Páva Adorján

2019. április 10., 09:31

Rendszeresen hülyét csinálunk a gyerekekből

Igencsak felbosszanthatták a Kovászna megyei főtanfelügyelőt a tavaszi próbavizsgák gyenge eredményei: Kiss Imrével elszaladt a ló.

„Lehet hibáztatni a rendszert, a tanárokat, a tananyagot, de ezen nem lehet változtatni, viszont felkészüléssel, munkával lehet eredményeket elérni” – hangzott a főtanfelügyelő összegzése. Amely sajnos rendkívül idejétmúlt hozzáállást tükröz, és szembemegy a romániai oktatás rákfenéje ellen küzdők törekvéseivel.

Semmi újat nem mondunk azzal, hogy rengeteg statisztikai adat, szakmai elemzés és vélemény, számtalan élő (diák)példa bizonyítja: a romániai oktatási rendszer gyökeres változtatásokra szorul, az alapoktól kellene újjáépíteni. Az egyik legfőbb, közismert probléma, hogy túlnyomórészt ma is tölcsérrel öntik az általános lexikális tudást a gyerekekbe, akik emiatt rendkívül leterheltek, és kevés lehetőségük nyílik arra, hogy nyugodtan foglalkozhassanak kedvenc tantárgyaikkal, azokkal, amelyekben igazán jók. Nyugaton már régen felismerték: rugalmas, a fiatalok egyéni adottságaihoz könnyen igazodó oktatással lehet megszerettetni a tanulást, minél kevesebb minősítgetéssel, de annál több sikerélmény biztosításával.

Mindezzel a pedagógustársadalom is tisztában van, akárcsak azzal, hogy mennyire távol állunk ettől. Ugyanakkor egyre több haladó felfogású szakember feszegeti a határokat – sok-sok pluszmunkával –, és minél több gyakorlati, az egyéni képességeknek megfelelő tudást próbál átadni tanítványainak, használható eszközt faragva a megkövült oktatási rendszer rideg darabjaiból. Ezt a fajta „lázadást” a diákok és a szülők érdekvédelmi szervezetei is teljes mértékben támogatják.

Ezzel a „mozgalommal” mennek szembe azok a kijelentések, melyek szerint nem a rendszer a hibás. Tény, hogy a gyerekek nem készülnek, rosszul teljesítenek: a próba-képességvizsgán a diákok alig több, mint fele szerzett átmenőjegyet, míg az érettségi előtt állók kevesebb mint 37 százaléka ért el legalább 6-os átlagot (a háromszéki eredmények az országos átlag körül mozognak). De óhatatlanul felmerül a kérdés: csak a gyerekek penzuma az okulás, a javítás? Mi, felnőttek, szülők, szakemberek, politikusok karba tett kézzel várjuk, hogy egyszer csak elérjék a 6-ost? Elsősorban nem a mi kötelességünk változtatni azon, ami rosszul működik?

Igen: ha a gyerekek jobban tanulnának, valóban jobbak lennének a vizsgaeredmények. De nem lehet így leegyszerűsíteni a problémát. Olyan, mintha azt mondanánk, a rengeteg gépkocsibalesetért kizárólag a vétkes sofőrök a felelősek, punktum. Miközben jól tudjuk, hogy a megfelelő közúti infrastruktúra biztosításával, autópályák építésével jelentős mértékben csökkenne a szerencsétlenségek száma.

Lehet hibáztatni a rendszert, a tananyagot, de ezen nem lehet változtatni – állítja a háromszéki főtanfelügyelő. Nos ezzel a hozzáállással valóban minden úgy marad, ahogy van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. április 09., kedd

Pozsonyi himnuszfrász

Némi relatív nyugalom után egyszerre két helyszínen is terítékre került a magyarellenesség az elmúlt napokban. Kitiltották Ukrajnából Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, illetve kiderült: a szlovák parlament a magyar himnusz éneklését keményen büntető törvénymódosítást fogadott el.

Pataky István 2019. április 08., hétfő

Kelemen Hunortól fél Ukrajna

Sokat elárul a negyvenkét millió lakosú Ukrajna jelen állapotáról, hogy Kelemen Hunortól retteg. Az RMDSZ elnöke nyilván Kárpátalja elcsatolásának céljával utazott Ungvárra, 

Balogh Levente 2019. április 05., péntek

Timmermans szereptévesztése

A világért sem szeretnénk, ha úgy tűnne: egyetértünk azzal, ahogy a névleg Viorica Dăncilă – valójában Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök – vezette kabinet kormányoz a gazdaság, az oktatás, a szociális szféra és persze az igazságszolgáltatás terén.

Kiss Judit 2019. április 03., szerda

Robotoló fantomgyerekek

Miközben a romániai iskolarendszer úgymond az „életre készíti fel” a gyerekeket, szép csendesen elveszi tőlük a gyerekhez illő, méltó, régebben természetesnek számító életforma lehetőségét.

Pataky István 2019. április 02., kedd

Johannis játszik

Fikusznak hívják a háta mögött Klaus Johannist. Keveset beszél, ellenben sokat hallgat. Az utóbbi napokban kétszer is kivonult a jól előkészített mikrofonállvány és az elnöki hivatal kamerája elé, de – ahogyan mindig – az előadás unalmasra sikerült. 

Bálint Eszter 2019. április 01., hétfő

Nagy kapzsiságnak visszakozás a vége

Visszavett kicsit a kapzsiságból a kormány – mondhatjuk azt követően, hogy a szociálliberális kabinet módosította pénteki ülésén a hírhedt, 2018/114-es, többnyire adóügyi intézkedéseket tartalmazó sürgősségi kormányrendeletet.

Balogh Levente 2019. március 29., péntek

Nagykövetségbotrány újratöltve

Most hirtelen nem tudnám megmondani, volt-e már példa arra, hogy egy kormány egy éven belül szinte lépésről lépésre, szóról szóra ugyanazt az orbitális hibát kövesse el, a legcsekélyebb jele nélkül annak, hogy az első fiaskóból tanult volna.

Makkay József 2019. március 28., csütörtök

Kormányzati szerencsejáték

Úgy tűnik, az igazságügyi jogszabályok önkényes módosításainak belföldi és európai botránya eltörpül a nagyobb gond mellett, amelyet a román kormány hűbelebalázs módjára elindított „gazdasági reformja” okoz.

Balogh Levente 2019. március 26., kedd

Tisztújításból konfliktusba

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a hétvégi tisztújító küldöttgyűlés előtt sem volt könnyű helyzetben, és nincs ez másként az új elnök megválasztása után sem. Most komoly az esély arra, hogy a saját „kezűleg” hozza még nehezebb helyzetbe magát.

Pataky István 2019. március 25., hétfő

A románokon múlhat az RMDSZ sikere

Kampányüzembe kapcsolt a román politikum, pedig két hónap van még az európai parlamenti választásokig. A pártok vezetői úgy járják az országot, mintha országos megmérettetés következne.

Vélemény
Balogh Levente: Pozsonyi himnuszfrász

Némi relatív nyugalom után egyszerre két helyszínen is terítékre került a magyarellenesség ...

Pataky István: Kelemen Hunortól fél Ukrajna

Sokat elárul a negyvenkét millió lakosú Ukrajna jelen állapotáról, hogy Kelemen Hunortól retteg. ...

Balogh Levente: Timmermans szereptévesztése

A világért sem szeretnénk, ha úgy tűnne: egyetértünk azzal, ahogy a névleg Viorica Dăncilă – ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat