HIRDETÉS

Bálint Eszter

2018. szeptember 25., 09:21

Sok hűhó semmiért?

Sok hűhó semmiért – mondhatjuk a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának pénteki ülése nyomán, hiszen minden maradt a régiben.

Talán annyi változott, hogy Liviu Dragnea pártelnök megerősödve került ki a történetből, ha lehet egyáltalán fokozni személyének szerepét a nagyobbik kormánypártban és úgy általában abban, hogy milyen döntéseket hoz a kabinet. Amiben – mint tudjuk – nemigen történik semmi az ő ötlete vagy jóváhagyása nélkül.

Sok hűhó semmiért – hiszen az elmúlt időszakban a híradások román belpolitikai vonatkozásban szinte nem is szóltak egyébről, mint a PSD-t belülről marcangoló konfliktusról, és egy adott ponton még úgy is nézett ki, hogy felülkerekedhet a belső ellenzék.

Nos, mint láthatjuk, nem így történt. Így már csak az a kérdés, hogyan tovább, hogyan kezdi a hetet a nagyobbik kormánypárt a parlamentben és a kormányban, elkezdenek-e végre azzal foglalkozni, ami az embereket érinti ahelyett, hogy az egymásnak üzengetéssel lennének elfoglalva. Ha hinni lehet a nyilatkozatoknak, akkor végre kibeszélték a sérelmeiket, így nem kellene hiú ábrándnak lennie, hogy végre a munka kerül a prioritáslista élére.

Hogy végre konkrét cselekvési tervet látunk az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésére, a romokban heverő ágazat megmentésére, végre láthatjuk a jövő évi költségvetés sarokszámait és célkitűzéseit, az infrastrukturális beruházásokat, a régóta ígért nyugdíjtörvényt, vagy a Románia rendelkezésére álló európai uniós források lehívásának felgyorsítását. (A sort persze a végtelenségig folytathatnánk, ezen a ponton mindenki gondolhat a számára legégetőbb probléma orvoslását célzó törvénytervezetekre, cselekvési tervekre.)

Ám mégis inkább hiú ábrándként tekintünk ezekre a rég várt intézkedésekre, mert már most látjuk, az elkövetkező időszak prioritása a szociálliberális kormány számára a család alkotmányos meghatározásának a módosításáról október 6–7-én tartandó  népszavazás lesz, utána pedig jön az előre bejelentett kormányátalakítás.

A 2019-es állami költségvetés tervezete pedig tovább késik, nehogy véletlenül egyszer időben lehessen tervezni a következő évet, legyen szó a vállalkozásokról vagy éppen a polgárokról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. szeptember 22., szombat

Terepjáróra cserélt vállalkozói becsület

A romániai munkaerőhiányról jobbára csak becsült adataink vannak. Nemrég a pénzügyminiszter mondta, hogy a hazai munkaerőpiacról legalább egymillió ember hiányzik, de lehet, hogy akár több is. A lényeg az, hogy kevés olyan cég van az országban, ahol ez ne okozna gondot.

Balogh Levente 2018. szeptember 21., péntek

Döntő csata előtt

A jelek szerint egyre közelebb áll a döntő csatához a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) az alakulaton belül dúló belharcok után: a Liviu Dragnea pártelnökkel szemben álló erők legfőbb képviselői kiálltak a nyilvánosság elé, és kertelés nélkül a jelenlegi pártvezér lemondását követelik.&a

HIRDETÉS
Pataky István 2018. szeptember 20., csütörtök

„Magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát

Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja az RMDSZ a család alkotmányos megfogalmazásáról szóló októberi népszavazást.

Balogh Levente 2018. szeptember 18., kedd

Régi és mai sérelmek

Nemzeti, vallási vagy politikai hovatartozástól függetlenül csak együtt, egymáshoz toleránsan és kölcsönös tisztelettel viszonyulva tudunk túllépni a nehézségeken – mondta Végh Sándor, Szilágy megye magyar alprefektusa.

HIRDETÉS
Ábrám Zoltán 2018. szeptember 16., vasárnap

Hitetlen hiteltelenek – röntgenfelvétel Brüsszelről

Úgy tűnik, szeptember tizenegyedike nemcsak az amerikai szabadság ellen elkövetett merénylet gyásznapja, hanem egyúttal felelőtlen és súlyos csapás az európai uniós demokrácia hitelességére nézve. 

Balogh Levente 2018. szeptember 15., szombat

Az abnormalitás normalitása

Sok hűhó semmiért – mondhatnánk annak nyomán, hogy úgy tűnik: kéthétnyi huzavona után megoldódhat a román nyelv alsó tagozatos diákoknak történő oktatása körüli káosz.

HIRDETÉS
2018. szeptember 14., péntek

Nem mindegy, hogy putem vagy putem – Korszerű román nyelven kommunikálni kell megtanítani a magyar gyerekeket

Vezethet-e a forgalomban kiskocsit az a sofőr, akinek C vagy D kategóriájú hajtásija van? A törvények, a rendőrség szerint nem. Csak próbálja meg, ha van mersze. És ezen a belügyminiszter sem változtathat csak úgy, hipp-hopp módra, meggondolatlanul.

2018. szeptember 12., szerda

A fától az erdőt – Borboly Csaba a románnyelv-oktatásról

Többen értetlenkednek a magyarság köréből is a román nyelv oktatása kapcsán. Van, aki vegyes vidéken vagy szórványban nem érti, mi a gond, hisz az ő gyermekei „jól tanulják a románt”,hiányzik a tömbben élők iránti empátia.

Makkay József 2018. szeptember 11., kedd

Mi lehet a tanügyminiszter hátsó szándéka?

A miniszter fejébe nem látunk bele, de könnyen megtörténhet, hogy tovább nyirbálják a tanítók munkakörét, és azt is kiderítik, hogy milyen más tantárgyakat nem taníthatunk.

-- Külsős szerző -- 2018. szeptember 11., kedd

Erdélyi olvasat: mit is mond a Sargentini-jelentés?

Élénk érdeklődés, mondhatni globális érdeklődés kíséri a Sargentini-jelentés néven elhíresült, Judith Sargentini EP-képviselő által készített dokumentum vitáját. A jelentésről kedden rendeznek plenáris vitát az Európai Parlamentben. 

 

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Terepjáróra cserélt vállalkozói becsület

A romániai munkaerőhiányról jobbára csak becsült adataink vannak. Nemrég a pénzügyminiszter mondta, ...

Balogh Levente: Döntő csata előtt

A jelek szerint egyre közelebb áll a döntő csatához a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt ...

Pataky István: „Magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát

Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja az RMDSZ a család alkotmányos megfogalmazásáról szóló októberi ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS