HIRDETÉS

Bálint Eszter

2018. május 06., 22:59

Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

Meg sem nyitották, máris javítani kell a sztrádát Torda és Szászsebes között, Szépíti a sztrádaberuházásokat a közlekedésügyi minisztérium, Egyre-másra rongálódnak a kész sztrádaszakaszok, „Repedező” sztrádaprojektek: a kivitelező kicsinyíteni próbálja a problémákat, Úttalan utakon: sok helyen még mindig nincs aszfalt, és kevés a sztráda, Kiírják a licitet a Brassó–Bákó-sztráda megvalósíthatósági tanulmányára – ezeket a címeket adja ki a Krónika honlapjának keresője, ha beütjük azt a szót, hogy autópálya.

A címeket kronológiai sorrendben listáztuk, március végétől napjainkig. És bár a legutóbbi, az Erdély és Moldva között kapcsolatot teremteni hivatott sztrádáról szóló hír első ránézésre kakukktojásnak minősül, ne feledjük, a bejelentés nem feltétlenül minősül jó hírnek. Nemcsak azért kezeljük fenntartással, mert egy május végi időpontot jelöl meg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szóló versenytárgyalás esetleges kiírására, és nem is azért, mert láttunk elkészült, majd sokszor jó sok pénzből aktualizált megvalósíthatósági tanulmányokat, amelyekből aztán egy milliméternyi aszfaltszőnyeg sem lett.

A legfőbb gond az, hogy egy B tervről beszélünk a két országrész összekötésére úgy, hogy az A tervről lemondani látszik a jelenleg hatalmon levő szociálliberális kormány, holott évek óta várunk a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő,  így a Székelyföld nagy részét is érintő sztrádára.

Még mielőtt valaki azzal vádolná meg a Krónika szerkesztőit, hogy csak a pohár üres felét látják, máris leszögeznénk, hogy a pohár konkrétan üres: idén egyetlen kilométernyi autópályát sem adtak át a forgalomnak. Eközben még át sem adott szakaszokon máris javítási munkálatok zajlanak, és még mielőtt mindent az építési munkálatokat végző cégekre fognának, azt sem árt megjegyezni, hogy a kormány is sok esetben csak hárít, és a vállalkozókra mutogat, miközben a kisajátítások sem haladnak a várt ütemben.

Hasonló rendellenességekre hívta fel újfent a figyelmet a hétvégén a közúti beruházásokat nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület is, amikor rámutatott, hogy csak totojáznak a Szászsebes és Torda közötti autópálya építői. Azt is megjegyezték azonban, hogy nem minden a kivitelező felelőssége, egyes helyeken ugyanis még az építkezéshez szükséges kisajátításokat sem hajtották maradéktalanul végre. „Minden halogatás nem más, mint az állami költségvetés, a vissza nem térítendő európai források és a minél gyorsabban közlekedni akaró autósok semmibevétele” – fogalmaz az egyesület közleménye.

És ezúttal sem lehet velük nem egyetérteni. Hiszen amíg – mint az egyik fent idézett cím is utal rá – úttalan utakon vagyunk kénytelenek közlekedni, még – bár alig várjuk, hogy végre hasonlóról számoljunk be – egy néhány kilométernyi autópálya átadásáról szóló hír sem lesz pozitív. És ne feledjük: az észak-erdélyi autópálya megépítéséről szóló szerződést még 2004-ben aláírták, és 2012 decemberében át kellett volna adni a forgalomnak, ám a 415 kilométerből 2018-ban is még csak 52 kilométeren közlekedhetünk.  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. május 04., péntek

Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint Bálványosfürdő és a Szent Anna-tó, ha az odavezető utak a kifürkészhetetlen emberi indítékok, szándékos vagy nem szándékos nemtörődömség miatt szinte járhatatlanok.

Páva Adorján 2018. május 02., szerda

A nagy egyesülés széteső hologramja

George Ivașcu, a kultúra és a nemzeti identitás minisztere szerint a „történelmi valóság” megköveteli, hogy 2020-ig meghosszabbítsák a centenáriumi ünnepségsorozatot.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. május 01., kedd

Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó államfő, ehhez azonban folyamatosan előtérben kell lennie, ha ismét elnökválasztást akar nyerni.

Balogh Levente 2018. április 27., péntek

Életbe vágó orvosképzés

A magyar nyelvű orvosképzésnek meg kell maradnia Erdélyben – ebben minden mérvadó tényező egyetért. Az azonban, hogy ez hogyan érhető el, egyelőre még homályba vész.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. április 25., szerda

Idegenbe szakadt milliók milliárdjai

Számtalan elemzés, kommentár született már arról, mekkora segítséget nyújtanak a külföldön
dolgozók itthon maradó rokonaiknak, illetve a román gazdaságnak.

Kiss Judit 2018. április 25., szerda

Büntetendő bunkóság

Akadnak, akik felháborodnak, elszomorodnak, ugyanakkor sokan helyeslik a döntést, miszerint ezentúl tilos lesz fürdeni a Székelyföld és egész Románia különleges, egyedi természeti kincseként számontartott Szent Anna-tóban.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. április 23., hétfő

Újabb elterelő hadművelet

Mintha Románia komolyan veendő világpolitikai tényező lenne, olyan hévvel robbant ki az országban vita a kormány azon tervéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztesse az ország izraeli nagykövetségét.

Rostás Szabolcs 2018. április 22., vasárnap

Fürdővízzel a gyereket?

Közel másfél évtized telt el azóta, hogy Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSM) 2005-ben a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a korrupciót.

Balogh Levente 2018. április 20., péntek

Vasútmizéria és centenárium

Egy európai ország kellős közepén található régió politikai vezetői közös levélben fordulnak egy szomszédos ország kormányfőjéhez, hogy az hajtson végre infrastrukturális fejlesztést az országukban.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. április 20., péntek

Egy generáció bukása

A romániai labdarúgás fénykorának kulcsszereplői egy emberként álltak ki Ionuţ Lupescu mellett a hazai szövetség elnöki tisztségéért folytatott harcában, de a „Császár” elbukott.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint ...

Páva Adorján: A nagy egyesülés széteső hologramja

George Ivașcu, a kultúra és a nemzeti identitás minisztere szerint a „történelmi valóság” ...

Balogh Levente: Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS