HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. január 30., 23:05

Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány tagjainak nyilatkozatai nyomán sejlenek föl.

Ha csak a frissen kijelölt oktatási tárcavezető felszólalásait vesszük, józan ésszel sejthető, az eddigieknél jobbat semmiképp nem ígér a tanügy közeljövője. Az csak a jéghegy csúcsa, hogy az új miniszter nyelvtani hibáktól hemzsegő, bukovinai dialektusos verzióban beszéli anyanyelvét, de azért itt is érdemes elidőzni egy pillanatra.

Ugyan miként is várható el majd a diákoktól, hogy helyesen beszéljenek, írjanak románul, ha az oktatási rendszer piramisának csúcsán olyan vezető ücsörög, aki maga nem tartja fontosnak a nyelvhelyességet, és hivatalos közbeszédben lazán tolja előtérbe a regionalizmusokat? Vajon ezek után újabb érvet lehet majd felsorakoztatni amellett, miért is fontos, hogy nemcsak a román anyanyelvű, de a kisebbségi diákok is tájszólásokkal teletűzdelt szövegeken rágják át magukat az iskolában ahelyett, hogy helyesen megtanulnának románul?

A mélyebben gyökerező gondok azonban ott kezdődnek, hogy Valentin Popa – aki egyébként a suceavai egyetem rektora – még talán nem túl fényesen teljesítő elődjénél, Liviu Popnál is impertinensebben, felületesebben, ostobábban viszonyul az amúgy ezernyi sebből vérző tanügyhöz. Tragikomikus, hogy parlamenti szakbizottsági meghallgatását követően képes volt annyira szembetűnően ferdíteni, hogy az oktatás rákfenéit csak felületesen ismerők is felkapják a fejüket.

Ugyanis azt a magabiztos kijelentést tette, hogy a romániai oktatási rendszer egészében véve nagyon jó, sőt bizonyos szakterületeken kitűnő, és kár beárnyékolnunk ezeket az értékeket azzal, hogy kiemeljük az olyan „kevésbé fontos” dolgokat, mint plagizálás, amiről fölösleges is annyit beszélni. Sőt rátett egy lapáttal, amikor a plagizálás gyakorlatát védelmezendő hozzáfűzte: a jelenlegi törvények nem írják elő, hogy hova kellene idézőjelet tenni egy átvett szövegben. Vajon arra lehet ebből következtetni, hogy az eddiginél is zöldebb jelzést kapna az oktatás területén az igénytelenség, szakmaiatlanság, plagizálás?

Sokszor sokan leírták már, hogy Románia a korlátlan lehetőségek hazája, így simán benne van a pakliban, hogy nemhogy javulna a helyzet, de a korábbiaknál is aggasztóbbnak tűnik az oktatás jövője. De mivel nálunk felé általában fél évnél hosszabb ideig nem nagyon húzza-rángatja egy-egy kormány az ország szekerét, akad még soványka vigaszunk. Például reménykedjünk abban, hogy a plagizáláspárti szaktárcavezetőnek sem lesz túl sok ideje tovább zülleszteni az oktatást, vagy abban, hogy hátha felbukkan majd legalább egy szem hozzáértő tanügyminiszter valamikor a láthatáron. Még azelőtt, mielőtt minden egyes értelmes fiatal kivándorol Romániából.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. január 29., hétfő

Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy azt követően, hogy Kelemen Hunor úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció harmadik kormányának programja olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között, végül mégis azzal állt ki: az RMDSZ támogatni fogja a kormányt.

Rostás Szabolcs 2018. január 28., vasárnap

Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó beszólásnak szánta Kelemen Hunor a leendő bukaresti kormány programjáról tett gúnyos kijelentését.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 26., péntek

Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnök alig több mint fél éven belül a párt második renitenskedő miniszterelnökét is megbuktatta.

Páva Adorján 2018. január 24., szerda

Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat a véleményeket-félelmeket, melyek szerint a hárompárti közös autonómianyilatkozat csupán egy újabb hangzatos, ám érdemi tartalom után üvöltő megnyilatkozás.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. január 23., kedd

MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető #MeToo-kampány kirobbanása óta eltelt közel négy hónap alatt az erdélyi magyar társadalmat nemigen „mozgatta meg” a szexuális zaklatások ellen fellépő mozgalom.

Bálint Eszter 2018. január 21., vasárnap

Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt.

HIRDETÉS
2018. január 21., vasárnap

A nyelv a legfontosabb

A szilveszteri marosvásárhelyi – csapnivaló fordítással született – nyelvi idiótaságnak meglehetősen nagy volt a sajtóvisszhangja.

Balogh Levente 2018. január 19., péntek

De mi lesz az akasztással?

A romániai valóságot nem, vagy csak hiányosan ismerő szemlélő számára akár még példaértékűnek is tűnhet, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnöknek csupán néhány nappal azt követően már le is kellett mondania, hogy egy televíziós műsorban úgy nyilatkozott az autonómia kapcsán: ugyanaz az álláspontja, mint amikor korábban szé

Kiss Judit 2018. január 17., szerda

Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, hiszen így van ez évek-évtizedek óta.

Rostás Szabolcs 2018. január 16., kedd

Dâmboviţa-parti víziótlanság

Vajon hány politikai öngyilkossági kísérletet képes túlélni egy politikai alakulat? Meddig teheti kockára büntetlenül a saját hitelét a választói előtt egy olyan párt, amely nem is olyan rég, tizenhárom hónappal ezelőtt simán megnyerte a parlamenti választásokat?

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy azt követően, hogy Kelemen Hunor úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció ...

Rostás Szabolcs: Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó ...

Balogh Levente: Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS