Rostás Szabolcs

2017. október 10., 10:58

Száz nap homály

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Dokumentálódom, fejben és a világhálón egyaránt visszapörgetem az időt, mégsem bukkanok olyan kormányra a romániai rendszerváltás óta eltelt időszakban, amelynek megítélése rövid idő leforgása alatt akkorát zuhant volna, mint a jelenlegi kabineté.

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Az augusztusban mért 47-ről mára mindössze 25 százalékra apadt a kabinet támogatottsága a társadalom körében, a miniszterelnök bizalmi indexe is zuhanórepülésbe fogott, a tárcavezetők többségéről pedig a lakosság java része még csak nem is hallott.

A lakosság diagnózisa egyáltalán nem véletlen, ennyi ember nehezen tévedhet. Maga a miniszterelnök is annak köszönheti mandátumát, hogy a PSD büntetett előéletű vezetője megelégelte Sorin Grindeanunak az igazságszolgáltatás megreformálása terén tanúsított hezitálását, és egyszerűen kirúgatta a volt kormányfőt.

A Victoria-palota új lakójának ráadásul ugyanez a legfőbb küldetése: olyan törvénymódosításokat kicsikarni az igazságügy-minisztériumból, amelyeknek köszönhetően Liviu Dragnea megmenekül az újabb bírósági ítéletektől. Ami erkölcsi szempontból egyáltalán nem számít biztató kiindulópontnak.

Mindazonáltal Tudoséék politikai értelemben is képtelenek letenni valami maradandót az asztalra: a Victoria-palotából hiányzik a vízió, az ország fejlődéséről alkotott határozott elképzelés, a kormányzati tevékenység szétesése pedig különösen zavaró lehet egy olyan nemzet számára, amely jövőre készül ünnepelni modern államisága születésének százéves évfordulóját.

Bő három hónapos fungálása alatt a balliberális kormány gazdaságilag is kilátástalan helyzetbe sodorta az országot: a hangzatos, részben Grindeanuéktól átvett adólefaragási és béremelési ígéretek lufinak bizonyultak, és ki is pukkadtak, sőt immár egyértelművé vált, hogy a korábban kivezetett adók újbóli kivetése, valamint a fokozatos drágulások miatt a reálbérek csökkenni fognak.

Ezért figyelmeztetnek szakértők, hogy a kizárólag a felpörgött fogyasztáson nyugvó kiugró gazdasági növekedés nem tarthat sokáig, és hogy Románia jelenleg kísértetiesen hasonlít a válság útjára lépett, tizenöt évvel ezelőtti Görögországra. A Tudose-kormány alatt Románia egyértelműen a hanyatlás útjára lépett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2017. október 09., hétfő

A romániai oktatás állatorvosi csikója

Magyarán, továbbra is ott tartunk, hogy akár Ion Creangă gyermekkori emlékei esetében, egy archaikus szöveggel kínozzák a gyermekeket, és csodálkoznak azon, hogy aztán elmegy a kedvük az egésztől.

Balogh Levente 2017. október 06., péntek

Szájba verve

Jellegzetes kép 2017-ből a magát a kisebbségi jogok biztosítása szempontjából példaértékűnek hirdető Romániából.

Páva Adorján 2017. október 05., csütörtök

Erősítés Budapest és Bukarest között félúton

Végre alaperősítésben gondolkodnak a Budapest–Erdély–Bukarest-tengely közbülső részén: hosszú idő után a lehetséges együttműködésről egyeztettek hétfőn az RMDSZ, illetve az EMNP és az EMNT vezetői.

Kiss Judit 2017. október 04., szerda

Mikor nézhet tükörbe, miniszter úr?

Azt mondta hozzáértő és elhivatott tanügyminiszterünk a minap az egyetemi tanév megnyitóján, hogy ő márpedig nem tud nyugodtan tükörbe nézni addig, amíg nem teljesíti vállalt küldetését.

Molnár Judit 2017. október 04., szerda

Egy szófordulat mélyrétegei

Furcsa alak vagyok: ilyen sok idő után is még rá tudok csodálkozni az anyanyelvem rejtett kincseire.

Balogh Levente 2017. október 03., kedd

Katalán önállósodás spanyol „támogatással”

Óriási kérdés, hogy létezhet-e még olyan megoldás, olyan kompromisszum, amely nyomán a katalánok – persze önállóságuk növelése nyomán – még hajlandóak lemondani a függetlenségről. Ugyanakkor a nemzetközi közösség állásfoglalása is döntő.

Rostás Szabolcs 2017. október 02., hétfő

Kegyelmi állapot

Elvégre a kisebbségi lét nehézségei egyformán érvényesek az evangélikus-lutheránus, katolikus, református, unitárius magyar hívekre, az elkobzott vagyon apránként való visszaszerzése, iskolák újraalapítása (...) egyformán feladatot ró mindenkire.

Balogh Levente 2017. szeptember 29., péntek

Meghátrálásra kényszeríthető Kijev?

Mintha apró jelei mutatkoznának annak, hogy Ukrajna magabiztossága megbicsaklott a kisebbségek anyanyelven történő oktatását visszanyeső, brutálisan diszkriminatív oktatási törvény kapcsán.

Páva Adorján 2017. szeptember 28., csütörtök

Medvék és vadászgépek

Amikor egy állam képtelen megvédeni polgárait, sőt súlyos büntetésekkel riogatva megtiltja nekik, hogy maguk gondoskodjanak biztonságukról, finoman szólva valami nagyon nincs rendben.

Kiss Judit 2017. szeptember 27., szerda

Szépséges illúziók

Prímán fognak beszélni angolul, németül, franciául a romániai gyerekek, hiszen 98,3 százalékuk sajátít el nemzetközi nyelveket – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának a Nyelvek Európai Napja apropóján közzétett felméréséből.

Vélemény
Bálint Eszter: A romániai oktatás állatorvosi csikója

Magyarán, továbbra is ott tartunk, hogy akár Ion Creangă gyermekkori emlékei esetében, egy archaikus szöveggel ...

Balogh Levente: Szájba verve

Jellegzetes kép 2017-ből a magát a kisebbségi jogok biztosítása szempontjából példaértékűnek ...

Páva Adorján: Erősítés Budapest és Bukarest között félúton

Végre alaperősítésben gondolkodnak a Budapest–Erdély–Bukarest-tengely közbülső részén: ...

Hallgassa online rádióinkat