Bálint Eszter

2018. szeptember 25., 09:21

Sok hűhó semmiért?

Sok hűhó semmiért – mondhatjuk a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának pénteki ülése nyomán, hiszen minden maradt a régiben.

Talán annyi változott, hogy Liviu Dragnea pártelnök megerősödve került ki a történetből, ha lehet egyáltalán fokozni személyének szerepét a nagyobbik kormánypártban és úgy általában abban, hogy milyen döntéseket hoz a kabinet. Amiben – mint tudjuk – nemigen történik semmi az ő ötlete vagy jóváhagyása nélkül.

Sok hűhó semmiért – hiszen az elmúlt időszakban a híradások román belpolitikai vonatkozásban szinte nem is szóltak egyébről, mint a PSD-t belülről marcangoló konfliktusról, és egy adott ponton még úgy is nézett ki, hogy felülkerekedhet a belső ellenzék.

Nos, mint láthatjuk, nem így történt. Így már csak az a kérdés, hogyan tovább, hogyan kezdi a hetet a nagyobbik kormánypárt a parlamentben és a kormányban, elkezdenek-e végre azzal foglalkozni, ami az embereket érinti ahelyett, hogy az egymásnak üzengetéssel lennének elfoglalva. Ha hinni lehet a nyilatkozatoknak, akkor végre kibeszélték a sérelmeiket, így nem kellene hiú ábrándnak lennie, hogy végre a munka kerül a prioritáslista élére.

Hogy végre konkrét cselekvési tervet látunk az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésére, a romokban heverő ágazat megmentésére, végre láthatjuk a jövő évi költségvetés sarokszámait és célkitűzéseit, az infrastrukturális beruházásokat, a régóta ígért nyugdíjtörvényt, vagy a Románia rendelkezésére álló európai uniós források lehívásának felgyorsítását. (A sort persze a végtelenségig folytathatnánk, ezen a ponton mindenki gondolhat a számára legégetőbb probléma orvoslását célzó törvénytervezetekre, cselekvési tervekre.)

Ám mégis inkább hiú ábrándként tekintünk ezekre a rég várt intézkedésekre, mert már most látjuk, az elkövetkező időszak prioritása a szociálliberális kormány számára a család alkotmányos meghatározásának a módosításáról október 6–7-én tartandó  népszavazás lesz, utána pedig jön az előre bejelentett kormányátalakítás.

A 2019-es állami költségvetés tervezete pedig tovább késik, nehogy véletlenül egyszer időben lehessen tervezni a következő évet, legyen szó a vállalkozásokról vagy éppen a polgárokról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Vélemény
Makkay József: A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni ...

Kiss Judit: Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén ...

Pataky István: Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási ...