Rostás Szabolcs

2017. október 10., 10:58

Száz nap homály

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Dokumentálódom, fejben és a világhálón egyaránt visszapörgetem az időt, mégsem bukkanok olyan kormányra a romániai rendszerváltás óta eltelt időszakban, amelynek megítélése rövid idő leforgása alatt akkorát zuhant volna, mint a jelenlegi kabineté.

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Az augusztusban mért 47-ről mára mindössze 25 százalékra apadt a kabinet támogatottsága a társadalom körében, a miniszterelnök bizalmi indexe is zuhanórepülésbe fogott, a tárcavezetők többségéről pedig a lakosság java része még csak nem is hallott.

A lakosság diagnózisa egyáltalán nem véletlen, ennyi ember nehezen tévedhet. Maga a miniszterelnök is annak köszönheti mandátumát, hogy a PSD büntetett előéletű vezetője megelégelte Sorin Grindeanunak az igazságszolgáltatás megreformálása terén tanúsított hezitálását, és egyszerűen kirúgatta a volt kormányfőt.

A Victoria-palota új lakójának ráadásul ugyanez a legfőbb küldetése: olyan törvénymódosításokat kicsikarni az igazságügy-minisztériumból, amelyeknek köszönhetően Liviu Dragnea megmenekül az újabb bírósági ítéletektől. Ami erkölcsi szempontból egyáltalán nem számít biztató kiindulópontnak.

Mindazonáltal Tudoséék politikai értelemben is képtelenek letenni valami maradandót az asztalra: a Victoria-palotából hiányzik a vízió, az ország fejlődéséről alkotott határozott elképzelés, a kormányzati tevékenység szétesése pedig különösen zavaró lehet egy olyan nemzet számára, amely jövőre készül ünnepelni modern államisága születésének százéves évfordulóját.

Bő három hónapos fungálása alatt a balliberális kormány gazdaságilag is kilátástalan helyzetbe sodorta az országot: a hangzatos, részben Grindeanuéktól átvett adólefaragási és béremelési ígéretek lufinak bizonyultak, és ki is pukkadtak, sőt immár egyértelművé vált, hogy a korábban kivezetett adók újbóli kivetése, valamint a fokozatos drágulások miatt a reálbérek csökkenni fognak.

Ezért figyelmeztetnek szakértők, hogy a kizárólag a felpörgött fogyasztáson nyugvó kiugró gazdasági növekedés nem tarthat sokáig, és hogy Románia jelenleg kísértetiesen hasonlít a válság útjára lépett, tizenöt évvel ezelőtti Görögországra. A Tudose-kormány alatt Románia egyértelműen a hanyatlás útjára lépett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Vélemény
Pataky István: Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, ...

Makkay József: A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni ...

Kiss Judit: Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén ...