HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. január 28., 22:34

Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó beszólásnak szánta Kelemen Hunor a leendő bukaresti kormány programjáról tett gúnyos kijelentését.

Az teljesen átjön a nyilatkozatból, hogy az RMDSZ elnöke, valamint a dokumentumot átböngésző ügyvezető elnök úgy véli, a szöveget kapatos állapotban állították össze egyesek, illetve hogy szerintük a mezőgazdasági minisztérium olyan hely, amely nemigen alkalmas kormányprogramok kidolgozására. 

Mármost tételezzük fel, a szövetség vezetőinek fricskája előkészítette a terepet annak érdekében, hogy az alakulat felülvizsgálja a kormányzó PSD-vel a 2016-os választások után a parlamenti együttműködésről kötött megállapodást, és ennek a revideálásnak az első lépése az, hogy az RMDSZ nem szavazza meg a Viorica Dăncilă vezette kormányt. Tulajdonképpen a protokollumban rögzített pontok kiértékelése is ezt diktálná.

Ha ugyanis mérleget vonunk, egyértelmű, hogy jottányit nem sikerült előrelépni a kisebbségi jogok, az anyanyelv vagy a közösségi szimbólumok használata tekintetében, az erdélyi autópálya-építés továbbra is csak araszolgat, azt pedig senki sem gondolhatja komolyan, hogy az amúgy a megállapodásban is szerepelő minimálbér-emelés az RMDSZ érdeme. (Mint ahogy a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraalapítási folyamatában is jobbára közvetítői szerep jutott a szövetségnek, miután erről személyesen Orbán Viktor miniszterelnök állapodott meg Liviu Dragnea PSD-elnökkel). 

Ehelyett a PSD leszavazta az anyanyelvhasználati küszöb tíz százalékra történő csökkentését, valamint a március 15. hivatalos romániai ünneppé nyilvánítását célzó indítványt. A PSD-vel kötött megállapodás tehát eddig semmit nem hozott az erdélyi magyar közösség konyhájára, ezért épp itt az ideje felülvizsgálni, újratárgyalni vagy éppenséggel semmisnek nyilvánítani.

Ehelyett egyáltalán nem lepődnénk meg azon, ha az RMDSZ honatyái hétfőn az együttműködés mindenféle sikertelensége és kudarca ellenére megszavaznák az új balliberális kormányt, ahogy tették azt a Grindeanu- vagy a Tudose-féle kabinettel. Ez esetben viszont felmerül a kérdés, hogy miként lehet támogatni egy olyan kormánypártot, amelynek fungálása közepette nem haladnak előre a romániai magyarok ügyei, ráadásul amelynek a programja egy év alatt többször is változik, legutóbb történetesen úgy, mintha sörözés közben módosítanák.

Tapasztalatunk szerint ezt is ki lehet magyarázni. Például azzal, hogy magyar politikuspalánták előtt akartunk poénkodni egy jóízűt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. január 26., péntek

Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnök alig több mint fél éven belül a párt második renitenskedő miniszterelnökét is megbuktatta.

Páva Adorján 2018. január 24., szerda

Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat a véleményeket-félelmeket, melyek szerint a hárompárti közös autonómianyilatkozat csupán egy újabb hangzatos, ám érdemi tartalom után üvöltő megnyilatkozás.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. január 23., kedd

MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető #MeToo-kampány kirobbanása óta eltelt közel négy hónap alatt az erdélyi magyar társadalmat nemigen „mozgatta meg” a szexuális zaklatások ellen fellépő mozgalom.

Bálint Eszter 2018. január 21., vasárnap

Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt.

HIRDETÉS
2018. január 21., vasárnap

A nyelv a legfontosabb

A szilveszteri marosvásárhelyi – csapnivaló fordítással született – nyelvi idiótaságnak meglehetősen nagy volt a sajtóvisszhangja.

Balogh Levente 2018. január 19., péntek

De mi lesz az akasztással?

A romániai valóságot nem, vagy csak hiányosan ismerő szemlélő számára akár még példaértékűnek is tűnhet, hogy Mihai Tudose volt miniszterelnöknek csupán néhány nappal azt követően már le is kellett mondania, hogy egy televíziós műsorban úgy nyilatkozott az autonómia kapcsán: ugyanaz az álláspontja, mint amikor korábban szé

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. január 17., szerda

Okostelefonok és digitális bennszülöttek

Nem lep meg már senkit, hogy rendületlenül, gombamód szaporodnak a közoktatást érintő módosítások, hiszen így van ez évek-évtizedek óta.

Rostás Szabolcs 2018. január 16., kedd

Dâmboviţa-parti víziótlanság

Vajon hány politikai öngyilkossági kísérletet képes túlélni egy politikai alakulat? Meddig teheti kockára büntetlenül a saját hitelét a választói előtt egy olyan párt, amely nem is olyan rég, tizenhárom hónappal ezelőtt simán megnyerte a parlamenti választásokat?

Balogh Levente 2018. január 15., hétfő

Belviszály újratöltve

„Most tehát itt van a régi-új, áramvonalas második Dragnea-kormány, amely a miniszterelnök ígérete szerint engedelmesen végrehajtja majd a pártelnök minden utasítását. Legalábbis addig, amíg elődjéhez hasonlóan Tudose rá nem kap a hatalom ízére” – írtuk tavaly júniusban.

Rostás Szabolcs 2018. január 14., vasárnap

Centenáriumi üzenet

Nem tudom, készült-e leltár valahol arról, hányszor sértették, alázták meg román közméltóságok az erdélyi magyarokat az elmúlt közel három évtized során. Korábbra azért ne nyúljunk vissza, mert a kommunizmus idején ugye kisebbségi kérdés egyszerűen nem létezett.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) ...

Páva Adorján: Autonomista tűzoltás és pótcselekvés

Csupán bő két hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy erdélyi magyar politikai szereplő alátámassza azokat ...

Rostás Szabolcs: MeToo: csend és csőd

Sokak számára bevallottan csalódást okozott, hogy az enyhe túlzással világméretűnek nevezhető ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS