Kiss Judit

2018. január 30., 23:05

Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány tagjainak nyilatkozatai nyomán sejlenek föl.

Ha csak a frissen kijelölt oktatási tárcavezető felszólalásait vesszük, józan ésszel sejthető, az eddigieknél jobbat semmiképp nem ígér a tanügy közeljövője. Az csak a jéghegy csúcsa, hogy az új miniszter nyelvtani hibáktól hemzsegő, bukovinai dialektusos verzióban beszéli anyanyelvét, de azért itt is érdemes elidőzni egy pillanatra.

Ugyan miként is várható el majd a diákoktól, hogy helyesen beszéljenek, írjanak románul, ha az oktatási rendszer piramisának csúcsán olyan vezető ücsörög, aki maga nem tartja fontosnak a nyelvhelyességet, és hivatalos közbeszédben lazán tolja előtérbe a regionalizmusokat? Vajon ezek után újabb érvet lehet majd felsorakoztatni amellett, miért is fontos, hogy nemcsak a román anyanyelvű, de a kisebbségi diákok is tájszólásokkal teletűzdelt szövegeken rágják át magukat az iskolában ahelyett, hogy helyesen megtanulnának románul?

A mélyebben gyökerező gondok azonban ott kezdődnek, hogy Valentin Popa – aki egyébként a suceavai egyetem rektora – még talán nem túl fényesen teljesítő elődjénél, Liviu Popnál is impertinensebben, felületesebben, ostobábban viszonyul az amúgy ezernyi sebből vérző tanügyhöz. Tragikomikus, hogy parlamenti szakbizottsági meghallgatását követően képes volt annyira szembetűnően ferdíteni, hogy az oktatás rákfenéit csak felületesen ismerők is felkapják a fejüket.

Ugyanis azt a magabiztos kijelentést tette, hogy a romániai oktatási rendszer egészében véve nagyon jó, sőt bizonyos szakterületeken kitűnő, és kár beárnyékolnunk ezeket az értékeket azzal, hogy kiemeljük az olyan „kevésbé fontos” dolgokat, mint plagizálás, amiről fölösleges is annyit beszélni. Sőt rátett egy lapáttal, amikor a plagizálás gyakorlatát védelmezendő hozzáfűzte: a jelenlegi törvények nem írják elő, hogy hova kellene idézőjelet tenni egy átvett szövegben. Vajon arra lehet ebből következtetni, hogy az eddiginél is zöldebb jelzést kapna az oktatás területén az igénytelenség, szakmaiatlanság, plagizálás?

Sokszor sokan leírták már, hogy Románia a korlátlan lehetőségek hazája, így simán benne van a pakliban, hogy nemhogy javulna a helyzet, de a korábbiaknál is aggasztóbbnak tűnik az oktatás jövője. De mivel nálunk felé általában fél évnél hosszabb ideig nem nagyon húzza-rángatja egy-egy kormány az ország szekerét, akad még soványka vigaszunk. Például reménykedjünk abban, hogy a plagizáláspárti szaktárcavezetőnek sem lesz túl sok ideje tovább zülleszteni az oktatást, vagy abban, hogy hátha felbukkan majd legalább egy szem hozzáértő tanügyminiszter valamikor a láthatáron. Még azelőtt, mielőtt minden egyes értelmes fiatal kivándorol Romániából.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. március 18., hétfő

Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én 15 órakor 15 perces munkabeszüntetés) tartotta szem előtt az a suceavai vállalkozó, aki meghirdette a „Románia autópályákat akar” akciót, és fogalma sem volt az időpont szimbólumértékéről.

Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Vélemény
Bálint Eszter: Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én ...

Balogh Levente: Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét ...

Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat