Kiss Judit

2019. április 17., 10:13

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét. A környezetszennyező szemétrengeteg, ez a legkülönfélébb műanyaghulladékokból, építkezéshez használt anyagokból, hasznavehetetlen elektronikai cikkekből, ruhaneműkből álló gigantikus állat mintha megállás nélkül gyarapítaná milliónyi csápját: rátelepszik az erdőkre, mezőkre, folyópartokra, bemászik a vizekbe is, ott terpeszkedik a városok utcáin.

A tavaszi napsütésben az erdélyi településeken és környékükön is szinte mindenhol szerveznek nagytakarítási akciókat, ilyenkor összefognak az önkéntesek, nylonzsákokkal, kesztyűkkel felszerelkezve indulnak útnak, hogy megpróbálják megszabadítani fojtogató terheitől a természetet. Dicséretes, mert egyre gyakoribb, hogy a fiatalok is bekapcsolódnak a hulladékgyűjtési akciókba: iskolások, egyetemisták sok helyen versenyszerűen szedik a szemetet. Például a Kolozsvári Magyar Diákszövetség az interneten nagy népszerűségnek örvendő #trashtagchallenge elnevezésű, a világ számos pontján működő csapatépítő, szemétgyűjtő akcióhoz csatlakozott. A környezetvédelmi tudatosító kampányként igazán hasznos kezdeményezés láncreakciószerűen terjed. Elmondhatjuk, végre egy igazán hasznos internetes kihívás, amely az „igyunk meg minél rövidebb idő alatt minél több alkoholt”-szerű „challenge”-ek mellett üdítő kivételnek számít.

Ha azt nézzük, hogy mindazok, akik lelkesen megtisztítani igyekeznek a környezetet, valamiképpen az árral szemben úsznak – hiszen a szemét minduntalan újratermelődik, és nap mint nap rendületlenül kiszivárog a természetbe –, akár lemondóan is legyinthetnénk. Azonban olykor érdemes derűlátóbban szemlélni a körülöttünk zajló történéseket, változásokat. Az egyre inkább mindentudóvá, mindent látóvá és mindenhatóvá váló közösségi oldalaknak vitathatatlanul megvannak az előnyei, és olykor még a természet is nyertese lehet annak, hogy a „Nagy Testvér” rendületlenül figyel. A napokban a közösségi oldalon tettek közzé sokakat felháborító fotót egy szászrégeni fiatalemberről, amint épp jókora mennyiségű hulladékot zúdít a Maros vizébe. A publicitásnak köszönhetően azonosította a rendőrség a tettest, akinek 7000 lejes bírságot kellett fizetnie. Hasonlóképpen járt az az illető is, aki a Segesvár felé vezető 60-as országút mellett közel két tonnányi állattetemet hagyott a hétvégén. Mivel szerencsére nem marad minden egyes szemetelés büntetlenül, a Maros megyei Szásznádas polgármestere értesítette a hatóságokat, a környezetvédelmi őrség pedig kézre kerítette az illegálisan szemetelőt: 50 ezer lejre bírságolták és el kellett szállítania az orr­facsaró bűzt árasztó hulladékot.

A tavaszi nagytakarításokig évről évre felgyűlő hulladékmennyiség láttán úgy tűnhet, Romániában sajnos azok vannak többen, akik lelkiismeret-furdalás nélkül eldobják az évszázadokig fel nem bomló műanyagpalackot az erdőben, táplálják a környezetre rátelepedő hulladékrengeteget, mint valami fenyegető, apokaliptikus állatot, növesztik a csápjait. Biztosan akadnak, akik megriadva, de tétlenül, esetleg közömbösen szemlélik mindezt. De bízzunk abban, hogy egyre többen lesznek, akiknek nem mindegy, hogy elborítja-e a szemét a környezetünket. Bízzunk ebben és csatlakozzunk hozzájuk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Pataky István 2019. április 16., kedd

Bezzeg Szerbia

Viorica Dăncilă miniszterelnök elnézést kért az erdélyi magyaroktól Dan Tanasă cinikus, gyűlöletkeltő, magyarellenes feljelentéseiért. Klaus Johannis államfő pedig Rareș Bogdan korábbi tévés uszításaiért fodult bocsánatkéréssel a magyarokhoz.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...