Balogh Levente

2019. február 26., 08:46

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. És a magyarok elleni uszítással próbálják meg elejét venni annak, hogy az Erdélyben egymás mellett élő két nemzetiség között esély teremtődjék a megbékélésre.

Amikor például a Székelyföld megyéiben élő románok képviseletét kisajátítani akaró „civil” szervezet már sokadik alkalommal ad ki közleményt, amelyben azért gyalázza a magyar közösség képviselőit, mert meg mernek emlékezni a saját szülőföldjükön a saját történelmükről, saját történelmi személyiségeikről. Mint például legutóbb egyes háromszéki magyar politikusokat, akik a Magyarországra támadó megszálló román hadsereg elleni reménytelen küzdelmet felvevő Székely hadosztály parancsnoka, Kratochvil Károly emlékünnepségén vettek részt.

Hasonló a helyzet a magát bombasztikusan Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíciónak (CMNR) nevező társasággal, amelynek illetékeseit szintén súlyos frusztrációk kínozzák a magyarokkal kapcsolatosan. A szervezet elnöke, Alexandru Cumpănașu agya most éppen azért olvadt le, mert az RMDSZ hétvégi kongresszusán határozatban mondta ki az evidenciát: hogy a piros-fehér-zöld zászló nem csupán Magyarország jelképe, hanem a világban élő összes magyar nemzeti szimbóluma, mint ahogy a Himnusz sem kizárólag a magyar állam nemzeti imája. A CNMR vezetője első felindulásában baljóslatúan megjegyezte: ha a román hatóságok nem tesznek semmit, akkor majd szervezete lépni fog. Mit mondjunk, nagyon megijedtünk. Ugyanakkor némiképp más megítélés alá esik, ha jelenleg is parlamenti képviselettel rendelkező román pártok részéről hangzanak el hasonló nyilatkozatok. A Népi Mozgalom Párt (PMP) részéről a kongresszusi határozat kapcsán hőbörgő Traian Băsescu volt államfőtől persze szintúgy kevesen számíthattak másra. Hiszen az elnöki évei alatt a magyar szavazatokért magát magyarbarátnak mutató politikus mandátuma lejártával a szélsőséges Nagy-Románia Párt eltűnése keltette űr betöltésében látta meg a román politikai térben való megmaradás kulcsát. És ehhez mindvégig hűséges maradt: igyekezett egyetlen alkalmat sem elszalasztani, amikor a jogos magyar önrendelkezési törekvéseket támadhatta.

Az „újonc” Pro Románia részéről talán kissé meglepő, de mégsem teljesen váratlan a magyarellenes hangnem, hiszen a Victor Ponta vezette párt olyan politikusokat „reciklált”, mint Mihai Tudose volt miniszterelnök, aki a felelősök fellógatását vizionálta a magyar jelképek kapcsán. Most is ő volt az, aki felemelte szavát a magyar zászlóról szóló határozat ellen – bár ő legalább következetes. Hozzá viszont csatlakozott a párt EP-képviselője, Laurențiu Rebega is, aki szintén dörgedelmes nyilatkozatban kelt ki nemzeti jelképeink ellen. Vagyis ennyit az újszerűségről és az európai irányvonalról – a Ponta-párt is magyargyalázással akar megragadni a parlamenti pártok között.

Mindez persze még jól is jöhet az RMDSZ-nek, főleg annak fényében, hogy kampányév van, és jelen állás szerint nem tűnik teljesen biztosnak, hogy a szervezet bejut-e az Európai Parlamentbe a májusi választások nyomán. Az ellenséges román megnyilvánulások ugyanis összeránthatják a magyar szavazótábort, és ha folytatódnak a nemzeti szimbólumaink, illetve az azokról szóló határozatot kongresszusán most kimondó RMDSZ elleni támadások, az mandátumokra váltható hasznot hozhat. Rövid távú kampányszempontból tehát beválni látszik a szimbolikus politizálás kategóriájába tartozó határozat az RMDSZ számára. Közép- és hosszú távon viszont kérdéses, milyen hasznot hozhat az erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösség egészének. Hiszen egy politikai szervezet határozata legfeljebb a saját tagjaira érvényes, még akkor is, ha magát kulturális és érdekvédelmi alakulatként is meghatározza, a román hatóságokat semmire sem kötelezi.

Az igazi kihívás a magyar közösség jelképeinek hivatalos, törvényben és alkotmányban történő elismertetése. Amíg ez nem történik meg, bármikor, bármely román politikus vagy hatóság szabadon packázhat velük. És velünk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat