Rostás Szabolcs

2018. január 28., 22:34

Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó beszólásnak szánta Kelemen Hunor a leendő bukaresti kormány programjáról tett gúnyos kijelentését.

Az teljesen átjön a nyilatkozatból, hogy az RMDSZ elnöke, valamint a dokumentumot átböngésző ügyvezető elnök úgy véli, a szöveget kapatos állapotban állították össze egyesek, illetve hogy szerintük a mezőgazdasági minisztérium olyan hely, amely nemigen alkalmas kormányprogramok kidolgozására. 

Mármost tételezzük fel, a szövetség vezetőinek fricskája előkészítette a terepet annak érdekében, hogy az alakulat felülvizsgálja a kormányzó PSD-vel a 2016-os választások után a parlamenti együttműködésről kötött megállapodást, és ennek a revideálásnak az első lépése az, hogy az RMDSZ nem szavazza meg a Viorica Dăncilă vezette kormányt. Tulajdonképpen a protokollumban rögzített pontok kiértékelése is ezt diktálná.

Ha ugyanis mérleget vonunk, egyértelmű, hogy jottányit nem sikerült előrelépni a kisebbségi jogok, az anyanyelv vagy a közösségi szimbólumok használata tekintetében, az erdélyi autópálya-építés továbbra is csak araszolgat, azt pedig senki sem gondolhatja komolyan, hogy az amúgy a megállapodásban is szerepelő minimálbér-emelés az RMDSZ érdeme. (Mint ahogy a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraalapítási folyamatában is jobbára közvetítői szerep jutott a szövetségnek, miután erről személyesen Orbán Viktor miniszterelnök állapodott meg Liviu Dragnea PSD-elnökkel). 

Ehelyett a PSD leszavazta az anyanyelvhasználati küszöb tíz százalékra történő csökkentését, valamint a március 15. hivatalos romániai ünneppé nyilvánítását célzó indítványt. A PSD-vel kötött megállapodás tehát eddig semmit nem hozott az erdélyi magyar közösség konyhájára, ezért épp itt az ideje felülvizsgálni, újratárgyalni vagy éppenséggel semmisnek nyilvánítani.

Ehelyett egyáltalán nem lepődnénk meg azon, ha az RMDSZ honatyái hétfőn az együttműködés mindenféle sikertelensége és kudarca ellenére megszavaznák az új balliberális kormányt, ahogy tették azt a Grindeanu- vagy a Tudose-féle kabinettel. Ez esetben viszont felmerül a kérdés, hogy miként lehet támogatni egy olyan kormánypártot, amelynek fungálása közepette nem haladnak előre a romániai magyarok ügyei, ráadásul amelynek a programja egy év alatt többször is változik, legutóbb történetesen úgy, mintha sörözés közben módosítanák.

Tapasztalatunk szerint ezt is ki lehet magyarázni. Például azzal, hogy magyar politikuspalánták előtt akartunk poénkodni egy jóízűt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. március 18., hétfő

Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én 15 órakor 15 perces munkabeszüntetés) tartotta szem előtt az a suceavai vállalkozó, aki meghirdette a „Románia autópályákat akar” akciót, és fogalma sem volt az időpont szimbólumértékéről.

Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Vélemény
Bálint Eszter: Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én ...

Balogh Levente: Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét ...

Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Hallgassa online rádióinkat