HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. június 10., 23:28

Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, és aki történetesen éppen az elmúlt hétvégén szerezte meg pályafutása első Grand Slam-trófeáját.

Ha nincs Simona Halep és az ő kiváló teljesítménye, Romániáról kizárólag negatív hangvételű, a honi politikai állapotokat elmarasztaló, vagy éppenséggel azok miatt szörnyülködő cikkek látnak napvilágot az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban. Amely egyszerűen nem tud napirendre térni afölött, hogy a magát demokratikus berendezkedésű országnak tartó Romániában a kormányon lévő pártok utcai tüntetést rendeznek saját maguk támogatására, továbbá egy, jóformán csak általuk észlelt hatalmi erőtér, a „párhuzamos állam” ellen.

Teljesen érthető az általános megrökönyödés, hiszen ilyesmire legutóbb huszonkilenc évvel ezelőtt volt példa tájainkon, amikor is az állampárt főtitkára, a kommunista diktátor tömeggyűlést hívott össze saját támogatása, no és persze az ország szétdarabolására törekvő „külföldi ügynökségek” ostorozása érdekében.

A Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu által szombaton megrendezett utcai színjáték tipikus román politikai abszurd. Két, az igazságszolgáltatás célkeresztjébe került vezető politikus – akik közül az egyiket egyszer már jogerősen elítélték, és hamarosan ítéletet hirdetnek egy újabb büntetőperében is – arra használja fel pártja híveinek tízezreit, hogy megfélemlítse, befolyásolja az ügyészeket és bírákat.

Miközben a vidékről felbuszoztatott emberek jelentős része azt sem tudja, miért, mi ellen demonstrál, a koalíció vezetői okkult erőket láttatva támadnak mindent, ami szerintük akadályát jelenti az általuk meghirdetett ágazati „reformok” megvalósításának. Figyelem: arról a koalícióról beszélünk, amely kényelmes parlamenti többséget szerzett a 2016 végén rendezett választáson, azután viszont egy év leforgása alatt kétszer is megbuktatta a saját kormányát.

Miközben Dragnea és Tăriceanu szerint az általuk vizionált „párhuzamos állam” a demokrácia és a jogállamiság létére tör, egyre nyilvánvalóbb, hogy a két politikai vezető veszélyezteti a romániai jogállamiságot. Hiszen a hülye is látja például, hogy elsősorban nem – vagy nemcsak – Laura Kövesi DNA-főügyész személye ellen, a leváltása érdekében indítottak támadást, hanem magának a korrupcióellenes ügyészségnek a gyengítése, a korrupcióellenes küzdelem megakasztása a céljuk és jól felfogott érdekük.

És az igazi dráma csak ezután veszi kezdetét, ha Klaus Johannis államfő az alkotmánybíróság döntésével szembemenve mondjuk nem hajlandó meneszteni Kövesit, a balliberálisok pedig Dragnea esetleges újabb elmarasztaló ítélete mögött is a „párhuzamos államot”, nem pedig a független igazságszolgáltatást láttatják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. június 09., szombat

Alkotmány, bíráskodás, politika

Kis túlzással azt mondhatnánk: Románia a tizenkilencmillió alkotmányjogász országává vált.

Rostás Szabolcs 2018. június 08., péntek

Trianon és valóság

Nem árt, ha már az elején tisztázzuk: a revízió, a határmódosítás témája nem tekinthető tabunak.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. június 06., szerda

Ördögi kör(forgás)

Bármennyire is elcsépeltnek, agyonhangsúlyozottnak tűnik, hogy milyen fontos a környezetvédelem, nem lehet eléggé hatékonyan felhívni rá a figyelmet.

Páva Adorján 2018. június 04., hétfő

A testet öltő feljelentő

Úgy látszik, Dan Tanasă is ember: bármennyire is képzett, sikeres magyarjelkép-vadász, ő is tud hibázni. Ugyanis a hivatásos feljelentő múlt héten olyan szívességet tett fogadott ellenségeinek, amelyet igazából csak megköszönni lehet neki.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. június 04., hétfő

A szomszéd fűje zöldebb, sztrádái mentén pláne

Talán még soha nem kísért magyarországi terveket akkora román médiafigyelem, mint amekkorát az a hír kapott, miszerint az Európai Unió kohéziós alapjából 265 millió eurót fordíthat Magyarország a Budapesttől a román határig tartó M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére.

Páva Adorján 2018. május 31., csütörtök

Idegek autonómiaharca

Autonómiaügyben régóta idejétmúlt az a megállapítás, miszerint nem szabad fejjel a falnak rohanni. A fővesztés terhe ugyanis nem azok vállát nyomja, akik ma még hisznek az önrendelkezés megvalósításában, és tenni próbálnak érte.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. május 30., szerda

Szöcskék, madarak, pánikrohamok

Időről időre szárnyra kelnek pánikot keltő, szerte a nagyvilágból vagy éppen tájainkról induló hírsorozatok, amik arra engedhetnek következtetni, hogy olykor „támadásba lendül” a természet az ember ellen.

Balogh Levente 2018. május 28., hétfő

Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője is úgy döntött, hogy hátat fordít a pártnak, és átlép a PSD-t korábban irányító volt miniszterelnök, Victor Ponta Pro Románia nevű pártjába.

Rostás Szabolcs 2018. május 27., vasárnap

Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában nemigen mutatnak érdeklődést az Európai Unióban hatályos szabályok és rendeletek iránt.

Páva Adorján 2018. május 27., vasárnap

Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, legalább egyharmaduk élt a lefizetés, a csúszó- vagy hálapénzadás lehetőségével a megkérdezésük előtt eltelt egy évben.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Alkotmány, bíráskodás, politika

Kis túlzással azt mondhatnánk: Románia a tizenkilencmillió alkotmányjogász országává ...

Rostás Szabolcs: Trianon és valóság

Nem árt, ha már az elején tisztázzuk: a revízió, a határmódosítás témája ...

Kiss Judit: Ördögi kör(forgás)

Bármennyire is elcsépeltnek, agyonhangsúlyozottnak tűnik, hogy milyen fontos a környezetvédelem, nem lehet eléggé ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS