Bálint Eszter

2018. szeptember 25., 09:21

Sok hűhó semmiért?

Sok hűhó semmiért – mondhatjuk a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának pénteki ülése nyomán, hiszen minden maradt a régiben.

Talán annyi változott, hogy Liviu Dragnea pártelnök megerősödve került ki a történetből, ha lehet egyáltalán fokozni személyének szerepét a nagyobbik kormánypártban és úgy általában abban, hogy milyen döntéseket hoz a kabinet. Amiben – mint tudjuk – nemigen történik semmi az ő ötlete vagy jóváhagyása nélkül.

Sok hűhó semmiért – hiszen az elmúlt időszakban a híradások román belpolitikai vonatkozásban szinte nem is szóltak egyébről, mint a PSD-t belülről marcangoló konfliktusról, és egy adott ponton még úgy is nézett ki, hogy felülkerekedhet a belső ellenzék.

Nos, mint láthatjuk, nem így történt. Így már csak az a kérdés, hogyan tovább, hogyan kezdi a hetet a nagyobbik kormánypárt a parlamentben és a kormányban, elkezdenek-e végre azzal foglalkozni, ami az embereket érinti ahelyett, hogy az egymásnak üzengetéssel lennének elfoglalva. Ha hinni lehet a nyilatkozatoknak, akkor végre kibeszélték a sérelmeiket, így nem kellene hiú ábrándnak lennie, hogy végre a munka kerül a prioritáslista élére.

Hogy végre konkrét cselekvési tervet látunk az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésére, a romokban heverő ágazat megmentésére, végre láthatjuk a jövő évi költségvetés sarokszámait és célkitűzéseit, az infrastrukturális beruházásokat, a régóta ígért nyugdíjtörvényt, vagy a Románia rendelkezésére álló európai uniós források lehívásának felgyorsítását. (A sort persze a végtelenségig folytathatnánk, ezen a ponton mindenki gondolhat a számára legégetőbb probléma orvoslását célzó törvénytervezetekre, cselekvési tervekre.)

Ám mégis inkább hiú ábrándként tekintünk ezekre a rég várt intézkedésekre, mert már most látjuk, az elkövetkező időszak prioritása a szociálliberális kormány számára a család alkotmányos meghatározásának a módosításáról október 6–7-én tartandó  népszavazás lesz, utána pedig jön az előre bejelentett kormányátalakítás.

A 2019-es állami költségvetés tervezete pedig tovább késik, nehogy véletlenül egyszer időben lehessen tervezni a következő évet, legyen szó a vállalkozásokról vagy éppen a polgárokról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat