Rostás Szabolcs

2018. június 10., 23:28

Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, és aki történetesen éppen az elmúlt hétvégén szerezte meg pályafutása első Grand Slam-trófeáját.

Ha nincs Simona Halep és az ő kiváló teljesítménye, Romániáról kizárólag negatív hangvételű, a honi politikai állapotokat elmarasztaló, vagy éppenséggel azok miatt szörnyülködő cikkek látnak napvilágot az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban. Amely egyszerűen nem tud napirendre térni afölött, hogy a magát demokratikus berendezkedésű országnak tartó Romániában a kormányon lévő pártok utcai tüntetést rendeznek saját maguk támogatására, továbbá egy, jóformán csak általuk észlelt hatalmi erőtér, a „párhuzamos állam” ellen.

Teljesen érthető az általános megrökönyödés, hiszen ilyesmire legutóbb huszonkilenc évvel ezelőtt volt példa tájainkon, amikor is az állampárt főtitkára, a kommunista diktátor tömeggyűlést hívott össze saját támogatása, no és persze az ország szétdarabolására törekvő „külföldi ügynökségek” ostorozása érdekében.

A Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu által szombaton megrendezett utcai színjáték tipikus román politikai abszurd. Két, az igazságszolgáltatás célkeresztjébe került vezető politikus – akik közül az egyiket egyszer már jogerősen elítélték, és hamarosan ítéletet hirdetnek egy újabb büntetőperében is – arra használja fel pártja híveinek tízezreit, hogy megfélemlítse, befolyásolja az ügyészeket és bírákat.

Miközben a vidékről felbuszoztatott emberek jelentős része azt sem tudja, miért, mi ellen demonstrál, a koalíció vezetői okkult erőket láttatva támadnak mindent, ami szerintük akadályát jelenti az általuk meghirdetett ágazati „reformok” megvalósításának. Figyelem: arról a koalícióról beszélünk, amely kényelmes parlamenti többséget szerzett a 2016 végén rendezett választáson, azután viszont egy év leforgása alatt kétszer is megbuktatta a saját kormányát.

Miközben Dragnea és Tăriceanu szerint az általuk vizionált „párhuzamos állam” a demokrácia és a jogállamiság létére tör, egyre nyilvánvalóbb, hogy a két politikai vezető veszélyezteti a romániai jogállamiságot. Hiszen a hülye is látja például, hogy elsősorban nem – vagy nemcsak – Laura Kövesi DNA-főügyész személye ellen, a leváltása érdekében indítottak támadást, hanem magának a korrupcióellenes ügyészségnek a gyengítése, a korrupcióellenes küzdelem megakasztása a céljuk és jól felfogott érdekük.

És az igazi dráma csak ezután veszi kezdetét, ha Klaus Johannis államfő az alkotmánybíróság döntésével szembemenve mondjuk nem hajlandó meneszteni Kövesit, a balliberálisok pedig Dragnea esetleges újabb elmarasztaló ítélete mögött is a „párhuzamos államot”, nem pedig a független igazságszolgáltatást láttatják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat