállalkozókra mutogat, miközben a kisajátítások sem haladnak a várt ütemben.

Hasonló rendellenességekre hívta fel újfent a figyelmet a hétvégén a közúti beruházásokat nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület is, amikor rámutatott, hogy csak totojáznak a Szászsebes és Torda közötti autópálya építői. Azt is megjegyezték azonban, hogy nem minden a kivitelező felelőssége, egyes helyeken ugyanis még az építkezéshez szükséges kisajátításokat sem hajtották maradéktalanul végre. „Minden halogatás nem más, mint az állami költségvetés, a vissza nem térítendő európai források és a minél gyorsabban közlekedni akaró autósok semmibevétele” – fogalmaz az egyesület közleménye.

És ezúttal sem lehet velük nem egyetérteni. Hiszen amíg – mint az egyik fent idézett cím is utal rá – úttalan utakon vagyunk kénytelenek közlekedni, még – bár alig várjuk, hogy végre hasonlóról számoljunk be – egy néhány kilométernyi autópálya átadásáról szóló hír sem lesz pozitív. És ne feledjük: az észak-erdélyi autópálya megépítéséről szóló szerződést még 2004-ben aláírták, és 2012 decemberében át kellett volna adni a forgalomnak, ám a 415 kilométerből 2018-ban is még csak 52 kilométeren közlekedhetünk.  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat