Kiss Judit

2019. április 03., 09:46

Robotoló fantomgyerekek

Miközben a romániai iskolarendszer úgymond az „életre készíti fel” a gyerekeket – ami túlnyomórészt azt jelenti, hogy nyakló nélkül tömi a fejükbe a rengeteg, felnőttkorukban szinte sose használandó információt, sok-sok olyasmit, amit nem tartanak meg emlékezetükben –, szép csendesen elveszi tőlük a gyerekhez illő, méltó, régebben természetesnek számító életforma lehetőségét. A szabad játékét, ami nagymértékben hozzájárul a testi-lelki spontán fejlődéshez, és ami bizony egyre inkább kiszorulni látszik a gyerekek mindennapjaiból.

 Vegyük egy általános iskolás hétköznapját: reggel 8-ra jár (de arra is akad példa, hogy 7-re), aztán 3-ig a padban görnyed (tisztelet a heti mindössze két-háromszori testnevelésóra üdítő kivételének), majd miután hazaballag, minimum 2-3 órányi házi feladatozás várja. És még nem is szóltunk arról, hogy sok esetben plusztevékenységekre jár, a kisérettségi évében bizony magánórákra is, mert másképp nem képes venni az akadályokat.

Rengeteget emlegetik manapság a legendás finn iskolapéldát. Az észak-európai országban gyerekre szabottan pallérozzák nemcsak a diákok szellemét, de edzik fizikumát, megtanítják kétkezi munkát végezni, életben tartják, sőt fejlesztik a kreativitásukat úgy, hogy közben létük, létezésük igazi eleme, a játék sem szorul háttérbe. A mi tájainkról tekintve azonban mindez egy távoli bolygó elérhetetlen világának tűnik, hiszen rögvalóságunk arról szól, hogy óriási terhet ró a gyerekekre a túlzsúfolt iskolai tanterv. Általában. Hát még azokra, akik úgynevezett „vokacionális” oktatásban részesülnek, magyarán sport- vagy művészeti iskolába járnak.

Nem csoda, hogy a minap ezeknek a diákoknak a szülei Erdély nyolc városában kezdtek aláírásgyűjtésbe tiltakozásként, hogy a gyerekek heti 40 órás tanterv szerint tanulnak, ami persze fölöttébb megterheli őket. Eszerint ha úgy vesszük, többet dolgoznak, mint a felnőttek, hisz az iskolában töltött 7–8 óra után otthon is tanulniuk kell, a kötelező „túlórák” pedig rengeteg otthoni felkészülést, gyakorlást, edzést, versenyt jelentenek. A Magyar Szülők Szövetsége (MSZSZ) szót emelt, „gyermekkínzásnak” nevezte a helyzetet, kilátásba helyezve, hogyha nem sikerül változtatni a helyzeten, a szülők kiveszik gyermekeiket a művészeti és sportiskolákból, felszámolásra ítélve az osztályokat.

Vajon fejetlenség uralta tanügyi rendszerünk, amin szinte nap mint nap újabb változtatásokat, módosításokat szándékszanak végrehajtani a döntéshozók, mikor helyezi végre valódi cselekvések középpontjába a valódi gyermeket? Mert egyelőre úgy tűnik, a valóban „gyerekbarát” oktatás fényévekre van tőlünk. Egyre inkább az az érzésünk, hogy mindössze homályosan átgondolt, sebtében meglebegtetett tervekkel, a valóságtól elrugaszkodott fantomcselekvésekkel van dolgunk, amelyek nem hús-vér, a szabad játékra vágyó iskolásokról, hanem napi 12 órát is gond nélkül robotoló fantomgyerekekről szólnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. április 05., péntek

Timmermans szereptévesztése

A világért sem szeretnénk, ha úgy tűnne: egyetértünk azzal, ahogy a névleg Viorica Dăncilă – valójában Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök – vezette kabinet kormányoz a gazdaság, az oktatás, a szociális szféra és persze az igazságszolgáltatás terén.

Pataky István 2019. április 02., kedd

Johannis játszik

Fikusznak hívják a háta mögött Klaus Johannist. Keveset beszél, ellenben sokat hallgat. Az utóbbi napokban kétszer is kivonult a jól előkészített mikrofonállvány és az elnöki hivatal kamerája elé, de – ahogyan mindig – az előadás unalmasra sikerült. 

Bálint Eszter 2019. április 01., hétfő

Nagy kapzsiságnak visszakozás a vége

Visszavett kicsit a kapzsiságból a kormány – mondhatjuk azt követően, hogy a szociálliberális kabinet módosította pénteki ülésén a hírhedt, 2018/114-es, többnyire adóügyi intézkedéseket tartalmazó sürgősségi kormányrendeletet.

Balogh Levente 2019. március 29., péntek

Nagykövetségbotrány újratöltve

Most hirtelen nem tudnám megmondani, volt-e már példa arra, hogy egy kormány egy éven belül szinte lépésről lépésre, szóról szóra ugyanazt az orbitális hibát kövesse el, a legcsekélyebb jele nélkül annak, hogy az első fiaskóból tanult volna.

Makkay József 2019. március 28., csütörtök

Kormányzati szerencsejáték

Úgy tűnik, az igazságügyi jogszabályok önkényes módosításainak belföldi és európai botránya eltörpül a nagyobb gond mellett, amelyet a román kormány hűbelebalázs módjára elindított „gazdasági reformja” okoz.

Balogh Levente 2019. március 26., kedd

Tisztújításból konfliktusba

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a hétvégi tisztújító küldöttgyűlés előtt sem volt könnyű helyzetben, és nincs ez másként az új elnök megválasztása után sem. Most komoly az esély arra, hogy a saját „kezűleg” hozza még nehezebb helyzetbe magát.

Pataky István 2019. március 25., hétfő

A románokon múlhat az RMDSZ sikere

Kampányüzembe kapcsolt a román politikum, pedig két hónap van még az európai parlamenti választásokig. A pártok vezetői úgy járják az országot, mintha országos megmérettetés következne.

Balogh Levente 2019. március 22., péntek

Johannis kampányízű pótcselekvése

Ki az, aki nem igennel válaszolna, ha egy népszavazáson azt a kérdést tennék fel: Szeretné-e, ha jövő hónaptól mindent ingyen kaphatna meg, amit csak akar? 

-- Külsős szerző -- 2019. március 21., csütörtök

Muszlim kancellár Németországban? – Az Európai Néppárt jövőjéről

„Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül” – ez a kompromisszumos megoldás született az európai ernyőszervezet szerdai brüsszeli tanácskozásán.

Páva Adorján 2019. március 21., csütörtök

Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március 15-én mindaddig, amíg nem igaz, amit mond.

Vélemény
Pataky István: Johannis játszik

Fikusznak hívják a háta mögött Klaus Johannist. Keveset beszél, ellenben sokat hallgat. Az utóbbi napokban ...

Bálint Eszter: Nagy kapzsiságnak visszakozás a vége

Visszavett kicsit a kapzsiságból a kormány – mondhatjuk azt követően, hogy a szociálliberális kabinet ...

Balogh Levente: Nagykövetségbotrány újratöltve

Most hirtelen nem tudnám megmondani, volt-e már példa arra, hogy egy kormány egy éven belül szinte lépésről ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat